16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportBăsescu: Trebuie să fim parte la sistemul de supraveghere bancară în zona...

Băsescu: Trebuie să fim parte la sistemul de supraveghere bancară în zona Euro

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că România şi toate statele din zona non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona Euro, astfel că Bucureştiul trebuie să facă prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la Euro, scrie Mediafax.

Citeşte şi:

LIVE TEXT Traian Băsescu, PRIMA DECLARAŢIE oficială: O majoritate parlamentară a crezut că poate face ŢĂNDĂRI statul de drept. Drumul nostru este spre VEST. România NU va merge înapoi. Cel puţin, nu sub preşedinţia mea.


Băsescu: Mesajul către cancelarii-Avem nevoie de sprijin, proiectul naţional e absorbţia fondurilor

Băsescu: România nu va merge înapoi sau, în niciun caz, nu sub preşedinţia mea

 

„Experienţa de 8 ani pe care am acumulat-o în relaţiile la vârf cu UE mă duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public şi o exprim şi acum, în faţa dumneavoastră, şi anume aceea că Europa nu are şanse de supravieţuire dacă procesul de integrare nu se accelerează”, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor români.

El a precizat că se referă la integrare economică, fiscală, politică.

„Şi dacă la capăt o să putem spune că acest proces de integrare s-a materializat în realizarea Statelor Unite ale Europei e ceea ce se vede şi vede orice om ca finalitate a proceselor care se desfăşoară în UE. Convingerea mea este că niciun stat al UE, fie că se numeşte Grecia, Portugalia, România, Franţa, sau Germania, sau Marea Britanie, nu va rezista procesului de globalizare decât dacă în UE realizăm un puternic proces de integrare. Globalizării nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie să ne tragem concluzia şi să avem curaj să explicăm naţiunilor noastre că drumul către o mai puternică integrare este soluţia”, a explicat Traian Băsescu.

Citeşte şi:

Băsescu: MAI nu a mers până acolo încât să falsifice cifrele din listele electorale

Băsescu: Situaţia din România, resetată parţial.CSM, DNA, Parchetul, serviciile au stat în picioare

Băsescu: Sunt capitale unde ambasadorii statelor UE se întâlnesc fără cel al României

Preşedintele a adăugat că, din punctul de vedere al României, este nevoie de foarte multă atenţie în susţinerea acestui proces, pentru că „riscurile majore sunt legate de afectarea coeziunii UE – adică un grup de ţări sunt înainte, state din zona Euro, şi statele din zona non-Euro să rămână în afare acestui proces eventual accelerat”.

„Din aceste motiv, cred că ultimele propuneri ale Comisiei Europene trebuie să ne pună extrem de serios în gardă atunci când vorbim despre procesul de supraveghere bancară adresat zonei Euro. Aşa cum la momnetul potrivit am reuşit să fim parte a tratatului fiscal, tot aşa România şi toate statele non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la aceste proces de integrare a sistemului bancar”, a arătat Traian Băsescu.

El a susţinut că România trebuie să facă o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona Euro.

„În mod cert, dacă vom şti să ne susţinem punctul de vedere, vom putea să fim parte a sistemului care va viza supravegherea sistemului bancar, de autoritatea bancară europeană şi de BCE, dar nu vom putea rezista într-o poziţie tranzitorie la nesfârşit”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Banca Centrală Europeană (BCE) va deţine monopolul acordării licenţelor bancare în zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene referitoare la crearea uniunii bancare în regiune, a declarat vineri o sursă apropiată situaţiei, transmite Bloomberg.

Proiectul, care urmează să fie prezentat pe 12 septembrie, prevede şi că BCE va putea decide ce bănci va supraveghea direct şi când va delega responsabilităţile uzuale de supraveghere.

Autorităţile naţionale de reglementare vor păstra dreptul de a decide când şi cum să fie închisă o bancă. Banca centrală va putea să facă însă recomandări şi să îşi exprime punctul de vedere în acest proces.

„BCE ar trebui să primească puteri depline de supraveghere, în legătură cu stabilitatea financiară”, a declarat vineri Stefaan De Rynck, purtător de cuvânt al comisarului pentru Servicii Financiare Michel Barnier.

El a arătat că autorităţile naţionale de reglementare ar trebui să fie în continuare însărcinate cu unele probleme precum protecţia consumatorilor.

Liderii din zona euro au decis în iunie crearea unei autorităţi comune de reglementare a sectorului bancar şi extinderea rolului de supraveghere al BCE, pentru a crea condiţiile pentru salvarea directă a băncilor, prin fondul de stabilitate al zonei euro.

Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...
Ultima oră
Pe aceeași temă