Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că românii vor constata după alegeri că toţi cei care au venit să le ceară votul „sunt parte a unei înşelătorii”, în special cei aflaţi acum la putere, pentru că nu au respectat votul românilor pentru reducerea numărului de parlamentari, scrie Mediafax.
„Mâine este Ziua Constituţiei. Constituţia a fost adoptată în 1991, a fost revizuită în 2003 şi trebuia revizuită din nou în urma referendumului din 2009 prin care românii, cei care mâine sunt chemaţi să voteze un nou Parlament au cerut să avem Parlament unicameral şi doar 300 de parlamentari. Din păcate, românii vor constata după alegeri că toţi cei care au venit să le ceară votul sunt parte a unei înşelătorii şi în mod deosebit cei care astăzi se află la putere, pentru că ei s-au opus revizuirii Constituţiei, neputându-se realiza acele două treimi din Parlament”, a afirmat Traian Băsescu.
El a continuat spunând că românii vor constata că numărul parlamentari va creşte de la circa 470 la circa 520.
„Sunt foarte mulţi din parlamentarii care acum cer voturile sub sigla USL care au votat măsurile de austeritate (…). Nu ştiu până unde poate să meargă lipsa de cinste în politică, dar pare-se că merge, vom vedea duminică seară”, a adăugat preşedintele Băsescu.
Preşedintele le-a mai transmis românilor că poate sâmbătă, când nu mai este campanie, îndreaptă un gând bun şi către Constituţie.
„În orice caz, această Constituţie, aşa cum ea a fost adoptată în ’91 şi cum a fost revizuită în 2003, a garantat drepturile fundamentale ale cetăţenilor, pe de o parte, şi, pe de altă parte, a stabilit funcţionarea instituţiilor fundamentale ale statului la nivel central şi la nivel local. Acest lucru, această Constituţie, aşa cum este ea, cu plusuri şi cu minusuri, cu neclarităţi, cu tot ce vrem, este Constituţia care a permis o transformare radicală a României, ne-a permis integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană şi mai ales ne-a permis să revenim în familia occidentală de unde am plecat şi pe care poporul român nu a dorit niciodată să o părăsească”, a afirmat preşedintele.
El a arătat că, „de aceea, chiar dacă are imperfecţiuni în clarificarea relaţiilor între instituţii, actuala Constituţie poate fi etichetată ca fiind o Constituţie modernă, o Constituţie care garantează evoluţia pozitivă a României, o Constituţie democratică, o Constituţie care nu permite ieşirea din regulile statului de drept şi a normelor democratice specifice statelor capitaliste”.