33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSportBăsescu: România are capacitatea să primească 430 de solicitanţi de azil

Băsescu: România are capacitatea să primească 430 de solicitanţi de azil

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Covasna, că în momentul de faţă România are capacitatea să primească 430 de solicitanţi de azil, afirmând că l-a informat pe premierul italian, Silvio Berlusconi, că ţara îi poate pune la dispoziţie 200 de locuri pentru imigranţi, potrivit Mediafax.

„România are în momentul de faţă capacitatea să primească 430 de solicitanţi de azil, în condiţii standard europene. Avem cele cinci plasamente regionale, dintre care unul la Otopeni, plus sistemul de azilanţi creat la Timişoara, care nu face parte din cele cinci centre regionale destinate refugiaţilor”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Traian Băsescu.

Şeful statului a subliniat că a discutat cu reprezentanţii Guvernului, cu toate instituţiile care gestionează astfel de probleme şi că decizia a fost să îl informeze pe premierul Silvio Berlusconi că, dacă are nevoie, România îi poate pune la dispoziţie 200 de locuri pentru imigranţi.

Traian Băsescu a precizat că premierul Silvio Berlusconi a făcut un apel la toată Uniunea Europeană, iar România a reacţionat în acest mod.

Conform unui comunicat publicat, miercuri, pe site-ul Guvernului italian, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a telefonat premierului italian, Silvio Berlusconi, pentru a exprima disponibilitatea României de a găzdui 200 de imigranţi tunisieni.

„În cursul convorbirii telefonice cordiale, preşedintele român, exprimând apropierea ţării sale de Italia în ceea ce priveşte criza legată de afluxul masiv de imigranţi din Nordul Africii, i-a oferit preşedintelui (Consiliului de miniştri italian – n.red.) găzduirea în România a 200 de imigranţi tunisieni, ca gest simbolic de solidaritate concretă”, se arăta în comunicatul Guvernului de la Roma.

În replică, Berlusconi şi-a exprimat aprecierea pentru „acest gest simbolic, dar de mare prietenie şi solidaritate europeană din partea Guvernului şi poporului român”.

Confruntată cu un val de imigranţi veniţi din Tunisia după înlăturarea regimului condus de preşedintele Zine El Abidine Ben Ali, Italia a făcut apel în repetate rânduri la solidaritatea europeană pentru a face faţă crizei. La începutul lunii aprilie, Ministerul de Interne italian a anunţat că va acorda permise de sejur temporar pentru imigranţii tunisieni, în baza unui acord preliminar încheiat cu autorităţile de la Tunis.

Decizia italiană privind acordarea permiselor de sejur temporar a provocat tensiuni în interiorul UE, Franţa, Germania şi Austria anunţând că nu le vor permite acestora accesul pe teritoriul lor.

De la începutul anului, în Italia au ajuns cel puţin 20.000 de tunisieni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă