3.9 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSportBasescu: Oligarhii nu sunt la fel ca patronii cinstiti

Basescu: Oligarhii nu sunt la fel ca patronii cinstiti

Presedintele Traian Basescu a declarat "prin jocul mediatic se incearca acreditarea ideii ca seful statului incadreaza toti oamenii de afaceri in randul oligarhilor". Basescu a dorit sa faca o diferentiere clara intre oligarhi si oameni de afaceri. "Stim cine sunt oligarhii. Stim de cine vorbim. Si nu ne referim la patronii cinstiti care si-au dezvoltat afacerile", a declarat Basescu. Presedintele suspendat a spus ca atunci cand vorbeste despre oligarhi se refera la persoanele care "exercita netransparent puterea" sau o exercita transparent, dar pentru propriul interes. "Oligarhii sunt si cei care fac afaceri tocmai pentru ca cineva da o ordonanta de urgenta sau decide o scutire de la taxa impozitelor pentru companiile lor, pentru ca beietii destepti au generat pierderi din sectorul energetic", a declarat Traian Basescu. Traian Basescu a precizat ca persoanele care au devalizat Banca Agricola sau Bancorex stau in prezent linistite.    

Sistemul patronal se poate consolida constituindu-se intr-o asociatie care ar putea lua loc la masa puterii in mod legitim si corect, a afirmat, astazi, presedintele suspendat Traian Basescu, la reuniunea "136 de ani de miscare patronala in Romania" organizata de Consiliul National al IMM-urilor.

In discursul sau, Basescu le-a spus reprezentantilor patronatelor din sectorul IMM ca este nevoie de o reprezentativitate a lor mai coerenta in relatia cu puterea, astfel interesele patronale putand fi mult mai bine reprezentate.

El a mentionat chiar ca un sistem patronal consolidat poate participa in mod legitim si corect la exercitarea puterii.

"Consolidarea sistemului patronal se poate constitui intr-o organizatie, o asociatie, care ar putea spune ar putea lua loc la masa puterii in mod legitim si corect", a spus Basescu.

 

El a apreciat ca intreprinderile mici si mijlocii sunt cel mai mare performer al economiei romanesti din moment ce contribuie cu 70% la realizarea PIB.

"Ar trebui sa consolidati mult mai bine modul in care va reprezentati, este prea multa faramitare", a spus Basescu.

Totodata el tinut sa faca o serie de sugestii reprezentantilor patronatelor, tinand sa sublinieze ca acestea nu sunt indicatii, ci mai degraba "niste ganduri".

Astfel, Basescu le-a spus reprezentantilor patronatelor IMM ca este nevoie de intreprinderi mici si mijlocii in domeniul rural, care sa exploateze, chiar acolo, materia prima produsa de agricultura.

"Intr-un anumit sat se produce lapte si acesta pleaca catre IMM-urile de la oras. Daca IMM-ul si-ar desfasura activitatea chiar in acel sat, mediul rural s-ar dezvolta si nu ar mai ramane in urma fata de cel urban", a spus Basescu.

El a mentionat, de asemenea, nevoia ca firmele romanesti sa se asocieze, pentru putea participa cu sanse la licitatiile organizate pentru proiecte mari de infrastructura ce urmeaza sa fie realizate cu bani de la UE, astfel incat antreprenorii romani sa nu mai fie nevoiti sa lucreze in antrepriza cu trusturi straine "care vin cu un laptop si trei ingineri".

Potrivit lui Basescu, domeniile in care s-ar putea realiza astfel de asocieri sunt IT si infrastructura. El a tinut sa precizeze ca nu are nimic cu trusturile straine, dar ca firmele romanesti ar avea de castigat daca, asociindu-se, ar castiga licitatii mari si astfel ar obtine mai mult profit.

"E in interesul dumneavoastra sa gasiti formule. Economia romaneasca are nevoie de aistigatori de licitatii IT si infrastructura. Premisa este, dupa parerea mea: decat in subantrepriza, prefer sa castigam noi. Multora le place sa lucreze cu trusturi straine pentru ca ele sunt tacute, isi iau castigul, mai vad pe cine fac fericit, si pleaca", a spus Basescu.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

OpenAI a lansat Sora, un generator video revoluționar bazat pe inteligență artificială

OpenAI a anunțat lansarea oficială a Sora, un generator video bazat pe inteligență artificială care transformă comenzile text în clipuri video. Lansarea a avut...

De ce metodele de relaxare clasice nu mai dau roade pentru cei care se confruntă cu stresul

Un lucru este cert astăzi: omul de rând modern nu-și mai vede capul de treabă. Când iese de la servici, are treabă acasă. Nu...

Titlurile de stat Fidelis de iarnă, subscrieri de 130 milioane în prima zi

Programul Fidelis de iarnă, lansat de Ministerul Finanțelor pe 9 decembrie și activ până pe 18 decembrie 2024, a înregistrat în prima zi subscrieri...
Ultima oră
Pe aceeași temă