BĂSESCU: “Ce se întâmplă astăzi este continuarea nerostită, din motive de interes naţional, a discursului din 25 ianuarie. Am să-mi continuu discursul mulţumindu-i lui Emil Boc şi echipei lui. Au fost oameni care au trecut România prin criză. Oameni care şi-au pus ţara mai presus de interesele de partid. Nu poţi cere unui popor să înţeleagă prompt ce trebuie să facă un Guvern pentru ca ţara să nu se prăbuşească.
Criza aceasta i-a oblgat pe oamenii politici responsabili să nu mai amăgească poporul prin traiul din împrumut. Şi dacă vom afla peste câteva zile că România a înregistrat o creştere economică de 2,2 procente, acest lucru se datorează premierului Emil Boc. El şi echipa lui nu s-au mulţumit doar cu trecerea prin criză ci au vrut modernizarea statului român. Era un angajament de-ale mele din 2008.
Legea sănătăţii rămâne o sarcină pentru viitor.
Guvernul Emil Boc şi-a asumat reforme pe care niciun guvern nu a avut curajul să şi le asume nici măcar în vremuri de creştere economică. Unele dintre legi erau aceleaşi de la revoluţie.
Nu vreau să credeţi că-l consider pre vreunu dintre ei perfect, dar au rezolvat problemele de fond ale României şi pentru asta le muţumesc.
Îguvernul nou există numai miniştrii care la Revoluţie avea numai 11 ani. Înseamnă că este momentul schimbării clasei politicie. A venit timpul generea’iei voastre. Cel mai important lucru pentru România este că voi cei tineri să reuşiţi. De asta, guvernul va avea tot sprijinul. Guvernul beneficiază de experienţa celor de la UDMR şi UNPR.
Aştept mai multă transparenţă, ca pe site-urile ministerelor să apară prompt fiecare leu cheltuit, mă aştept ca după primul trimestru, dacă economia va confirma aşteptările noastre să începem un proces de restabilire a nivelului de stat. România nu trebuie să mai imprumute bani pentru asistenţa socială. Până ne vom rezolva problema deficitului structural de la pensii să nu mai împrumutăm bani. Aştept o lege pentru reorganizarea administrativă a României. Aştept ca cei din generaţia mea şi chiar cei din generaţii mai vechi decât mine să înţeleagă că a venit timpul să predea ştafeta celor care la Revoluţie nu era majoră sau abia trecuseră de majorat.
Numele viitorului prim ministru fusese de mult discutat şi era cunoscut atât de mine cât şi de fostul prim ministru. Cei care au vrut să se arate surprinşi s-au arătat surprinşi. Era o chestiune de moment.”
UPDATE: Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a vrut să rămână, după depunerea jurământului, lângă preşedintele Traian Băsescu, dar şeful statului l-a atenţionat, râzând, că trebuie să dea mâna cu preşedinţii celor două Camere, ceea ce şeful Guvernului a făcut, râzând la rândul său, vizibil emoţionat, potrivit Mediafax.
După ce a depus jurământul, Ungureanu s-a dus să dea mâna cu şeful statului, şi a vrut să rămână lângă acesta, însă imediat preşedintele l-a atenţionat că trebuie să dea mâna cu preşedinţii celor două Camere şi cu preşedintele CC.
Imediat, râzând, Ungureanu s-a îmbrăţişat cu Vasile Blaga şi a dat mâna cu Anastase şi Zegrean.
Premierul a fost vizibil emoţionat, însă a schimbat câteva cuvinte cu şeful statului, la care cei din jur au râs.
Apoi, Ungureanu s-a îndreptat spre locul destinat membrilor noului Guvern.
—–
Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Ungureanu a început, joi, la Cotroceni, în prezenţa şefului statului şi a preşedinţilor celor două Camere al Parlamentului şi preşedintele Curţii Constituţionale, potrivit Mediafax.
La eveniment participă parlamentari şi reprezentanţi ai partidelor care constituie coaliţie de guvernare. Printre aceştia se numără Emil Boc, Traian Igaş, Elena Udrea, Valeriu Tabără, Sulfina Barbu, Anca Boagiu, Ion Ariton, Teodor Baconschi, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ialomiţianu, Ioan Oltean.
De asemenea, sunt prezenţi la Cotroceni reprezentanţi ai UNPR precum Şerban Mihăilescu, Anghel Iordănescu, Lavinia Şandru, Niculai Onţanu.
Este prezent şi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean.
Ceremonia a început cu intonarea imnului de stat.