Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, s-a declarat convins, miercuri seară, că nu va pierde referendumul din 29 iulie, spunând că are obligaţia ca şef de stat ales să meargă până la capăt şi să nu abandoneze doar pentru că scriu unii că vor să îl facă coleg la Rahova cu Adrian Năstase, potrivit Mediafax.
„Am obligaţia să merg până la capăt, nu vreau să abandonez doar pentru că scriu ei că vor să îmi pună brăţări pe la Rahova, să mă facă coleg cu Adrian. De care sincer îmi pare rău, dar asta e, toţi avem o responsabilitate în faţa legii”, a spus Băsescu, la dezbaterea organizată miercuri seară în curtea sediului Grupului pentru Dialog Social (GDS).
El a subliniat că nu va pierde referendumul, răspunzând unei femei care anticipa ce evenimente „sumbre” vor avea loc după scrutinul din 29 iulie.
De asemenea, Băsescu i-a spus lui Gabriel Liiceanu că este relaxat în aceste zile pentru că are sentimentul că şi-a făcut datoria.
Preşedintele suspendat a cerut sprijinul societăţii civile în această campanie, arătând că, deşi în România sunt ONG-uri destule, „societatea civilă face paşi înapoi” pentru că se retrage din viaţa politică, din susţinerea unor idei, în condiţiile în care „valorile democratice trebuie susţinute tot timpul pentru că democraţia în România s-a demonstrat a fi fragilă”.
El a dat exemplul scriitorului Mircea Cărtărescu, care a revenit la a exprima opinii politice după ce renunţase.
„Cărtărescu s-a hotărât să facă pasul înapoi, iată că a trebuit să revină acum pentru că a simţit că frige”, a argumentat Băsescu.
Liiceanu a ţinut să îi răspundă, arătând că Mircea Cărtărescu s-a oprit pentru că „e foarte greu la un moment dat să treci de la Platon şi Shakespeare la Ponta şi Antonescu” şi că intelectualii s-au retras din politică pentru că vieţile lor au fost distruse de politică şi politicieni sau pentru că au fost păcăliţi de acei reprezentanţi pe care au hotărât să îi susţină în trecut.
„Suntem prizonieri ai unui clase politice (…)Poporul cade în groapă prin inconştienţa lui, noi cădem în groapă pe conştienţa noastră”, i-a spus Liiceanu lui Băsescu.
Dezbaterea de la terasa din curtea GDS a fost bruiată timp mai multe zeci de minute de scandările unui grup de aproximativ 15 protestatari, mulţi dintre ei fiind din grupul care a manifestat şi în faţa sediului de campanie al lui Băsescu, înainte de prima conferinţă de presă a acestuia.
Protestatarii, care aveau o portavoce, au scandat timp de aproximativ o jumătate de oră lozinci împotriva lui Băsescu, chiar dacă cei câţiva jandarmi care asigurau ordinea la eveniment au încercat să îi îndepărteze din poarta sediului GDS.
Preşedintele suspendat nu şi-a întrerupt însă discursul, făcând apoi câteva referiri la protestatarii respectivi: „Vă asigur că este pe larg transmis de Antena 3 cum au reuşit ei, pe bani, să boicoteze o reuniune a preşedintelui la GDS”.
Ulterior, el a arătat că atmosfera îi aduce aminte de începutul anilor ’40, când întâlnirile politice erau sabotate: „E ca la începutul anilor ’40, cu sabotarea întâlnirilor. Aşa ştiu ei să guverneze”.
La dezbaterea de la sediul GDS au mai fost prezenţi şi fostul preşedinte al ICR Horia Roman Patapievici, preşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Teodor Baconschi, ambasadorul Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger, consilieri politici de la ambasadele SUA şi Marii Britanii.