Traian Băsescu a fost întrebat de ziarişti, după ce împreună cu premierul Emil Boc şi reprezentanţi ai arcului guvernamental s-au întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor, dacă există posibilitatea modificării memorandumului dintre Guvern şi FMI, potrivit Mediafax.
“Sigur, oricând se poate relua negocierea”, a răspuns Băsescu.
El a mai spus că orice se poate renegocia, arătând că trebuie văzut cum se face reducerea cheltuielilor bugetare.
“Deci, orice se poate renegocia, dar vreau să ştiţi că este o chestiune de timp şi oricum trebuie să răspundem cum reducem cheltuielile bugetare”, a adăugat Traian Băsescu.
Discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au durat trei ore şi jumătate, şeful statului arătând că sindicatele şi patronatele trebuie să discute în CES despre acest acord.
Hossu: Scrisoarea către FMI nu va fi validată de Guvern până nu va fi discutată în CES
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat marţi după discuţiile între Executiv, sindicate şi patronate, că preşedintele Traian Băsescu a cerut ca scrisoarea suplimentară cu FMI să nu fie validată de Guvern până nu va fi discutată în Consiliul Economic şi Social, potrivit Newsin.
Hossu a spus că discutarea documentului va avea loc vineri la ora 10.00, în CES. Dacă scrisoarea suplimentară cu FMI va fi modificată în urma propunerii sindicatelor şi patronatelor, aceasta va fi reformulată, iar o delegaţie a FMI trebuie să revină în România pentru discutarea documentului în noua formă, a mai adăugat liderul sindical.
Corîci nu crede că memorandumul cu FMI va fi modificat
Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corîci, a declarat marţi că din punctul de vedere al patronatelor, singurul scenariu cu putinţă pentru România este cel anunţat deja de Guvern, opinând că problema modificării pe fond a conţinutului memorandumului cu FMI nu este posibilă.
“Din punctul de vedere al patronatelor, singurul scenariu cu putinţă în acest moment foarte greu este cel anunţat deja. Sindicatele au avut un punct de vedere diferit şi, din nefericire, s-a stabilit ca formatul acesta de lucru să nu continue şi discuţiile să fie mutate în plenul CES, urmând ca Guvernul să ţină, probabil, seama de discuţiile din CES”, a comentat Corîci, la finalul întrevederii cu preşedintele, premierul şi mai mulţi membri ai Cabinetului Boc, sindicatele şi patronatele.
Corîci a opinat că modificarea pe fond a memorandumului cu FMI nu este posibilă. “Eu nu vă pot spune decât ceea ce ştiu de la discuţia directă dintre patronate şi FMI; lucrurile au fost extraordinar de clare. Acel deficit suplimentar de 3% trebuie completat din luna următoare, Fondul nu ne-a dat nicio şansă. Nu discutăm de planuri de restructurare care să mai poată aştepta o lună, două, trei, cinci. Ni s-a cerut ca măsurile pe care le luăm să fie măsuri cu impact imediat şi cu aplicabilitate imediată. Şi acest lucru înseamnă că practic, în termenii decisivi, memorandumul, scrisoarea aceea de intenţie nu poate fi modificată”, a arătat Corîci.
Acesta a avertizat că dacă scrisoarea de intenţie nu va fi aprobată de Guvern şi de Parlament, iar ulterior şi de FMI, contractul cu Fondul va fi temporar întrerupt iar România nu va avea, în luna următoare, bani pentru pensii şi salarii. “Dacă scrisoarea de intenţie nu va fi aprobată de Guvern şi de Parlament şi aprobată ulterior de FMI, contractul cu Fondul va fi întradevăr întrerupt temporar şi probabil că România nu va avea în luna următoare bani pentru pensii şi salarii”, a arătat el.
Reprezentantul patronatelor a precizat că în discuţia de marţi s-a stabilit că în afară de conţinutul rigid al câtorva paramentri macroeconomici din scrisoarea de intenţie, urmează ca sindicatele şi patronatele să poată face propuneri. “Deci am obţinut disponibilitatea pentru a continua scrisoarea care nu este decât un cadru. A o transforma într-un plan de măsuri concrete şi reale pentru că şi în final şi scrisoarea trebuie să se transforme în reglementări legislative”, a spus liderul UGIR.
“Trebuie să recunosc că am fost extrem de satisfăcut să constat că şi Guvernul şi preşedintele României au înţeles că în acest moment o creştere a fiscalităţii ar duce la continuarea declinului economiei româneşti şi o consideră o soluţie inacceptabilă”, a mai spus acesta.
Cezar Corîci a apreciat că discuţiile de marţi de la Parlament, care au durat mai bine de trei ore, au fost tensionate, dar că în opinia sa, s-a înţeles că nu există două variante pentru România în acest moment, soluţia creşterii fiscalităţii presupunând costuri mult mai mari pentru toţi cetăţenii ţării faţă de soluţia aleasă de Guvern. Corîci a spus că preşedintele Băsescu nu va mai participa la discuţiile pe marginea scrisorii de intenţie decât în cazul unor conflicte, în calitate de mediator.