Parlamentul l-a suspendat din functie pe presedintele Traian Basescu, cu 322 de voturi pentru si 108 impotriva. Zece voturi au fost anulate. Pentru suspendare erau necesare numai 233 de voturi. In momentul votarii au fost prezenti in sala 440 de parlamentari din totalul celor 465.
Articolul 1 al Hotararii Parlamentului, votata astazi de plenul celor doua Camere, stipuleaza ca "Traian Basescu se suspenda din functia de presedinte al Romaniei".
Articolul doi specifica faptul ca hotararea Parlamentului "se comunica Curtii Constitutionale pentru a constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei".
De asemenea, in proiect se precizeaza ca "hotararea a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta din 19 aprilie 2007, cu respectarea prevederilor art. 76 aliniat 1 din Constitutia Romaniei, republicata".
Mai devreme s-a anuntat ca Traian Basescu isi va scrie demisia imediat dupa ce Parlamentul va vota suspendarea sa, dar isi va inainta demisia doar dupa ce Curtea Constitutionala va lua act de suspendarea sa.
Conform legislatiei in vigoare, Parlamentul va remite Curtii Constitutionale hotararea de suspendare a presedintelui, Curtea urmand sa verifice daca s-a respectat procedura legala.
Dupa ce Curtea Constitutionala va aviza hotararea Parlamentului, aceasta va fi publicata in Monitorul Oficial si suspendarea va intra in vigoare. Acesta va fi momentul in care presedintele Traian Basescu isi va depune demisia, potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala, citate de Hotnews.
La doar cateva minute dupa rezultatul votului din Parlament, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, cel care trebuie sa preia prerogativele functiei prezidentiale, a afirmat ca nu crede intr-o demisie a lui Traian Basescu.
Vacaroiu a precizat insa ca, in situatia in care se va adeveri, totusi, demisia lui Basescu, atunci "va merge pe calm" si isi va alege imediat o echipa de cativa consilieri. "Daca e vorba numai de suspendare, nu va fi vorba de modificare de echipa", a afirmat Vacaroiu.
El a punctat ca, in calitate de presedinte interimar, isi doreste, "in primul rand, normalitate".
"Vreau sa-mi indeplinesc atributiile, sa fac institutia sa functioneze in conformitate cu atributiile Constitutiei. Adica sa asiguram echilibrul si sa lasam institutiile statului, fiecare pe baza legilor lor, sa-si faca datoria", a spus Nicolae Vacaroiu.