13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportBăsescu a aprobat cererea americanilor privind activităţile de testare pentru tranzit...

Băsescu a aprobat cererea americanilor privind activităţile de testare pentru tranzit către şi dinspre Afganistan

Preşedintele a informat conducerea Senatului că a aprobat solicitarea Statelor Unite, privind desfăşurarea unei activităţi de testare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului american, dinspre şi către Afganistan, relatează Mediafax.

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Senatului, Ion Chelaru, care a precizat că Traian Băsescu a informat, în scrisoarea adresată Parlamentului, că a aprobat o solicitare în acest sens făcută de premierul Emil Boc.

Potrivit lui Chelaru, aceste activităţi vor fi desfăşurate în perioada 1 mai – 30 iunie.

În scrisoare se menţionează că activităţile de testare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, se fac în sprijinul operaţiei NATO International Security Assistance Force (ISAF), al operaţiei de coaliţie Enduring Freedom (OEF) şi al operaţiei SUA, New Dawn (OND) în Irak.

Traian Băsescu a informat Senatul că a aprobat, de asemenea, cererile SUA care vizează utilizarea facilităţilor existente în cadrul centrului administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu, Aeroportului Kogălniceanu şi Portului Constanţa.

De asemenea, partenerul american a cerut şi permisiunea de dislocare şi operare, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, a până la patru aeronave de realimentare în aer KC-135 şi patru aeronave de transport C-17 în sprijinul International Security Assistance Force, Enduring Freedom şi New Dawn.

Chelaru a menţionat că plenul Senatului urmează să fie informat în legătură cu conţinutul acestei scrisori.

O echipă a forţelor aeriene americane a ajuns recent la baza Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune de testare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, a resurselor materiale şi umane către şi dinspre Afganistan.

Cele mai citite

Școlile din 22 de localități vor fi închise luni, dacă situația o impune

Ministrul Educației a transmis că activitatea didactică va fi suspendată acolo unde situația o cere Ministrul Ligia Deca a transmis într-o postare pe o rețea...

A intrat cu o armă în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin. Bărbatul a fost reținut

Un bărbat a intrat cu pistolul în sediul AUR din Drobeta Turnu Severin, acesta fiind reținut ulterior de polițiști. Individul a pus arma pe...

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...
Ultima oră
Pe aceeași temă