Deputatul PDL Sulfina Barbu a anunţat, la sfârşitul şedinţei de luni a Biroului Permanent Naţional al partidului, că Guvernul împreună cu BNR şi Administraţia Prezidenţială analizează care ar fi data optimă pentru aderarea României la zona euro, informează NewsIn.
„Guvernul nu a luat încă o decizie referitor la aderarea la zona euro. Este un subiect pe care Guvernul, împreună cu Banca Naţională şi Administraţia Prezidenţială îl au deja în analiză. Având în vedere că, până la sfârşitul lunii aprilie, România trebuie să transmită către Uniunea Europeană planul naţional de convergenţă, în acest plan vor fi prevăzute obiectivele privind aderarea la zona euro”, a declarat, luni, Sulfina Barbu, în urma unei informări pe care premierul Emil Boc a făcut-o în cadrul şedinţei conducerii PDL.
Barbu a afirmat că autorităţile de la Bucureşti analizează încă dacă data de 1 ianuarie 2015 este cea mai potrivită dată de intrare a României în zona euro sau dacă trebuie stabilită o alta. „Amintesc că România a aderat la Pactul Euro Plus care a fost adoptat la nivelul UE, care aduce obiective în plus pe care statele Uniunii trebuie să le îndeplinească şi cele trei instituţii menţionate vor analiza care este interesul României pentru a adera la zona euro. Poate să fie 1 ianuarie 2015 sau poate fi regândită această dată, dar Guvernul nu a luat încă o decizie pe această temă”, a spus democrat-liberala menţionând că în fixarea datei propuse trebuie ţinut seama şi de exigenţele UE, una dintre cele mai importante fiind menţinerea, pentru doi ani consecutivi, a unui deficit bugetar de 3%.
Premierul Boc a declarat că la sfârşitul lunii aprilie, după consultări între Guvern, Preşedinţie şi BNR, se va decide dacă este oportună amânarea datei de aderare la moneda euro.
Potrivit unui draft de program de convergenţă privind trecerea la moneda euro, Guvernul ar fi renunţat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru trecerea la moneda euro şi a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea în mecanismul european al ratelor de schimb, o etapă premărgătoare procesului.