19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAVANCRONICĂ. Spania și Italia se confruntă pentru Finala EURO

AVANCRONICĂ. Spania și Italia se confruntă pentru Finala EURO

Sub comanda lui Roberto Mancini, naționala de fotbal a Italiei a afișat o filosofie diferită la turneul final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020, față de jocul de multe ori neatractiv cu care Squadra Azzurra obișnuise fanii sportului rege.

Italienii au arătat, până în faza semifinalelor, un joc spectaculos.

Naționala condusă de Roberto Mancini este singura formație care a reușit victorii în toate partidele disputate în cadrul EURO 2020, până în prezent.

Italienii au reușit să elimine  una dintre naționalele care era dată, înainte de startul competiției, dar și pe parcursul acesteia, una dintre marile favorite la ridicarea trofeului, Belgia.

De cealaltă parte, adversara italienilor din semifinala de astăzi, Spania, se poate considera norocoasă că a ajuns în această fază a competiției, după ce a reușit să elimine Croația doar după prelungiri și Elveția la lovituri de departajare, cu toate că a beneficiat de superioritate numerică încă din repriza a doua a disputei din sferturile de finală.

Principalele atuuri ale italienilor par să fie maturitatea și relațiile de joc sudate.

Italienii au mulți jucători care au evoluat împreună la echipe de club și care provin din aceleași regiuni.

Squadra Azzurra arată într-adevăr ca o familie, în acest moment.

De cealaltă parte, Spania este o echipă ce pare în căutarea primului 11 ideal.

Generația de aur a spaniolilor s-a retras, iar tinerii promițători par să nu se cunoască încă foarte bine.

Italienii au șansa unei răzbunări, după finala EURO 2020, în care ibericii i-au umilit, administrându-le un 3 – 0.

 

Ce spun cifrele

Casele de pariuri dau Italia drept favorită, cu o cotă medie de 2,50, în timp ce Spania este cotată cu 3,00.

Potrivit site-ului transfermarkt.com, lotul naționalei Italiei este cotat la 751 milioane de euro, iar cel al Spaniei ar valora 915 milioane de euro.

Cel mai scump jucător iberic este, potrivit aceleiași surse, atacantul Marcos Llorente, cotat la 80 milioane de euro.

De cealaltă parte, cel mai scump jucător italian este mijlocașul central Nicolò Barella, cotat la 65 milioane de euro.

Spania are în palmares trei titluri europene și unul mondial.

Italia are un singur titlu de campioană a Europei, dar patru Cupe Mondiale în palmares.

Italia și Spania au un trecut bogat la turneele finale și și-au împărțit performanțele de top. După ce la Euro 2012, ibericii au dat de pământ cu ”Squadra Azzurra” în finală, scor 4-0, patru ani mai târziu italienii și-au luat revanșa în optimile de la Euro 2016, scor 2-0.

Selecţionerul naţionalei de fotbal a Italiei, Roberto Mancini, a declarat, după ce echipa sa a învins Belgia cu 2-1 şi s-a calificat în semifinalele EURO 2020, că victoria a fost una ”meritată” pentru Squadra Azzurra.

”Am meritat să câştigăm, jucătorii au fost extraordinari, chiar dacă am suferit puţin. Jucătorii au fost foarte buni. A fost un joc destul de deschis la început, mai greu a fost spre final, când adversarul a presat. Nu ne-am propus un rezultat minim, ci am început cu dorinţa de a face maximul pe teren. Drumul este încă lung, mai sunt două meciuri grele, vom vedea”, a spus selecţionerul Mancini.

La rândul său, portarul Gianluigi Donnarumma, a afirmat: ”Nu am considerat niciodată meciul închis…Suntem un grup extraordinar, acest grup nu renunţă. Suntem acum în semifinale, hai să o jucăm şi să ne îndreptăm încet spre obiectivul nostru. Este prima mea competiţie importantă şi scopul este să merg cât mai departe cu acest tricou. Sper să reuşim şi să realizăm visul tuturor. Am fost puţin nervoşi la pauză după ce Belgia a marcat din penalty, dar ne-am liniştit imediat pentru că mai erau 45 de minute de joc. Am mai avut şanse să înscriem din nou, dar important este că am câştigat”.

Şi fundaşul Leonardo Bonucci a fost de părere că cel mai important este grupul de jucători.

”Încă o dată, ne-am demonstrat valoarea, abnegaţia, puterea de a suferi dar şi dorinţa de a câştiga. Totul s-a întâmplat din nou în această seară. Aceasta este cea mai importantă satisfacţie. În fiecare zi adăugăm ceva acestei aventuri, fiecare dintre noi adaugă ceva, dar important este grupul”, a spus acesta.

Naţionala de fotbal a Italiei s-a calificat în semifinalele EURO 2020, după ce a învins echipa Belgiei cu scorul de 2-1 (2-1), vineri seara, pe Fussball Arena din Munchen, în al doilea sfert de finală al competiţiei.

În penultimul act, Italia, care pare să-l fi pierdut pe inimosul Spinazzola (accidentat), o va înfrunta pe Spania, marţi, la Londra. Pentru Squadra Azzurra poate fi o revanşă după finala pierdută la scor (0-4) în 2012.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă