Mare speranta a filmului romanesc in anii 70, regizorul Timotei Ursu a devenit de mai bine de doua decenii refugiat politic. O densa activitate jurnalistica (in Lumea noastra, New York Magazine, Foaie, Origini, Conexiuni sau Dacia Magazin) l-a transformat pe cineast intr-un atent analist, marcat de luciditate, echilibru si cu har de pamfletar. Aproape un sfert din articolele lui Timotei Ursu sunt adunate in volumul "si nu ne duce pre noi in ispita…!" aparut la Editura H&H Promotions din New York, recent lansat la Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor.
Timotei Ursu priveste de departe societatea romaneasca si framantarile ei politice de dupa 1989 cu un ochi proaspat, atent la malversatiunile criptocomuniste (uneori nedeslusite nici de aici de aproape din tara la vremea lor), necrutator cu impostorii, operand cu afirmatii transante, obiective, cu moralizatoare concluzii pentru observatorii "privilegiati" din tara.
Dincolo de darul literar al unui stil dominat de claritate, forta de sinteza si un subtil umor, citim in textele din volum adevaruri profunde ale conflictelor iscate din confruntarile marii istorii cu micile istorii personale ce intruchipeaza destine omenesti. Tentele autobiografice dau culoare si savoare istoriei recente din inventarul careia nu lipsesc "Experienta CDR" si "Furtisagul FSN", "Securitatea" si "Republica Moldova", "NATO" si "UE", "Diaspora" si "Noua emigratie".
Este posibil ca regizorul Timotei Ursu sa se reintoarca la dragostea dintai cu Filmul "Cartul cainelui" (un proiect dupa un scenariu propriu). Pana atunci cartea sa de articole politice ne propune un scriitor de mare vibratie, ale carui texte pot face onoare oricarui manual de istorie recenta.