16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Scrisori catre Europa Libera

Saptamanalul" Romania literara" va publica fragmente din scrisorile care pe diverse ca reuseau sa ajunga la postul de radio cu sediul la Munchen, aceasta in ultimii ani ai comunismului. Scrisorile vor aparea la editura Polirom, beneficiind de o introducere competenta semnata de Mihnea Berindei si Gabriel Andreescu., introducere deja publicata de revista. Aceste epistole au o valoare dubla: documentara si sentimentala. Ne uitam acum la ele cu nostalgie, nu fiindca, Doamne fereste, am regreta acea perioada cumplita, dar cum tot ce e trecut seamana in suflet tristete nu putem sa nu ne gandim cu o usoara parere de rau spre acele vremuri cand eram toti mai tineri si speram ca vom odata si odata liberi. In al doilea rand ele oglindesc dsiperarea unor oameni care trimitandu-si mesajele in strainatate sperau ca in aecst fel isi vor ameliora situatia.

 

Dupa cum arata semnatarii introducerii, scrisorile aveau o tripla destinatie. Erau adreste  directorilor postului, Noel Berbard si apoi Vlad Georgescu si uneori redactorilor  sai Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu si altora. Scrisorile erau vitale atat pentru cei cae le redactau cat si pentru cei cae le citeau. Ele  au fost o sursa importanta de informare pentru redactorii postului de radio, care in acest fel aflau ce se intampla de-adevaratelea in tara si nu mai lucrau cu clisee. Gratie acestor scrisori multe actiuni de prostest care riscau sa fie inabusite in interior de Securitate au ajuns la cunostinta strainatatii si oameni de curaj care altfel ar fi pierit au scapat totusi cu viata. Cu alte cuvinte, scrisorile nu au fost catusi de putin gratuite si au actionat in sesul apararii drepturilor omului acolo unde acestea erau cel mai putin respectate.

 

Radio Europa libera a fost infiintat in 1950, in timpul administratiei Truman si a secretarului de stat Foster Dulles. Primul director al postului a fost Mihai Farcasanu, distinsul gazetar si scriitor, care toata viata petrecuta in exil a luptat impotriva comunismului. De la personalitatea sa la ultimii reprezentanti de frunte ai postului exista o continuitate nestirbita.

Ultima oră
Pe aceeași temă