22.6 C
București
vineri, 24 septembrie 2021

Intemeietor de religie – ateu

Dupa cum scriu unele carti de religie, Buddha a fost ateu. Capitolul despre budism din Istoria credintelor si ideilor religioase de M. Eliade incepe astfel: „Budismul este singura religie al carui intemeietor nu se declara profetul lui Dumnezeu, nici trimisul acestuia, si care, in plus, respinge ideea unui Dumnezeu Fiinta Suprema”. Iar in Istoria religiilor de Diac. Prof. Dr. Emilian Vasilescu: „Este adevarat ca Buddha pomenea uneori de zei, considerandu-i o clasa de fiinte, dar nu le dadea nici un rol, nici la crearea, nici la conservarea lumii. De aceea, nu este de mirare ca s-a vorbit atat de mult despre ateismul budist”.
Buddha s-a nascut in anul c. 556 i.H. (sau 567) la Kapilavastu (India), fiul unui mic rege si al primei sotii a acestuia, Maya, care moare dupa sapte zile de la nasterea micului print Siddhartha. S-a casatorit la 16 ani cu doua printese, Gopa si Yasodhara (aceasta i-a nascut un fiu, Rahula). La 29 de ani, dupa ce a avut „trezirea desavarsita si suprema”, isi ia numele de Buddha (Trezitul) si paraseste palatul, ducand o viata foarte austera si propovaduind trezirea. Moare in anul c.478 i.H. (sau 487), la 80 de ani, facand diaree cu sange dupa ce mancase la cina fierarului Cund bucate gatite cu carne de porc sau cu ciuperci. Trupul sau a fost ars pe rug, apoi oasele i-au fost impartite intre discipoli.
Si cat a trait, dar mai ales dupa moarte, viata si propovaduirea sa au devenit o biografie fabuloasa, mitologie. Astfel, se spune ca si-a ales singur parintii in timp ce se afla in cerul zeilor Tusita; conceperea sa a fost imaculata, Bodhisattva (fiinta menita Trezirii) a patruns in soldul mamei sale, care l-a nascut apoi intr-o gradina, prinzandu-se de creanga unui copac, iar pruncul a iesit din coapsa dreapta; mama moare, ca sa renasca in cerul zeilor Tusita; copil fiind, cand l-au dus la templul brahmanic, chipurile zeilor s-au desprins de pe pereti si au cazut la picioarele lui; a calatorit pe curcubeu; isi multiplica infinit chipul sau in vazduh – si atatea fabulatii. Si astazi sunt venerate „urmele” pe unde a mers Buddha. Se spune ca o treime din lumea de azi este budista.
Si ma gandeam: oare la cati zei, la cate divinitati (unele chiar de pe pamant, ca Buddha) s-a inchinat omul de-a lungul istoriei sale?! Nu religiile, pline de atatea fabulatii, au fost importante, ci credinta omului intr-o lume curata, celesta.

Ultima oră
Pe aceeași temă