11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportAtletismIngrijorare pentru romanii din Valea Timocului

Ingrijorare pentru romanii din Valea Timocului

Subsemnatul ANGHELESCU REMUS, in varsta de 82 de ani, cu domiciliul in Bucuresti, am vazut la televizor ca un preot roman timocean din Timocul Sarbesc (Serbia) a facut cu ajutorul crestinilor romani o biserica pe care panslavistii sarbi vor s-o darame, nepermitand slujba in limba romana la ei in Serbia.
In legatura cu aceasta, eu ca roman care ma preocupa soarta romanilor din diaspora, vin a descrie adevarata fata a vecinilor sarbi. Marele istoric Constantin C. Giurescu constata in anul 1943 ca erau 400.000 de romani timoceni in cele 4 judete Timoc, Craina, Pojaravot si Morava, 211 comune curat romanesti si 46 comune mixte, romani si sarbi.
Dupa spusele d-lui Gataiantu Pavel, un asa-zis reprezentant al romanilor din Serbia, in anul 1992 mai erau doar 10 sate cu un total de 1200 de romani.
In acest caz se pune urmatoarea intrebare: din 1943 si pana in 1992, timp de 49 de ani, unde au disparut cei 400.000 de romani? A fost vreun cataclism din care au murit numai romanii si au ramas doar sarbii?
In Banatul Romanesc (judetul Timis) sunt zeci de sate sarbesti, toate au scoli si biserici in limba sarba, cu preoti care fac slujba in limba lor sarba.
In Timisoara sarbii au scoli, licee, facultate si universitate in limba sarba.
In 1945 sarbii din judetul Timis Torontal au fost improprietariti de Statul roman cu cate 5 ha teren arabil prin refroma agrara din 1945.
Si bulgarii din Banat au aceleasi drepturi ca noi, romanii. In comuna Dudestii Vechi, fosta Besenova, de peste 250 de ani au scoala in limba bulgara. La fel si in comuna Vinga, Deta si Denta au scoli si biserici in limba bulgara.
Dar in Timocul Bulgar si in Timocul Sarbesc romanilor li s-au schimbat prenumele de botez, numele de familie, denumirea satelor, a raurilor, localitatilor in limba sarba in Serbia si in limba bulgara in Bulgaria.
Ba mai mult, aveau la starea civila tabele cu nume slave din care romanul era obligat sa scrie noului nascut prenume slav.
Pana in 1949-1950 atat satele din Timocul Sarbesc cat si Bulgaresc aveau denumirile romanesti. La fel si numele de familie si prenumele de botez.
Dar din 1989, 15 ani, s-au interesat guvernele din timpul Presedintilor Iliescu si Constantinescu de soara romanilor din diaspora? Asa zisii istorici aratati noua la televiziune au scris ceva despre romanii din alte tari? Au cerut ei prin fostele ministere ale Culturii sa fie ajutati romanii din diaspora? Au fost ei vreunul vreodata la un simpozion international care se tine in fiecare an la Timisoara de catre Astra Romana (Piata Victoriei, nr. 3) privitor la romanii din diaspora?
Factorii principal ai degradarii limbii romane si aromane din Peninsula Balcanica au fost guvernele noastre cele comuniste si neocomuniste prin dezinteresul, neglijenta, lipsa de pricepere si de cunoastere a istoriei romanilor.
Subsemnatul, in 1995, in septembrie am fost la Sofia si apoi la Smardan la dezvelirea Monumentului Eroilor Romani cazuti prin eliberarea Bulgariei, pe care, inainte de 1913, era figura unei eroine Marita, romanca timoceanca venita in mod voluntar impreuna cu armatele romane impotriva turcilor.
Acel monument a fost distrus de bulgari in 1913 iar in locul lui romanii din Timoc au construit o cruce mare pe care autoritatile bulgare au scris “Aici zac osemintele bulgarilor, sarbilor si ale romanilor”.
Adevarul este ca armata romana, ajutata de romanii timoceni din Timocul Bulgaresc si de catre romanii timoceni din Timocul Sarbesc au eliberat Vidinul si Smardanul. Nici un bulgar si nici un sarb nu a murit aici. Atat Smardanul cat si toate satele din jur erau numai romani timoceni.
In anul 2000 in luna august, am mers, trimis in delegatie de catre Asociatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti Bucuresti, la Sofia, sa fac o vizita fostilor detinuti politici din Valea Timocului (Bulgaria si Iugoslavia) si totodata sa fac o vizita la Liceul Roman din Sofia. Am mers intai sa vad Liceul, vazandu-l am ramas inmarmurit: liceul se afla in paragina, nu se facuse nici un fel de renovare.
Am mers la Ambasada Romana, am stat de vorba cu seful sectiei culturale, care fara sa stie ca eu vin de la liceu mi-a spus: “Domnule, pentru liceu s-au cheltuit mai mult de 20 de mil. de dolari pentru reparatii dar mai este nevoie de alte cateva zeci ca sa-l putem termina”.
Eu i-am spus ca vin de la liceu si ca nu s-a facut nici o reparatie. Domnul sef al sectiei culturale m-a invitat afara.
Liceul Roman de la Sofia a fost inchis de catre comunistii bulgari in 1949.
La Astra Romana pentru romanii din diaspora am fost si sunt invitat in fiecare an, ultima data intre 8 si 11 noiembrie 2004. De fiecare data figurez la toate editiile cu cuvantarile tinute. Presedintele Astrei Romane este domnul Ciuhandu Gheorghe, vicepresedinte Mitropolitul Nicolae al Banatului si secretar general Sandu Cristea Timoc. La acest Simpozion International vin in fiecare an reprezentantii romanilor din Moldova, Bucovina, Bulgaria, Serbia, Grecia, Albania si chiar din Occident.
Rog sa fie publicata aceasta scrisoare, sa vada toata lumea ca Romania este o tara cu adevarat democrata, unde toate minoritatile se bucura de aceleasi drepturi ca ale romanilor. Dar vecinii nu le-au dat drepturi legale romanilor de la ei din tara.
Sarbilor le cer sa nu darame biserica din comuna Malainita din judetul Negotin, sa le dea voie sa faca slujba in limba romana celor patru judete de romani din Serbia care acum depasesc 1.500.000 de romani. Guvernul nostru sa ceara atat bulgarilor cat si sarbilor sa redea denumirile satelor, ale localitatilor, ale numelor de familie si prenumelor de botez romanesti asa cum a fost inainte de 1944.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă