16.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSportAtletismFOTO: 45 de ani de la execuţia lui El Comandante. Vezi imagini...

FOTO: 45 de ani de la execuţia lui El Comandante. Vezi imagini inedite cu CHE GUEVARA şi FIDEL CASTRO!

Cuba comemorează, marţi, 45 de ani de la execuţia revoluţionarului comunist Che Guevara, care a avut loc la data de 9 octombrie 1967.

Sute de oameni au depus coroane de flori la monumentul dedicat celui care a fost supranumit „El Comandante”. La eveniment au fost prezenţi mai mulţi oficiali cubanezi, precum şi Aleida Guevara, fiica lui Che Guevara, care a declarat că s-a simţit „şocată de spectacolul plin de dragoste şi respect pentru tatăl ei”, conform site-ului spaniol telenoticias7.com.

Che Guevara l-a întâlnit pe Fidel Castro în Mexic, la 26 iunie 1955, după o perioadă în care a locuit în Guatemala şi a fost membru al administraţiei de stânga a preşedintelui Jacobo Arbenz.

Există voci care susţin că Che Guevara a fost un criminal cu sânge rece, raportându-se la perioada de şase luni în care acesta a fost comandantul închisorii La Cabana în prima jumătate a anului 1959. Părerile sunt împărţite. În această perioadă, la Cabana au fost executaţi cel puţin 156 de prizonieri politici. Însă, conform unor documente şi declaraţii confidenţiale făcute de „El Comandante”, numărul victimelor pare să fi fost de câteva mii.

Biografii din cadrul opoziţiei care s-au aflat în exil au scris că Che Guevara a savurat execuţiile din curtea închisorii şi că a regizat cu multă răbdare acţiunile plutonului de execuţie, în timp ce alţi biografi susţin că a iertat cât de mulţi oameni a putut fără să compromită rezultatele revoluţiei.

Jon Lee Anderson, autorul studiului „Moştenirea lui Che Guevara” („The Legacy of Che Guevara”) apărut în 1997, notează că „după o anumită dată, majoritatea execuţiilor au avut loc în afara jurisdicţiei lui Che”.

Conform scriitorului mexican Paco Ignacio Taibo II în ianuarie 1959, atunci când Che Guevara a devenit comandantul închisorii La Cabana, poporul cubanez se afla în „dispoziţia de a linşa”, iar 93% dintre cubanezi erau de acord cu astfel de practici radicale.

Pe 22 ianuarie 1959, emisiunea americană „Universal Newsreel” prezentată de Ed Herlihy îl arăta pe Fidel Castro întrebând un milion de cubanezi dacă sunt de acord cu execuţiile. Aprobarea a venit din sute de mii de piepturi.

Miile de cubanezi executaţi de către colaboratorii generalului Batista, înlăturat de la putere de către Fidel Castro şi Che Guevara, precum şi numeroasele acuzaţii de tortură şi crime de război care fuseseră aduse membrilor fostului regim au împuternicit noul guvern să decidă soarta unor oameni conform devizei „paredon!” (la zid!) aparţinând poporului.

Judecarea foştilor membri ai regimului Batista a fost considerată, însă, „lipsită de respect faţă de ideea de proces echitabil” de către biograful şi politicianul mexican Jorge Germán Castañeda Gutman în lucrarea „Che Guevara: Companero” apărută în 1998.

Che Guevara şi-a motivat acţiunile într-o scrisoare către Luis Paredes Lopez în Buenos Aires, afirmând că „execuţiile nu reprezintă doar o necesitate pentru oamenii din Cuba, ci sunt chiar impuse de către poporul cubanez”.

La sfârşitul anului 1959, Ernesto Guevara este numit director al Băncii Centrale a Cubei, iar mai târziu devine ministrul Industriilor. În diferitele sale călătorii prin lume ca trimis oficial al guvernului cubanez, Che Guevara s-a declarat împotriva imperialismului american şi a lansat celebrul îndemn „Să creăm noi Vietnamuri!”.

La 24 ianuarie 1965, Guevara ţine, la Alger, un discurs care va deranja Moscova şi în care ţările socialiste sunt atacate violent pentru că sacrifică lumea a treia „pe altarul intereselor egoiste”. După întoarcerea sa în Cuba şi după o discuţie cu Fidel Castro, Che Guevara nu mai apare în public şi decide să plece în Congo pentru a organiza luptele împotriva lui Mobutu.

Acţiunile din Congo au fost sortite eşecului, iar Guevara s-a întors în Cuba şi a plănuit o nouă acţiune, de data aceasta în Bolivia. După ce a călătorit la Praga, Moscova şi Paris, Che a ajuns în capitala Boliviei, după care s-a îndreptat spre regiunea forestieră Nancahuazu pentru a-şi pune în aplicare ambiţiosul plan de a crea o şcolă de gherilă.

Fiind lipsit de sprijinul localnicilor şi al partidului comunist local, Che Guevara a fost capturat la data de 8 octombrie 1967 şi executat o zi mai târziu.

Cel care a coordonat acţiunile trupelor boliviene de capturare a lui Che Guevara a fost Felix Rodriguez, un cubanez care s-a aflat în exil şi care a devenit membru al Diviziei pentru Activităţi Speciale aparţinând CIA.

Conform documentarului „My Enemy’s Enemy” regizat de britanicul Kevin Macdonald şi apărut în 2007, agenţii CIA au fost ajutaţi în orchestrarea prinderii lui Che Guevara de către nazistul şi criminalul de război Klaus Barbie, recunoscut ca specialist în războiul contra trupelor de gherilă.

După moartea sa, Che Guevara a devenit un simbol al revoluţiilor. După cucerirea puterii în Cuba, Fidel Castro i-a oferit lui Che Guevara Steaua Jose Martin. „El Comandante” şi-a pus steaua pe bereta neagră, iar fotografia sa, realizată de către cubanezul Alberto Korda, a devenit una dintre cele mai răspândite imagini de pe mapamond.

Citeşte şi FOTO: Oraşul sirian Alep, ÎNGROPAT sub bombe şi dărâmături. Vezi cum arată HAOSUL!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă