Societatea secretฤ era organizatฤ dupฤ modelul lojilor masonice, fฤrฤ însฤ sฤ fie obedientฤ acestora.
Datorฤm cercetฤtorului Liviu Petre Niลฃu, dar ลi coordonatorului unui volum mai puลฃin cunoscut azi, apฤrut în 2005, la editura „Nemira”, Adrian Nicolae Petcu, descoperirea în arhivele Securitฤลฃii a unui document cu o mare încฤrcฤturฤ istoricฤ, despre o acลฃiune, cred, pânฤ la publicarea cฤrลฃii amintite, rฤmasฤ necunoscutฤ: organizarea, ca o reacลฃie la Diktatul de la Viena, prin care Transilvania de Nord a fost luatฤ României ลi oferitฤ Ungariei horthyste, a unei asociaลฃii secrete denumitฤ „Ardealul”.
Autorul publicฤ integral statutul, dar, prin notele de la subsol, dฤ numeroase informaลฃii despre conducerea ei ลi despre unii membri de frunte ai acestei societฤลฃi secrete. Nu fฤrฤ a sublinia un fapt frapant: cฤ acesta a fost un tip de acลฃiune relativ nou pe lângฤ cele existente la jumฤtatea secolului al XIX-lea – de regulฤ obediente lojilor masonice occidentale.
Care era scopul principal al societฤลฃii secrete?
Or, fฤrฤ a avea vreo legฤturฤ cu acestea, la începutul lunii septembrie 1940, a luat fiinลฃฤ Ascociaลฃia secretฤ „Ardealul”, care îลi propunea ca obiectiv principal „readucerea la patria mumฤ (…) a tuturor teritoriilor pierdute de statul român” în anul 1940. Din asociaลฃie putea face parte „orice român creลtin din ลฃarฤ ลi de peste hotare”.
Societate giratฤ de episcopi
Interesant este cฤ din comitetul de conducere fฤceau parte atât înalลฃii prelaลฃi ai bisericilor româneลti din Ardeal – ortodoxฤ ลi greco-catolicฤ -, precum ลi o serie de politicieni proveniลฃi din PNลข ลi PNL. Între înalลฃii prelaลฃi se aflau Nicolae Bฤlan, capul bisericii ortodoxe din Ardeal, ลi Alexandru Nicolescu, arhiepiscop greco-catolic de Alba Iulia ลi Fฤgฤraล ลi mitropolit al Blajului. Funcลฃia de preลedinte al asociaลฃiei era deลฃinutฤ de mitropolitul ortodox al Ardealului Nicolae Bฤlan, iar cele de vicepreลedinลฃi, de Iuliu Maniu ลi Dinu Brฤtianu. Secretari erau Constantin (Bebe) Brฤtianu ลi Ion Lugoลianu, doctor al Înaltei ลcoli de Studii Politice de la Paris, fost ministru între 1928-1932. Din comitet au mai fฤcut parte: Ioan Mihalache, Giลฃฤ Pop, Gheorghe Brฤtianu, Vasile Sassu, dr. Constantin Angelescu etc.
Interesante sunt ลi aspectele pe care le redฤ autorul despre una dintre conferinลฃele convocate de primul ministru de atunci, Ion Gigurtu, pe 2 septembrie 1940. La ea au luat parte Iuliu Maniu, Dinu Brฤtianu, Valer Pop, Alexandru Lapedatu, Emil Haลฃieganu ลi alลฃii, dar ลi înalลฃii prelaลฃi Nicolae Bฤlan, Alexandru Nicolescu ori Iuliu Hossu, care, în cuvântul lor, s-au ridicat ferm împotriva acestui rapt din teritoriul României Mari. Ei au declarat cu aceastฤ ocazie cฤ vor duce o luptฤ hotฤrâtฤ pentru recuperarea teritoriului furat astfel.
Mitropolitul Bฤlan a afirmat chiar cฤ „mai bine sฤ cฤdem decât sฤ cedฤm”. De altfel, autorul mai redฤ ลi un crâmpei din însemnฤrile istoricului Silviu Dragomir, participant la un Consiliu de Coroanฤ, în care Nicolae Bฤlan afirmase: „În numele meu, al clerului ลi poporului pe care-l pฤstoresc, declar cฤ protestez cu demnitate ลi hotฤrâre împotriva nedreptฤลฃii ce ni se face ลi vom lupta prin toate mijloacele pentru înlฤturarea ei”. ลi tot el declarase: „Nu trฤim din obedienลฃฤ. Ne trebuie o nouฤ înฤlลฃare a conลtiinลฃei naลฃionale. Nu-mi pierd încrederea în viitorul neamului nostru”… Aลa au vorbit ลi Dinu Brฤtianu, Ioan Mihalache, Mihai Popovici, generalul Arthur Vฤtฤลanu, Victor Antonescu.
Prevederi dure
În ceea ce priveลte asociaลฃia secretฤ, este redat în întregime statutul, alcฤtuit din 15 articole, unele dintre ele de-a dreptul ลocante pentru zilele noastre. Iatฤ, de exemplu, ce spune art. 4: „Asociaลฃia se compune dintr-o serie nelimitatฤ de grupe, compuse din trei membri selecลฃionaลฃi în mod riguros…”, iar art. 5 continuฤ: „Fiecare membru formeazฤ ลi iniลฃiazฤ un nou grup de trei membri, fiecare dintre aceลtia repetând operaลฃia ล.a.m.d.”. Iar art 6. precizeazฤ: „Nici un membru nu are voie sฤ cunoascฤ pe altul din asociaลฃie decât pe cei din grupul sฤu, pe cel care a iniลฃiat grupul ลi a format grupul iniลฃiat de el însuลi”. Sau art. 12: „ลeful, conducฤtorii ลi iniลฃiatorii miลcฤrii «Ardealul», neurmฤrind interese personale sau de grup, nu vor apฤrea niciodatฤ ca atare opiniei publice ลi nu vor putea fi cunoscuลฃi de nimeni. Dacฤ nu vor cฤdea în luptฤ ลi vor mai fi în viaลฃฤ, în clipa marii victorii, ei vor trece o datฤ cu dizolvarea Asociaลฃiei «Ardealul» în rândurile marii comunitฤลฃi naลฃionale ca simpli anonimi, fฤrฤ a putea dezvฤlui cuiva rolul pe care l-au jucat ลi acลฃiunile pe care le-au întreprins”…