Fostul lider al PNR a ajuns în conflict deschis cu Iuliu Maniu pentru că Alexandru Vaida Voevod a fost fascinat şi atras de personalitatea Regelui Carol al II-lea.
Una dintre cele mai ilustre personalităţi ale României interbelice a fost clujeanul Alexandru Vaida Voevod. El a fost de trei ori prim-ministru al României Mari, de mai multe ori ministru, ministru de stat pentru Transilvania, membru al Consiliului Dirigent şi consilier regal. De asemenea, el a fost membru al Parlamentelor din Bucureşti şi din Budapesta şi al Marii Adunări Naţionale, care a proclamat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Însă Alexandru Vaida Voevod a intrat în istorie prin faptul că el a fost deputatul care a citit, în octombrie 1918, în Parlamentul din Budapesta, Declaraţia de independenţă a naţiunii române din Austro-Ungaria, prin care românii din Dubla Monarhie au notificat întregii lumi decizia de a-şi lua soarta în propriile lor mâini.
Descendent al unei familii ilustre
Alexandru Vaida Voevod provenea dintr-o ilustră familie românească, înnobilată de principele Gabriel Bethlen. El se înrudea cu doi episcopi greco-catolici ai Transilvaniei, Ioan Bob şi Ioan Lemeni. De asemenea, bunicul său, Alexandru Bohăţel, a fost unul dintre liderii Revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania. Tatăl său, Dionisie Vaida, a fost unul dintre liderii mişcării naţionale a românilor ardeleni, iar Gavril Vaida, unchiul lui Alexandru Vaida Voevod, a fost străbunicul pe linie maternă al lui Corneliu Coposu.
Educaţie în stil german
Alexandru Vaida Voevod a terminat şcoala primară în Cluj, apoi a studiat la liceele germane din Bistriţa şi din Braşov. Cunoaşterea excelentă a limbii germane i-a permis să se înscrie la cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii din Viena. În perioada studenţiei, el a devenit membru al societăţii „România Jună” şi s-a implicat în politică. Pe de o parte, el a devenit prieten cu medicul Aurel C. Popovici, prieten al moştenitorului tronului austro-ungar, arhiducele Franz Ferdinand. Aurel C. Popovici a elaborat un plan de federalizare pe baze naţionale a Imperiului, care ar fi urmat să ducă la crearea Statelor Unite ale Austriei Mari, formate din 15 state federale. Planul nu a mai putut fi pus în practică, deoarece arhiducele Franz Ferdinand a murit asasinat la Sarajevo, iar acest eveniment a reprezentat scânteia care a dus la izbucnirea primului război mondial.
Prieten cu Karl Lueger
În Viena, Alexandru Vaida Voevod s-a implicat în campania electorală care a dus la alegerea preşedintelului Partidului Creştin Social, Karl Lueger, în funcţia de primar al Vienei. Karl Lueger era favorabil românilor, dar se remarcase prin antisemitismul său. Întors în Transilvania, Alexandru Vaida Voevod s-a implicat în activitatea Partidului Naţional Român. El a asistat la redactarea proiectului Memoradumului românilor din 1892, de către Iuliu Coroianu, în casa bunicului său, Alexandru Bohăţel. Apoi, după arestarea conducerii PNR, Alexandru Vaida Voevod a făcut parte din Comitetul Naţional care a înlocuit conducerea aflată în închisori. Până la moartea preşedintelului PNR, dr. Ioan Raţiu, Alexandru Vaida Voevod i-a rămas fidel acestuia. Însă, în anul 1905, el s-a implicat în organizarea Conferinţei PNR din Sibiu, care a condus la abandonarea pasivismului şi la triumful noului curent activist, reprezentat de Iuliu Maniu. Alexandru Vaida Voevod a pierdut alegerile din 1905 din colegiul său de deputat, însă a câştigat alegerile anticipate din 1906.
Proclamaţia de independenţă de la Budapesta
Până în anul 1918, el a reuşit să rămână membru al Parlamentului din Budapesta şi, totodată, membru al conducerii centrale a PNR. În această calitate, el a citit, în octombrie 1918, în Parlamentul din Budapesta, proclamaţia de independenţă a românilor din Imperiu. Ulterior, el a fost ales membru al Marii Adunări Naţionale, care a votat, în unanimitate, la 1 Decembrie 1918, Unirea Transilvaniei cu România. Alexandru Vaida Voevod a devenit apoi membru al Guvernului autonom al Transilvaniei, Consiliul Dirigent prezidat de Iuliu Maniu. Clujeanul a fost desemnat membru al delegaţiei formate din Vasile Goldiş, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu şi episcopul ortodox Miron Cristea, care a fost trimisă la Bucureşti pentru a prezenta Regelui Ferdinand I Declaraţia de Unire.
Ministru în Bucureşti şi diplomat la Paris
Alexandru Vaida Voevod a rămas în capitala României, unde a fost numit, prin Decret Regal, ministru de stat pentru Transilvania în guvernele care s-au succedat după 1 Decembrie 1918. Anul 1919 a adus prima campanie electorală în România Mare. Nici un partid nu a reuşit să obţină majoritatea mandatelor parlamentare, însă Partidul Naţional Român a obţinut cel mai mare număr de deputaţi şi de senatori. Regele Ferdinand I i-a oferit lui Iuliu Maniu misiunea de a forma Guvernul. Acesta a refuzat, pe motiv că nu vorbea suficient de bine limba franceză, în care aveau loc tratativele diplomatice ale Conferinţei de Pace de la Paris, care a ratificat formarea României Mari. În aceste condiţii, Alexandru Vaida Voevod a devenit premier, în noiembrie 1919. Însă, în ianuarie 1920, el l-a lăsat pe Ştefan Cicio Pop la conducerea Guvernului şi a plecat la Paris, unde avea loc o adevărată bătălie diplomatică. Acolo, în contextul în care cei mai importanţi oameni politici erau masoni, Alexandru Vaida Voevod a luat decizia să intre în masonerie, la rândul său. El a intrat în loja „Ernest Renan” şi a primit rapid poziţii importante în rândul acestei organizaţii, interesate să-şi consolideze poziţia în România. Prin intermediul mijlocitorilor masoni, Alexandru Vaida Voevod a avut ocazia să discute personal cu Georges Clemenceau şi cu George Lloyd şi, astfel, să-şi aducă o importantă contribuţie la ratificarea internaţională a Marii Uniri. Reîntors în ţară, Alexandru Vaida Voevod şi-a continuat activitatea politică în cadrul PNR şi a ocupat mai multe funcţii ministeriale.
Partizanul Regelui Carol al II-lea
În cadrul PNŢ, partidul format prin fuziunea PNR cu Partidul Ţărănesc al lui Ion Mihalache, el a fost unul dintre principalii partizani ai revenirii pe tron a Regelui Carol al II-lea, care renunţase la Coroană a doua oară în favoarea fiului său, Regele Mihai I. În toiul Marii Crize Economice din perioada 1929-1933, el a devenit de două ori prim-ministru. În anul 1933, exasperat de faptul că Marea Criză părea să nu se mai termine, el a demisionat din fruntea Guvernului şi din fruntea PNŢ. Alexandru Vaida Voevod i-a propus lui Iuliu Maniu să-i succeadă. Însă cum acesta era în conflict cu Regele Carol I, a declinat oferta în favoarea lui Ion Mihalache. Alexandru Vaida Voevod a rămas unul dintre oamenii de încredere ai Regelui Carol al II-lea, de personalitatea căruia era fascinat, spre nemulţumirea lui Iuliu Maniu. De fapt, mirajul regalităţii a fost principalul motiv de ruptură între Alexandru Vaida Voevod şi Iuliu Maniu. Alexandru Vaida Voevod a preferat să plece din PNR şi să-şi formeze propriul său partid, Frontul Românesc. Chiar dacă acesta nu s-a bucurat de un prea mare succes electoral, el a furnizat baza ideologică pentru întărirea puterii regale. Alexandru Vaida Voevod a fost unul dintre cei care au contribuit la instaurarea regimului autoritar regal, ca urmare a modificării Constituţiei, în anul 1938, care a pus capăt sistemului democratic din România interbelică. În regimul Regelui Carol al II-lea, Alexandru Vaida Voevod a devenit şeful partidului unic, Frontul Renaşterii Naţionale, dar şi consilier regal, preşedinte al Adunării Deputaţilor şi ministru în mai multe guverne.
Un sfârşit trist
După abdicarea Regelui Carol al II-lea, Alexandru Vaida Voevod s-a retras din viaţa publică. În cercul celor apropiaţi, el şi-a recunoscut greşelile şi a spus că este dispus ca, prin retragerea sa, să plătească preţul cuvenit pentru ele. După instaurarea guvernului comunist condus de dr. Petru Groza, vechiul coleg trădător din PNR al lui Alexandru Vaida Voevod, fostul prim-ministru a fost arestat, în 24 martie 1945. El a fost anchetat, printre alţii, de fiorosul torţionar Gheorghe Crăciun. Din 1946 şi până în 1950, Alexandru Vaida Voevod a fost trimis în arest la domiciliu. A murit la vârsta de 78 de ani şi a fost înmormântat în curtea celei mai vechi biserici greco-catolice din Sibiu, Biserica dintre brazi, în locul unde îşi dorm somnul de veci personalităţi precum George Bariţiu, Alexandru Papiu-Ilarian sau dr. Ioan Raţiu.