» Criza afecteaza programele de achizitionare de echipament militar.
CSAT amana o decizie in privinta dotarii Armatei.
Strategia de inzestrare a armatei a fost adoptata, ieri, de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, fara sa se ia insa o decizie asupra ceea ce era mai important: ce echipament va achizitiona Ministerul Apararii. O discutie in acest sens a fost amanata pentru alta data. MapN nu ducea lipsa de principii generale privind achizitiile armatei, ultima strategie trecand prin CSAT, in 2006.
Surse din Ministerul Apararii, sustin ca militarii se asteptau ca responsabilii romani sa ia in calcul adoptarea a sase programe de achizitionare de echipament militar, cel mai important referindu-se la cumpararea de avioane multirol.
Comunicatul CSAT ne anunta ca planul de inzestrare pe termen scurt si mediu 20210-2015 va fi discutat dupa ce Guvernul isi va expune un punct de vedere. Dupa ce s-a vorbit si chiar s-au promis avioane noi americane, suedeze sau italiene, MApN vorbea recent chiar de posibilitatea achizitionarii de MiG-uri noi, fabricate in tarile occidentale.
Dar ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat cu putin timp in urma ca Romania nu-si permite, pe timp de criza, sa achizitioneze avioane multirol. Drept urmare, bugetul Apararii a fost golit cu 800 milioane lei la rectificarea bugetara, sume prevazute chiar pentru achizitionarea de echipament militar.
Surse din CSAT ne-au declarat ca decizia achizitionarii "este marcata atat de specificul unui an electoral, cat si de dificultatile provocate de criza economica". Insa aceste surse au atras atentia asupra faptului ca "exista o presiune reala asupra nevoilor operative, iar problema apararii este vitala". "Neinzestrarea Armatei duce la vulnerabilitati in fata amenintarilor", au precizat sursele noastre.
Deci dupa acordul cu FMI situatia dotarii Armatei ramane in stand-by. Chiar daca, presedintele Traian Basescu accentua, la o intalnire cu ministrul Mihai Stanisoara, ca armata este slab dotata, desi este angrenata in teatrele de operatiuni din Afganistan si Irak. Romania are acolo mai mult de 1.100 de militari iar de la inceputul operatiunilor in 2002, 11 dintre ei au fost ucisi.
In cadrul CSAT, directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a prezentat o informare cu privire la starea de securitate din zone cu potential terorist major, altele decat Orientul Mijlociu, si potentialii factori de risc pentru Romania. O discutie preliminara a avut loc si referitor la Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020. Un document in acest sens ar urma sa fie adoptat dupa ce va fi aprobat in Guvern.