23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportAriton: Partenerii chinezi, interesaţi de Transelectrica, de Cernavodă, de Valea Jiului

Ariton: Partenerii chinezi, interesaţi de Transelectrica, de Cernavodă, de Valea Jiului

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a afirmat luni că, în cadrul vizitei în China, s-a acceptat implicarea într-o serie de proiecte precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, dar şi modernizarea minelor viabile din Valea Jiului, scrie NewsIn.

„Pe lângă discuţiile celor 5 proiecte mari, eu sunt foarte bucuros în ceea ce ne priveşte ca şi minister al Economiei, că avem primele două proiecte mari pe care ni le-am propus să le prezentăm partenerilor chinezi şi ele au fost acceptate. Este vorba de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi de Tarniţa Lăpuşteşti. Dar, pe lângă aceste mari proiecte, vă spuneam în prima zi când am avut discuţii cu dumneavoastră legat de Transelectrica, în continuare şi-au exprimat un punct de vedere foarte sigur şi vor veni să investească şi să cumpere din pachetul de acţiuni pe care îl vom scoate pe bursă la sfârşitul acestui an”, a precizat Ariton.

„Am discutat despre ce se întâmplă în Valea Jiului la societatea CNH. Sunt de asemenea, foarte interesaţi să investească în această zonă, ne-a creat multe probleme în ultima perioadă şi nu numai. Am stabilit cu dânşii o întâlnire în luna octombrie, după ce vom stabili exact şi vom finaliza procesul de restructurare a acestei societăţi din Valea Jiului. În momentul în care vom avea toate datele concrete legate de această restructurare care va fi – ştiţi că avem un program cu trei mine pe care vrem să le închidem într-un proces până în anul 2018, iar 4 mine viabile care să fie modernizate – putem discuta concret cu dânşii legat de acest proiect mai vechi al nostru şi care probabil până la sfârşitul acestui an va începe procedura”, a mai informat ministrul.

Întrebat câte acţiuni vor deţine chinezii la Cernavodă, Ariton a precizat că acest lucru nu este stabilit. „Acum statul român are peste 80% din acţiuni. Până la data de 1 septembrie trebuie să se hotărască ceilalţi parteneri pe care noi îi avem în acest moment în contract. În momentul în care vor stabili, având drept de preemţiune, cât vor cumpăra din aceste acţiuni, vom scoate acel pachet pe piaţă şi atunci, în funcţie de pachet, atât vor putea cumpăra şi partenerii din China (…) În Guvern ştiţi foarte bine s-a hotărât şi ministerul, la propunerea ministerului, statul poate să coboare până la nivelul de 40%, deci nu dorim nici ministerul, nici o Guvernul să avem 51% din aceste acţiuni. Pentru noi este foarte important ca să se finalizeze acest proiect şi importanţa lui, ştiţi foarte bine este dată de faptul că el este la 20% din consumul şi necesarul de consum energetic al României”, a subliniat ministrul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă