Liderul PDL Sibiu, Ion Ariton, fost prefect din perioada în care oraşul a fost Capitală Culturală, susţine că preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă, care deţine „cu totul şi cu totul întâmplător o demnitate importantă în stat”, nu ar trebui să lanseze declaraţii „întâmplătoare despre Sibiu„, informează Mediafax.
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de liderul PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton, „ministrul delegat şi şef al PSD Braşov (Constantin Niţă – n.r.) profită de funcţia guvernamentală pentru a fi remarcată public poziţia sa anti-sibiană, în viitoarea regionalizare administrativă a României”.
„Primul demers s-a referit la eventuala mutare a sediului Romgaz de la Mediaş la Bucureşti, mizând pe diminuarea potenţialului economic al judeţului Sibiu. Şi, pentru că nu i s-a părut suficient să lanseze, fără argumente pertinente, o asemenea idee, Constantin Niţă a recidivat cu un alt atac gratuit asupra Sibiului. De data asta, având ca subiect statutul de Capitală Culturală Europeană (CCE), pe care l-a deţinut în 2007”, arată Ariton.
Acesta adaugă că a fost prefect de Sibiu când oraşul a fost Capitală Culturală Europeană şi din acest motiv ştie că statutul respectiv nu a fost deloc „întâmplător”, cum afirmă Niţă.
„Atrag atenţia domnului ministru Niţă că stabilirea Capitalei Culturale n-a fost «întâmplătoare», cum susţine domnia sa. Uniunea Europeană a decis ca Sibiul să fie Capitală Culturală în urma unui proiect demarat înainte de anul 2000. Având în vedere că, «întâmplător», originile unor colonişti saxoni stabiliţi, cu sute de ani în urmă în Transilvania, au fost luxemburgheze, proiectul a fost susţinut de Marele Ducat de Luxemburg. Drept urmare, Luxembourg a împărţit cu Sibiul statutul de CCE”, afirmă Ariton.
În plus, acesta menţionează că fondurile publice alocate de Guvern şi autorităţi locale pentru programul CCE s-au ridicat, „deloc întâmplător”, în perioada 2005-2007, la aproximativ 80 de milioane euro.
„Aşadar, domnule ministru Niţă, dacă deţineţi cu totul şi cu totul întâmplător o demnitate importantă în statul român, n-ar trebui să lansaţi declaraţii la întâmplare despre Sibiu, sperând că astfel nu va fi capitala Regiunii Centru. Este de înţeles să doriţi ca Braşovul să fie capitală, dar aveţi puţintică răbdare, stimabile! Să apară proiectul regionalizării şi abia apoi cântăriţi-vă argumentele cu prevederile legale”, susţine Ariton, care îi cere lui Niţă să lase „competiţia motivaţiilor realiste să aibă câştig de cauză” şi să nu mai vină cu „găselniţe demagogice şi politicianiste… întâmplătoare”.
Preşedintele PSD Braşov, Constantin Niţă, ministru delegat al Energiei, susţinea, potrivit RFI, că oraşul Sibiu nu s-a afirmat cu nimic de când este Klaus Iohannis primar, menţionând că „nu se poate compara Sibiul din punct de vedere al infrastructurii turistice cu Braşovul”.
„Sibiul nu s-a afirmat cu nimic de când este domnul Iohannis primar, în afara faptului că a fost într-un an capitală culturală, lucru pe care-l poate face şi un alt oraş, nu neapărat Sibiul. A fost o întâmplare sau un lobby făcut mai bine. Dar nu se poate compara Sibiul din punct de vedere al infrastructurii turistice cu Braşovul, de exemplu. Niciodată! Reţineţi, niciodată nu poate să se întâmple lucrul acesta! Din punct de vedere economic iarăşi, ne uităm la indicatorii economici, Produsul Intern Brut, exporturi şi aşa mai departe, Braşovul este de departe pe locul întâi. Nu mai vorbim de starea drumurilor, de modul cum arată comunele, satele. Lucrurile acestea sunt evidente”, spunea Niţă, citat de RFI.
La rândul său, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a afirmat, joi, că declaraţia lui Constantin Niţă potrivit căreia „Sibiul nu s-a afirmat cu nimic” este „hilară” şi „mult deplasată”, adăugând că „realitatea vorbeşte prin evidenţă” în favoarea Sibiului.