16.7 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Argentina abandonează organizarea Copei America de peste 13 zile. Care este motivul

 CONMEBOL nu a dezvăluit natura circumstanţelor care au condus la decizie, dar Argentina se confruntă în prezent cu o creştere accentuată a cazurilor de COVID-19.

„CONMEBOL analizează ofertele din alte ţări care s-au arătat interesate să găzduiască turneul continental. Actualizările vor fi anunţate în curând”, a spus instituţia într-o scurtă declaraţie.

Oficialii organizaţiei se vor întâlni luni pentru a decide cu privire la următorii paşi pentru turneul care a fost amânat în 2020 din cauza pandemiei, relatează Reuters.

Decizia surprinzătoare a fost anunţată în Argentina la sfârşitul unui weekend în care opoziţia faţă de turneu a crescut atât în ​​interiorul, cât şi în afara guvernului. În emisfera sudică a început sezonul rece, iar în Argentina cazurile COVID-19 sunt în creştere şi au determinat guvernul să impună măsuri stricte de carantină.

O posibilă destinaţie de ultim moment pentru turneu ar fi Chile. Gonzalo Belloso, secretarul general al CONMEBOL, a declarat săptămâna trecută că organizaţia a vorbit cu oficialii chilieni în vederea organizării unor meciuri acolo, aminteşte presa din Argentina.

Organizatorii sunt reticenţi să anuleze turneul din cauza importanţei sale financiare. Ultima Copa America, desfăşurată în Brazilia în 2019, a adus 118 milioane de dolari şi a fost a doua sursă anuală de venituri ca mărime după Copa Libertadores, echivalentul Ligii Campionilor din Europa.

Anul acesta, fiecare naţiune concurentă va primi minimum 4 milioane de dolari, iar câştigătorul va primi încă 10 milioane de dolari, a spus CONMEBOL.

Turneul, cu 10 naţiuni sud-americane, trebuia să se desfăşoare în Argentina şi Columbia în perioada 13 iunie – 10 iulie, prima dată în istoria sa de 105 ani când ar fi avut două gazde.

Cu toate acestea, Columbia a fost eliminată ca gazdă pe 20 mai, după ce un val de proteste care cer schimbări sociale şi economice s-a răspândit în toată ţara. Iar acum Aregntina iese din organizarea Copa America ca urmare a ceea ce CONMEBOL a spus că sunt „circumstanţele actuale”.

Brazilia și-a anunțat disponibilitatea pentru a prelua organizarea Copei America

Guvernul Braziliei a adoptat luni o decizie în virtutea căreia competiția sudamericană se va muta pe tărâm „carioca”, la cererea făcută de Confederația braziliană de fotbal, informează CONMEBOL.

Președintele CONMEBOL, Alejandro Domínguez, l-a contactat pe președintele Confederației braziliene de fotbal, Rogério Caboclo, pentru a evalua posibilitatea ca Brazilia să găzduiască toate meciurile CONMEBOL Copa América 2021.

Președintele Caboclo a vorbit la rândul său cu președintele Republicii Brazilia, Jair Bolsonaro, care a susținut inițiativa imediat, cu avizul ministerelor Casei Civile, Sănătății, Relațiilor Externe și Secretariatului Național al Sportului.

„Brazilia are o vastă experiență în organizarea de evenimente sportive de nivel înalt, printre ele numărându-se Cupa Mondială FIFA 2014, Cupa Mondială FIFA U-17 din 2019 și CONMEBOL Copa América 2019”, se spune în comunicatul official al federației continentale.

„Guvernul brazilian a demonstrat agilitate și capacitate de luare a deciziilor, într-un moment fundamental pentru fotbalul sud-american”, a declarat președintele CONMEBOL, Alejandro Domínguez, care a adăugat că „Brazilia se confruntă cu un moment de stabilitate, a demonstrat infrastructura și a acumulat experiență recent pentru a organiza o competiție de această dimensiune.”

Orașele gazdă ale evenimentului vor fi definite și dezvăluite cât mai curând posibil, mai informează CONMEBOL.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă