Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri seară, la Cotroceni, că nu are de gând să îl elibereze din funcţie pe consilierul prezidenţial pe securitate, Iulian Fota, după ce s-a opus în CSAT revocării şefului STS, şi că acesta „îşi poate savura condiţia până la 29 iulie”, scrie Mediafax.
„Nu am de gând să semnez niciun decret legat de domnul Iulian Fota, am spus atunci când am venit aici că nu eliberez din funcţie, ceea ce e un drept al meu, niciun consilier al lui Traian Băsescu, pentru această perioadă de interimat şi, în ciuda unor lucruri care sunt mai greu de acceptat, sunt un fel de trucuri, şi nu intru în detalii, domnul Fota îşi poate savura condiţia până la 29 iulie cel puţin sau cel mult”, a spus Antonescu.
Antonescu a mai spus că Iulian Fota nu era „un consilier aşa, din vacanţă, care între plajă şi domiciliu a băgat capul pe acolo, ci este consilier prezidenţial pentru securitate naţională, şi în această calitate de drept, prin lege, face parte din Consiliul Suprem de Apărare a Ţării”.
„Nu putea fi împiedicat şi nici nu m-am gândit vreo secundă să îl împiedic să participe la o şedinţă la care are calitatea de drept de fi prezent”, a mai arătat Antonescu.
Preşedintele interimar a arătat că nu vrea să foeţeze nota sau să încalce legea şi că a făcut propunerea în CSAT de a-l demite pe şeful STS, Marcel Opriş, iar dacă, din cauza unui vot, această propunere nu a întrunit consensul (prin votul consilierului Iulian Fota – n.r.), a renunţat la ea.
„Aşa se procedează democratic şi legal, chiar dacă ai prerogative prezidenţiale. Nu începi să ţipi, să baţi cu pumnii în masă sau să îl dai afară de acolo pe cel care nu a fost de acord”, a menţionat Crin Antonescu.
Antonescu a ţinut să precizeze din nou că nu are o listă cu şefi ai serviciilor secrete care trebuie schimbaţi din funcţii.
„Am spus din prima seară că nu intenţionez schimbarea unor oameni din fruntea unor instituţii, le-am spus lor, tuturor, că nu se pune această problemă şi că ceea ce mă interesează, până în 29 iulie, este ca această instituţie să funcţioneze corect şi fără implicare politică în bătălia politică pe care o presupune şi o consumă acest referendum”, a adăugat preşedintele interimar.
Antonescu şi-a explicat propunerea de a-l revoca din funcţie pe Marcel Opriş prin faptul că s-a ajuns la „o situaţie inacceptabilă din punct de vedere legal”.
„Dacă această chestiune se rezolvă şi suntem în deplină legalitate, îl consider un caz închis”, a mai afirmat Crin Antonescu.