3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSportAntonescu: Dacă USL nu va reuşi schimbarea puterii, în România se va...

Antonescu: Dacă USL nu va reuşi schimbarea puterii, în România se va încheia cu statul de drept

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la Suceava, în cadrul unei întâlniri cu membrii PSD şi PNL, că dacă USL nu va reuşi schimbarea puterii la viitoarele alegeri în România se va încheia cu democraţia şi cu statul de drept pentru multă vreme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Antonescu le-a spus membrilor PSD şi PNL din Suceava că este foarte greu să te lupţi cu actuala putere, dar că aceasta este misiunea USL şi că, în caz contrar, România nu va mai fi o democraţie şi un stat de drept.

“România, atât cât a fost ea un stat de drept, riscă din ce în ce mai repede să nu mai fie. Statul de drept atât cât am putut, cu chiu cu vai, să-l construim sub diferite guverne, sub diferiţi preşedinţi, în România ultimilor 20 de ani, se descompun, pentru că astăzi, încet-încet devine o amintire, o caricatură sau o faţadă”, a spus Antonescu.

El a arătat că într-un stat de drept este cel în care instituţiile fundamentale sunt ale statului şi ale partidului care guvernează.

“Astăzi instituţii fundamentale, de la serviciile speciale, DNA, Parchet, până la ANAF şi la ANI, nu mai sunt ale statului român şi ale contribuabilului român care le plăteşte ci sunt ale partidului de guvernământ şi ale preşedintelui-jucător”, a spus Antonescu.

El a arătat că s-a ajuns că în economia românească este greu, dacă nu imposibil, pentru orice om de afaceri, mare sau mic, să-şi desfăşoare activitatea dacă nu-i dă voie actuala putere.

Crin Antonescu a mai spus că în România nu mai sunt astăzi sindicate după ce puterea, speculând vulnerabilităţi, laşităţi, sau dezorganizarea s-a ocupat cu predilecţie să distrugă sindicatele.Totodată, liderul PNL a mai arătat că în România nu mai există o societate civilă cu adevărat.

“Există o mână de aşa-zişi intelectuali care nu au curajul să deschidă gura nicio secundă pentru a apăra una din valorile despre care ne povestesc de 20 de ani. Dintr-o mână de băieţei sprinteni la minte şi carierişti care de la Institutul Cultural Român şi până la ambasade sunt răsplătiţi ca să facă pe societatea civilă sau ca să facă pe Albă ca Zăpada”, a spus Antonescu.

El a atras atenţia că este foarte greu ca într-un asemenea stat se mai poate vorbi de democraţie şi şi-a exprimat temerea că, dacă USL nu va reuşi schimbarea puterii la viitoarele alegeri, în România se va încheia cu democraţia şi cu statul de drept pentru multă vreme.

“Vom avea mai multe partide, mai multe uniuni pentru progresul României şi mai multe Albe ca Zăpada, dar nu vom avea pluralism politic care este absolut necesar oricărei democraţii. Vom avea un peisaj bogat al mass-media. Vom avea ziare, vom avea reviste, vom avea televiziuni, dar nu vom avea libertatea presei. Vom avea moguli buni, vom avea toate aparenţele unei democraţii pierzând de fapt toate elementele esenţiale care califică statul de drept aşa cum l-a consacrat civilizaţia europeană”, a spus preşedintele PNL.

Crin Antonescu a mai declarat că România a avut un singur obiect de consens politic, aderarea la Uniunea Europeană să fim o ţară cu un stat de drept şi cu o democraţie după model occidental. El le-a spus membrilor PSD şi PNL că USL este singura alternativă la actuala putere şi că din acest mod trebuie să acţioneze împreună şi să fie uniţi.

“Să înţelegem că numai noi ăştia, aşa cum suntem, mai buni, mai răi, alţii nu sunt. Altă şansă nu au românii. Nu au alternativă în afară de această uniune a partidelor noastre, cu bune, cu rele. Nu am pretins niciodată că suntem Albe ca Zăpadă, Feţi-Frumoşi sau Scufiţe Roşii. Nu sunt alţii şi noi trebuie să facem în aşa fel încât să dăm românilor lucrul de care au neapărată nevoie dacă vrem să mai trăim într-o ţară liberă, într-o ţară în care un om care munceşte să poată trăi decent împreună cu familia lui, într-o ţară în care proprietatea, libertatea, dreptul de a trăi civilizat şi solidaritatea minimă socială din orice societate civilizată să existe”, a spus liderul liberal.

Preşedintele PNL a mai spus că USL trebuie să se organizeze foarte bine şi să compenseze lipsa de armament, de tehnologie, în acest război cu actuala putere.

El a arătat că USL nu are presă, dar că încă mai există presă liberă în România, care nu este presă a puterii, care să spună de PDL ceea ce spunea Scânteia despre PCR.

“Noi nu avem, aşa cum are puterea, canalele de presă ale noastre cu care să putem să suplinim munca şi comunicare directă”, a afirmat liderul PNL.

El a mai spus că USL nu are bani şi că oamenii care ar dori să sprijine financiar USL se tem “ca de dracul” chiar să şi vorbească cu cei din USL, dar să mai finanţeze uniunea şi a mai declarat că USL nu are celelalte pârghii ale puterii.

“Nu avem de partea noastră decât câteva milioane de oameni nemulţumiţi, de oameni disperaţi, la care trebuie să ajungem din casă în casă, din om în om şi să-i convingem că există o alternativă, că se poate schimba situaţia actuală şi că merită să ne urmeze”, a mai arătat Antonescu.

El a mai spus că USL trebuie să fie mai radical în mesaj şi să arate şi determinare.

“Ori ne batem cu ăştia, ori nu. Este o variantă foarte păguboasă să ne batem aşa şi-aşa. Ori nu ne batem cu ei, devenim complicii lor, sau ne ducem acasă şi ne vedem de treabă şi începem să trăim ca înainte de 1989, sau ne batem cu ei tare şi la vedere.Dacă ei ne ameninţă, îi ameninţăm şi noi. Dacă ei ne spun ce o să se întâmple cu noi după ce câştigă ei să le spunem şi noi ce-o să se întâmple când câştigăm noi. Să le spune că dacă i-au închis dosarele lui Flutur odată, ele se pot redeschide, cum s-au deschis la Vântu. Nu se poate ca nişte oameni care fac abuzuri, care manevrează banul public ca şi cum ar fi al lor din buzunar sau banii lor de la partid, care dictează unor instituţii care ar trebui să fie independente, să nu aibă nici un fel de nelinişte, să-şi facă de cap până când cad de la putere ca apoi să fie bine mersi”, a declarat Antonescu.

El a subliniat că este foarte important ca oamenii să simtă că USL se bate cu adevărat cu un adversar puternic şi le-a cerut membrilor PSD şi PNL Suceava să-şi scoată din cap că Flutur şi Lungu nu pot fi înfrânţi în alegeri.

Cele mai citite

De ce nu găseşti hainele potrivite? 5 greşeli comune la shopping

Ţi s-a întâmplat să mergi la shopping şi să nu găseşti haine care să îţi placă şi să ţi se potrivească? Ei bine, această...

Comunicat presă. Timișoara, Decembrie 2023. Platforma fittech IKANOS lansează Ikanos Mind- manual complet de slăbire și menținere

Platforma fittech IKANOS care pune accent pe alianța minte-corp, pe construirea de obiceiuri sănătoase și oferă un suport amplu în procesul de transformare personală...

De ce nu găseşti hainele potrivite? 5 greşeli comune la shopping

Ţi s-a întâmplat să mergi la shopping şi să nu găseşti haine care să îţi placă şi să ţi se potrivească? Ei bine, această...
Ultima oră
Pe aceeași temă