Ministerului Integrarii Europene condus de Anca Boagiu ii revine, in principal, rolul de a coordona procesul de pregatire a aderarii Romaniei la UE, de a analiza si aviza intreaga legislatie romaneasca in acord cu reglementarile comunitare si de a traduce in limba romana acquis-ul comunitar. Avand aceste atributii cu caracter mai mult birocratic, MIE este mai putin vizibil pentru opinia publica. De aceea, activitatea ministrului de resort, Anca Boagiu, poate fi evaluata cel mai corect din perspectiva realizarilor inregistrate de Romania in cadrul procesului de aderare la UE. Sub coordonarea MIE, tara noastra a semnat Tratatul de aderare la UE, ratificat apoi de 17 state membre, a beneficiat de cel mai bun Raport de tara – cel din octombrie 2005, in care s-au eliminat noua din cele 11 masuri ce puteau activa clauza de salvgardare -, s-a elaborat Programul Operational regional 2007-2013, de circa 4 miliarde euro, iar gradul de absorbtie a fondurilor comunitare a crescut la 98% in anul 2005. Sub conducerea Ancai Boagiu, MIE a intensificat, prin intermediul Institutului European Roman, pe care il coordoneaza, procesul de traducere a acquis-lui comunitar. Din cele peste 90.000 de pagini s-au tradus, in vederea publicarii in Jurnalul Oficial al UE, circa 78.000 de pagini. Neindeplinirea acestui angajament ar insemna ca cetatenii romani sa nu beneficieze de drepturile lor juridice dupa aderarea tarii noastre la UE, iar limba romana sa nu devina una dintre limbile oficiale ale Uniunii. Tot in sarcina ministerului coordonat de Boagiu a revenit si responsabilitatea de a pregati experti care sa sustina, pe viitor, interesele Romaniei la Curtea Europeana de Justitie.
Din perspectiva aderarii, va fi creat si un birou, SOLVIT, care va acorda asistenta juridica oamenilor de afaceri romani in momentul in care acestia vor avea divergente cu autoritatile statelor UE. Legat tot de efortul de aderare, MIE intretine, saptamanal, videoconferinte cu euro-observatorii romani trimisi la Parlamentul European.
Implicarea personala si toate aceste masuri ii aduc ministrului Anca Boagiu patru bile albe, acordate mai mult ca incurajare. Sa nu lase garda jos pana nu ne vedem visul cu ochii: 1 ianuarie 2007!
Cea neagra este oferita pentru lipsa unor reactii in cazul colegilor de guvern ce administreaza ministere in cadrul carora nu s-au inregistrat progrese.