Preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a declarat luni că deocamdată nu se pune problema ca declaraţiile de avere ale parlamentarilor să fie scoase de pe site-uri, deoarece obligaţia de a depune aceste documente este conţinută şi de alte legi care nu au fost declarate neconstituţionale.
Întrebată la Realitatea FM dacă este posibil ca un parlamentar să solicite scoaterea de pe site-ul Camerei din care face parte a declaraţiei de avere, Anastase a arătat că aleşii nu sunt obligaţi doar de legea ANI să depună acele documente, ci şi de Statutul senatorilor şi deputaţilor, ale cărei prevederi nu au fost declarate neconstituţionale. „În momentul de faţă, în ceea ce-i priveşte strict pe parlamentari, ei nu funcţionează numai în baza legii ANI şi nu-şi depun declaraţiile de avere numai în baza acestei legislaţii, ci şi în baza articolului 4 din Statutul deputaţilor şi al senatorilor, unde este stipulată obligativitatea completării declaraţiei de avere, dar în acelaşi timp şi afişării ei pe site. Dar nici nu se pune problema scoaterii de pe site în acest moment pentru că noi avem legislaţia care în baza căreia ne afişăm declaraţiile de avere în vigoare”, a explicat preşedintele Camerei.
De asemenea, întrebată cum ar putea fi posibil ca declaraţiile să aibă un caracter public în continuare şi în acelaşi timp să fie respectată şi decizia CCR care spune că trebuie să se ţină cont de respectarea dreptului la viaţă privată, Anastase a spus că „trebuie să amendăm de aşa manieră legea încât să fie în acord pe de o parte cu Curtea Constituţională şi în al doilea rând cu exigenţele unei declaraţii care până la urmă trebuie să fie publică în elementele sale esenţiale”.
Anastase a admis însă că, dacă va exista o solicitare „expresă” de modificare a Statutului parlamentarilor în acord cu decizia CCR privind ANI ar putea exista tehnic posibilitatea ca declaraţiile de avere şi interese ale parlamentarilor să nu mai fie puse pe site. ” În măsura în care există o solicitare de modificare expresă a acestei legi (e posibilă această variantă, n.r.). Dar nu există (solicitarea, n.r.). Asta nu înseamnă că peste ceva timp să nu existe un proiect de modificare a acestui articol (din statutul parlamentarilor – n.r.). Dar în momentul de faţă el funcţionează (…) Prin urmare, declaraţiile de avere sunt pe site, timp în care, cu ajutorul Parlamentului, se modifică legislaţia şi în acord cu decizia CCR, dar şi cu nevoia de existenţă a ANI. Şi atunci nu va mai fi niciun fel de problemă”, a mai arătat democrat-liberala.
Anastase a mai susţinut că funcţionarea ANI trebuie reglementată cât mai repede, pentru că activitatea Agenţiei este una din componentele Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a declarat sâmbătă că ANI va trebui să scoată de pe site-ul propriu declaraţiile de avere şi interese ale demnitarilor, lucru care va trebui făcut de fiecare instituţie în parte. „În acest moment, ANI funcţionează după legea veche, dar după publicarea în MO, ANI nu va mai avea decât atribuţii de colectare a declaraţiilor de avere, va trebui să închidem site-ul de internet al Agenţiei unde am afişat declaraţiile de avere şi interese. Toate instituţiile publice vor trebui să scoată de pe site-urile lor declaraţiile de avere şi interese”, a spus acesta.