20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăSportAna-Maria Popescu, argint olimpic

Ana-Maria Popescu, argint olimpic

Reprezentanta noastră a pierdut dramatic, în prelungiri, şi a ratat pentru a doua oară titlul olimpic, după ce în 2008, la Beijing, a obţinut tot argintul.

Finala a fost una foarte strânsă, o singură dată existând o diferenţă de două tuşe între cele două combatante, 2-0 pentru Ana-Maria Popescu. Românca a reuşit să egaleze în ultimele secunde alte timpului regulamentar, 10-10, dar a fost surprinsă în minutul de prelungire care a urmat.

La Tokyo, Popescu (ex-Brânză), campioană olimpică la Rio, în 2016, cu echipa, a intrat direct în turul secund, câştigând cu 15-10 meciul cu singaporeza Kiria Tikanah Abdul Rahman, după care a învins-o în optimi pe Sera Song (Coreea de Sud), cu 15-6, în sferturi a trecut de o reprezentantă a Estoniei, Julia Beljajeva, cu 15-8, iar în semifinale a învins o altă estoniană, Katrina Lehis, cu 15-11.

Ana-Maria Popescu şi Yiwen Sun au fost adversare şi în finala olimpică pe echipe de la Rio, câştigată de România în faţa Chinei. Ultimele două dueluri dintre cele două spadasine au fost câştigate de româncă, în 2019 la Cupa Mondială de la Tallinn, în semifinale, şi în 2020, în sferturile Cupei Mondiale de la Havana. Yiwen Sun a obţinut medalia de bronz în 2016, la Rio, la individual.

Medalia de bronz la Tokyo a fost cucerită de Katrina Lehis, după 15-8 în finala mică, în care a avut-o adversară pe rusoaica Aizanat Murtazaeva.

Argintul de la Tokyo este a 17-a medalie adusă de scrima românească la Jocurile Olimpice, 4 de aur, 6 de argint şi 7 de bronz.

Cele patru medalii olimpice de aur au fost obţinute la Rio 2016, la spadă echipe (Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu-Brânză), Sydney 2000, la sabie individual, de Mihai Covaliu, la Atlanta 1996, la floretă individual, de Laura Cârlescu-Badea şi la Ciudad de Mexico 1968, la floretă individual, de Ionel Drâmbă.

Cinci medalii de argint au fost cucerite la Londra 2012, la sabie echipe (Tiberiu Dolniceanu, Rareş Dumitrescu, Alexandru Siriţeanu, Florin Zalomir), la Beijing 2008, la spadă individual, de Ana-Maria Popescu-Brânză, la Atlanta 1996, la floretă echipe (Laura Cârlescu-Badea, Claudia Grigorescu, Roxana Scarlat, Reka Szabo-Lazăr), la Los Angeles 1984, floretă echipe (Aurora Dan, Marcela Moldovan, Rozalia Oros, Elisabeta Tufan, Monica Weber) şi la Melbourne 1956, la floretă individual, de Olga Szabo Orban.

Cele şapte medalii de bronz obţinute de români la Olimpiadă au fost următoarele: Beijing 2008, sabie individual – Mihai Covaliu; Barcelona 1992, floretă echipe – Laura Cârlescu-Badea, Roxana Dumitrescu, Claudia Grigorescu, Reka Szofia Szabo-Lazăr, Elisabeta Tufan; Los Angeles 1984, sabie echipe – Alexandru Chiculiţă, Corneliu Marin, Marin Mustaţă, Ioan Pop, Vilmos Szabo; Montreal 1976, sabie echipe – Dan Irimiciuc, Corneliu Marin, Marin Mustaţă, Alexandru Nilca, Ioan Pop; München 1972, floretă echipe – Ileana Gyulai, Ana Pascu, Ecaterina Stahl, Olga Szabo Orban; Ciudad de Mexico 1968, floretă echipe – Ileana Drâmbă, Olga Orban, Ana Pascu, Ecaterina Stahl, Maria Vicol; Roma 1960, floretă individual – Maria Vicol.

România a participat la Tokyo cu doar doi sportivi, Iulian Teodosiu (sabie) şi Ana-Maria Popescu (spadă).

Teodosiu s-a oprit în optimile probei, clasându-se pe locul 16 în clasamentul final.

Cele mai citite

Jair Bolsonaro a obținut despăgubiri după ce Lula da Silva l-a acuzat de furt din palatul prezidențial

Mobilierul presupus furat se afla de fapt în depozit: acuzat de preşedintele brazilian Lula că a subtilizat bunuri publice când a părăsit puterea, predecesorul...

Cod portocaliu de inundații în județul Constanța: Avertizări și sfaturi pentru locuitori

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis miercuri o atenționare Cod portocaliu de inundații pentru județul Constanța. Avertizarea este valabilă...

OPEC își ajustează din nou previziunile pentru cererea globală de petrol și scade estimările pentru 2024

OPEC a revizuit în scădere estimările privind creșterea cererii globale de petrol pentru 2024, reflectând datele actuale și marcând a doua ajustare negativă consecutivă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă