15.2 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022
AcasăSportAmbasadorul SUA la București: Ca american trebuie să susţin căsătoriile între persoane...

Ambasadorul SUA la București: Ca american trebuie să susţin căsătoriile între persoane de același sex peste tot în lume

Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, a precizat, pentru News.ro, că în calitate de american, susține căsătoriile între persoane de același sex. Cu toate acestea diplomatul a afirmat că fiecare țară, inclusiv România, trebuie să ia propria decizie în acest sens.

„Este un subiect sensibil. Aveţi dreptate, acum câţiva ani, în SUA Curtea Supremă a rezolvat cel puţin problema legală a căsătoriei între homosexuali, stabilind că este neconstituţional, ilegal, să negi căsătoriile civile cuplurilor de acelaşi sex. Prin urmare, ca american trebuie să susţin căsătoriile între homosexuali peste tot în lume”, a declarat ambasadorul Hans Klemm, pentru News.ro.

Ambasadorul a precizat însă că celelalte ţări trebuie să decidă singure pe ce cale vor merge. „În cele din urmă, ţările vor decide singure în privinţa legalităţii căsătoriilor gay, astfel încât acesta este un lucru pe care România va trebui să îl decidă, dar eu am fost foarte încurajat şi am găsit foarte convingătoare comentariile preşedintelui Iohannis la această problemă”, a precizat Hans Klemm.

Coaliţia pentru familie a obţinut recent avizul Curţii Constituţionale pentru modificare articolului 48 din Constituţie astfel încât să prevadă expres că familia este alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay. Tot Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe în câteva zile asupra solicitării unui cuplu de homosexuali de a i se recunoaşte căsătoria oficiată în străinătate.

Într-o scurtă conferință de presă, președintele Iohannis a lansat, miercurea trecută, un îndemn la toleranță.

„Trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuluilat, acceptarea celuilalt cu bune și rele, nu suntem toți la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios sau a solicitarilior ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul  toleranței, încrederii și deschiderii spre ceilalți” a precizat Klaus Iohannis, după ce pastorul Viorel Iuga l-a îndemnat să își exprime public opinia în legătură cu ideea de modificare a Constituției, astfel încât legea fundamentală să precizeze că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, excluzând astfel ideea căsătoriei între persoane de același sex.

Coaliția pentru Familie a reacționat, joi, la declarațiile președintelui, precizând că șeful statului nu are atribuții de veto în cazul unui referendum. „Cu alte cuvinte, președintele nu se poate opune organizării referendumului și nici nu poate anula rezultatele acestuia”.

„Considerăm în interesul tuturor participanților la <<viața cetății>>, indiferent de opinia lor, ca dl. președinte Klaus Iohannis să clarifice și să detalieze poziția d-sale cu privire la cele afirmate.În condițiile în care inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României a fost avizată favorabil de Curtea Constituțională, în România va TREBUI să aibă loc un REFERENDUM privind familia. Înțelegem că există o miză și că forțe puternice se opun acestui referendum. Totuși, el nu poate fi opțional – cel puțin dacă România este într-adevăr un stat de drept și democratic și nu se află sub dictatură”, scriu reprezentanții Coaliției pentru Familie.

Totodată, într-un comunicat de presă remis redacției, reprezentanții Coaliției au susținut că „suveranitatea poporului nu poate fi pusă în discuție de nimeni și nu poate constitui obiectul niciunei negocieri”

„Solicităm aceste clarificări în condițiile în care presa a preluat și interpretat declarația d-lui Președinte ca pe un semnal clar de opoziție față de inițiativa cetățenească. Mai mult, presa internațională le-a legat, într-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curții Constituționale care se va pronunța pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbați de a le fi recunoscută în România <<căsătoria>> încheiată într-un alt stat”.

Patriarhia Română a precizat, joia trecută: „Reacţia domnului preşedinte Iohannis este un răspuns la «o solicitare ultimativă» a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea preşedintelui faţă de familia creştină. Probabil acest demers a fost catalogat ca «solicitare ultimativă». Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă «o solicitare ultimativă», ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane”, susțin reprezentanții Patriarhiei.

În finalul mesajului, Patriarhia precizează că îşi exprimă speranţa că demersul Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei.

 

Cele mai citite
00:01:39

VIDEO: Pentagonul anunță un nou pachet de ajutor de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina

Laura Cooper, adjunctul secretarului american al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia, a anunțat marți (4 octombrie 2022) că SUA va trimite un "pachet...

Von der Leyen propune liderilor UE plafonarea prețurilor la gaze naturale

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va ridica problema plafonării prețului gazelor, liderilor UE, care se vor reuni în această săptămână, în încercarea...

Nici ceai de tei nu ne mai permitem! BNR scumpește iar creditele și pare că a făcut destul. Oare?

În timp ce inflația este la cote mari, iar prețurile nu se opresc din creșteri, Banca Națională a României (BNR) încearcă să ia măsuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă