26.2 C
București
vineri, 1 iulie 2022
AcasăSportAlte sporturiJocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing s-au încheiat

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing s-au încheiat

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing s-au încheiat. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, a declarat închisă cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, duminică, cu ocazia ceremoniei care a avut loc pe Stadionul „Cuibul de Pasăre” din Beijing.

Thomas Bach a fost invitatul special al acestui eveniment, alături de preşedintele Chinei, Xi Jinping. Cei doi au asistat la ceremonia desfăşurată sub semnul fulgului de nea, simbolul acestor Jocuri, scrie Agerpres.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, care a început pe 4 februarie, s-a încheiat duminică, 20 februarie. Ceremonia de închidere a fost organizată pe Stadionul Olimpic ”Cuib de Pasăre”, după mai bine de două săptămâni de competiţii.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice s-a încheiat la 20 februarie 2022

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing s-au încheiat. Ce țară a dominat competiția

Norvegia a câştigat cele mai multe medalii olimpice la Beijing, 37 în total, dintre care 16 de aur (un nou record pentru JO de iarnă), demonstrând din nou că este o superputere a sporturilor hibernale. În schimb, Canada, o altă forţă a disciplinelor pe zăpadă şi gheaţă a dezamăgit de această dată, fiind pentru prima oară în 34 de ani când nu reuşeşte să se claseze în top 10 la Olimpiada albă.

Scandalul Kamila Valieva

Jocurile de la Beijing au fost marcate de scandalul în care a fost implicată patinatoarea rusă Kamila Valieva, care a fost testată pozitiv la trimetazidină. Rezultatul testului nu a fost anunţat decât pe 8 februarie, la o zi după ce a contribuit decisiv la câştigarea de medalii pe echipe. Din acest motiv, nu a existat o premiere în această probă.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing
Jocurile Olimpice de la Beijing s-au desfășurat sub semnul fulgului de nea

Cum s-a descurcat România la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing

România a participat la JO de iarnă de la Beijing cu 21 de sportivi, iar cel mai bun rezultat al delegaţiei a fost locul 9 obţinut în proba de ştafetă la sanie de Raluca Strămăturaru (simplu feminin), Valentin Creţu (simplu masculin), Marian Gîtlan/Darius Şerban (dublu). Portdrapelul României la ceremonia de închidere a fost Andreea Grecu, clasată pe 12 la monobob şi pe 18 la bob-2 feminin (alături de Katharina Wick).

În cadrul ceremoniei de închidere a avut loc şi premierea medaliaţilor probelor de schi fond 30 km feminin şi 50 km masculin stil liber cu start grupat, câştigate de norvegianca Therese Johaug şi de rusul Aleksandr Bolşunov. De menţionat că proba masculină a fost redusă la 30 km din cauza vântului puternic.

Ca şi JO de vară de la Tokyo, Olimpiada de iarnă de la Beijing s-a derulat sub semnul pandemiei de coronavirus, care i-a obligat pe oficialii chinezi să organizeze o bulă sanitară foarte strictă, rezervată tuturor participanţilor la competiţie, pentru a-i împiedica astfel să intre în contract cu publicul larg chinez.

În finalul ceremoniei de la Beijing, organizatorii JO 2022 au predat oficial drapelul olimpic preşedintelui CIO, care l-a înmânat la rândul său gazdelor viitoarei ediţii a Olimpiadei de iarnă, care va avea loc în 2026 în Italia, la Milano şi Cortina d’Ampezzo.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

SUA alocă Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari 

Preşedintele american Joe Biden a anunţat, joi, că Washingtonul va aloca Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 800 de milioane de dolari...

Biden a confundat Suedia cu Elveţia la summitul NATO

Preşedintele american Joe Biden a vorbit joi în faţa presei despre invitaţia de aderare la NATO adresată Finlandei şi Suediei, dar când a menţionat-o...

Grecia oferă nave pentru exportul cerealelor din porturile ucrainene blocate 

Grecia este gata să pună la dispoziţie nave pentru exportul cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocate de Rusia, a anunţat joi...
Ultima oră
Pe aceeași temă