După plecarea reprezentanţilor FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, liderii coaliţiei au discutat despre creşterea salariilor bugetarilor, dar declaraţiile au fost total contradictorii.
Salariile bugetarilor vor ajunge la nivelul lunii iunie 2010, adică de dinaintea reducerii cu 25%, de abia în anul electoral 2012, iar recuperarea pierderii se va face, cel mai probabil, treptat, începând cu 1 ianuarie 2012. Până atunci, chiar dacă va exista un plus în buget, banii vor fi folosiţi pentru investiţii şi arierate. Aceasta este concluzia oficială a şedinţei de ieri a coaliţiei, şedinţă ţinută după încheierea vizitei reprezentanţilor FMI, CE şi BM în România.
Până când vor creşte salariile, democrat-liberalii vor încerca să câştige ceva puncte electorale cu subvenţiile şi ajutoarele pentru căldură acordate familiilor nevoiaşe. „În Guvern este aşteptat ministrul Muncii să vină cu un proiect de asistenţă socială ţintită”, a precizat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, imediat după ce a infirmat informaţia că salariile bugetarilor ar putea creşte de la 1 octombrie.
Bâlbâiala liderilor coaliţiei
După şedinţa liderilor partidelor la putere, unii politicieni s-au grăbit totuşi să anunţe că vor creşte salariile bugetarilor, pentru că „economia permite”. Imediat a început valul dezmi-n-ţi-ri-lor. „Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul coaliţiei”, a precizat premierul Emil Boc.
„Este o minciună. (…) Nimeni nu se hazardează acum să se arunce în astfel de promisiuni”, a fost nevoit şi preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, să dezmintă infor-ma-ţia că salariile ar putea creşte mai devreme de începutul anului 2012. La rândul său, Sever Voinescu a arătat că data şi procentul majorării depind de nivelul creşterii economice, de înscrierea în ţinta de deficit stabilită cu FMI şi de evoluţiile crizei economice globale.
Contradicţii şi la opoziţie
„Din punctul nostru de vedere, revenirea salariilor bugetarilor în sectorul public, învăţământ, ordine publică, sănătate este un lucru posibil şi un lucru care trebuia să se facă demult”, a arătat liderul PNL, Crin Antonescu, după ce a răzbătut din tabăra coaliţiei că se discută majorarea salariilor în sectorul public. Mai mult, Antonescu a subliniat că reducerea din 2010 a fost „o greşeală”.
Ulterior însă, printr-un comunicat de presă, PNL avea să se declare „neplăcut surprins” de „cecul în alb” pe care îl acordă FMI unor creşteri salariale în sectorul bugetar. „Deşi declaraţiile oficialilor prezintă o Românie mai puternică azi, de fapt, România este mult mai vulnerabilă în faţa unei eventuale noi crize faţă de perioada 2008-2009″, se mai arată în acelaşi comunicat.
Declaraţiile liberalilor vin la doar o zi după scrisoarea pre-şe-dintelui PSD, Victor Ponta, către şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, scrisoare în care liderul social-democrat dădea asigurări că partidul său va susţine toate măsurile cu caracter social şi le va promova în cadrul Uniunii Social-Liberale.
Concluziile FMI
>>Salariile bugetarilor pot creşte „doar dacă există un număr satisfăcător de angajaţi în sistemul bugetar”. Adică, în viziunea FMI ar mai trebui operate concedieri, deoarece „există încă o supraangajare în sectorul public”.
>>Creşterea salariilor bugetarilor poate fi făcută numai cu încadrarea în suma de 42,5 miliarde lei (adică 7,1% din PIB estimat) şi în ţinta de deficit agreată cu FMI şi Comisia Europeană.
>>Deficitul bugetar trebuie să scadă de la 4,4% din PIB, cât este în acest an, la 3% în 2012.
>>Guvernul trebuie să reformeze sistemul de sănătate, „în următoarele luni”, atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli.
>>Pentru 2012, FMI menţine prognoza de creştere economică la 1,5%, dar o reduce cu 0,2 puncte procentuale pe cea pentru 2012 (de la 3,9% la 3,7%).