» Adrian Nastase a castigat detasat cursa pentru presedintie a Consiliului National al PSD cu 408 voturi "pentru" fata de cele 219 obtinute de primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.
» Adrian Nastase este pe cale sa devina astfel cel mai puternic om din partid dupa presedinte. Atributiile sale merg de la incheierea de aliante politice la confirmarea eventualilor ministri. In plus, Victor Ponta ii poate delega atributii suplimentare.
Discursurile despre ideologia partidului si face-liftingul la care ar trebui supusa legea fundamentala a statului i-au plictisit de moarte pe cei 751 de delegati PSD adunati ieri la Bucuresti de prin toate colturile tarii pentru a alege presedintele Consiliului National. Bufetul din hol, socializarea si glumitele politice au fost mult mai interesante pentru pesedistii din teritoriu. Promenadele "excursionistilor", asa cum i-a numit Ion Iliescu, l-au iritat insa pe "dirigintele" Adrian Nastase, preluandu-si deja atributiile. "Am o rugaminte, nu s-a dat recreatie", s-a adresat el ironic chiulangiilor. In lipsa suspansului si a jocurilor de culise cu miza precum cele de la congres, votantii au preferat relaxarea si lobby-ul la mai-marii de la Bucuresti pentru diferite proiecte din teritoriu.
Dincolo de miza alegerilor, vorbitorii si-au axat discursurile pe mesaje privind unitatea partidului si revenirea la politica de stanga. "Marii proprietari si marii oameni de afaceri vor fi in mod sigur reprezentati de partidele de dreapta si vreau sa nu ne propunem sa vorbim si pentru ei. Nu cred ca trebuie sa avem 100% din voturile acestei tari, ci toate voturile celor care au nevoi si care cred in valorile de stanga. si va spun sa nu mai cadem in capcana de a crede ca cei care nu au probleme, care nu au nevoie de ajutor vor veni langa PSD", a declarat Victor Ponta, intr-o alocutiune lunga, cu puternice accente de stanga. De partea cealalta, Mircea Geoana, considerat a fi cel care l-a impins pe Nichita sa candideze, nu a facut recomandari la vot. In discursul sau, Geoana a facut din nou apel la unitate in PSD si a criticat aspru actiunile Guvernului Boc si ale coalitiei puterii, care incearca sa-l revoce din functia de presedinte al Senatului.
Geoana l-a invocat pe Traian Basescu si intentia sa de a crea o majoritate parlamentara suficient de puternica pentru a-si pune in aplicare planul de a ramane la putere si dupa finalizarea mandatului. "Sa nu risipim coalitia anti-Basescu pe care am strans-o in jurul nostru in urma cu cateva luni de zile", a spus Geoana referindu-se la parteneriatul cu liberalii.
Miza Consiliului National este controlul partidului
Dincolo de orgolii si de polite care trebuie platite, incrancenarea din batalia pentru sefia Consiliului National se explica prin puterea deosebita pe care o are detinatorul functiei. si aceasta deoarece CN este, de fapt, structura de conducere a partidului in intervalul dintre doua congrese si are cuvant decisiv intr-o serie de probleme de maxima importanta: incheierea de aliante politice, organizarea campaniilor electorale prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale, elaborarea unui eventual program de guvernare si confirmarea propunerilor de ministri. Ultimul cuvant il are CN al PSD si daca apar divergente intre conducerile organizatiilor judetene si Comitetul Executiv pe tema desemnarii candidatilor la alegerile parlamentare.
Si pentru ca tabloul sa fie complet, presedintele CN "primeste, prin delegare, atributii din partea presedintelui PSD". Cu alte cuvinte, Adrian Nastase este un fel de loctiitor al liderului PSD. si pana acum aceste atributii existau pe hartie, dar, o data cu triumful lui Victor Ponta la congres, ele vor putea fi exercitate la maximum. Mircea Geoana si apropiatii sai avusesera grija sa-l tina la distanta pe Adrian Nastase de prerogativele formale, iar multe dintre atributii au fost "transferate" neoficial altor lideri (vezi Viorel Hrebenciuc, care s-a ocupat de campania pentru prezidentiale).
Nichita risca mult de dragul taberei Geoana
Tocmai miza atat de mare a votului de la CN i-a facut pe apropiatii lui Geoana sa-l "arunce" in cursa, impotriva lui Adrian Nastase, pe primarul la al doilea mandat al Iasiului, Gheorghe Nichita. Acesta, ales si vicepresedinte al partidului, nu s-a lasat impresionat nici macar de invitatia presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, de a-si retrage candidatura, pe motiv de cumul de functii. "Vreau sa dau un mesaj prin candidatura mea, ca trebuie sa demonstram ca vrem ca acest Consiliu National sa fie una cu partidul, si nu o fractie a partidului", a replicat Nichita, precizand ca renunta la functia de vicepresedinte doar daca obtine presedintia Consiliului National. Promisiunea lui Nichita a fost calificata de Ion Iliescu drept "lipsa de discernamant".
La randul sau, presedintele Victor Ponta nu a ratat ocazia de a-i critica, chiar in timpul Consiliului, pe colegii "care una spun in interior si alta fumeaza in exterior". "Bataliile interne le vor castiga nu cei care negociaza cu cei mai multi delegati, nu cei care promit cele mai multe functii, ci cei care se bat pentru partid si aduc mai multe voturi. (…) Cat voi fi eu presedinte, deciziile nu le vom mai lua nici la restaurante, nici pe la munte, nu le va lua doar presedintele sau presedintele impreuna cu cei 10-12 prieteni", a spus Ponta. Presedintele PSD a reiterat totodata sprijinul pe care i-l acorda fara ezitare lui Adrian Nastase in batalia cu Nichita.
De altfel, ca sa minimizeze riscurile de a rata un nou mandat in fruntea ministerelor din umbra ale PSD, Adrian Nastase a profitat de faptul ca inca detinea functia de sef al CN si a propus Comitetului Executiv National care a precedat lucrarile Consiliului sa aprobe constituirea a 31 de departamente, in loc de 15 cate functionau pana in prezent. Tot in CEx au fost alesi si viitorii presedinti ai departamentelor, ei urmand sa fie validati in CN. In cel mai "scurt discurs din cariera lui", Nastase a vorbit despre nevoia PSD de a crea cadre noi pentru Guvern, Consiliul National fiind forul care are aceasta raspundere.
» Ministrii din umbra ai PSD
– Alexandru Athanasiu, politici publice
– stefan Viorel, economie si finante
– Ioan Cindrea, ocuparea fortei de munca
– Mircea Dusa, administratie publica
– Ioan Darzu, industrie alimentara
– Victor Surdu, agricultura si dezvoltare rurala
– Bogdan Niculescu-Duvaz, politica externa
– Cristian Dumitrescu, afaceri europene
– Ioan Stan, siguranta nationala