20.4 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSportAdrian Nastase, la un pas de vicepresedintia Camerei

Adrian Nastase, la un pas de vicepresedintia Camerei

Calin Popescu Tariceanu propus pentru sefia grupului PNL si Adrian Nastase pentru una dintre functiile de vicepresedinte al Camerei Deputatilor – acestea sunt doar doua dintre concluziile primelor sedinte ale Parlamentului ales uninominal.

Senatul si Camera Deputatilor s-au reunit ieri in prima sedinta de dupa alegerile uninominale, prilej de a demara procedura de validare a noilor alesi si de conturare a propunerilor partidelor pentru structurile de conducere ale Parlamentului.

La Camera Deputatilor, grupul PSD va fi condus in continuare de Viorel Hrebenciuc, care va fi secundat de Aura Vasile, Anghel Stanciu, Radu Moldovan si Bogdan Niculescu Duvaz. Tot ieri, social-democratii au stabilit si nominalizarile pentru cele doua posturi de vicepresedinte, ce le vor reveni lui Adrian Nastase si Daniela Popa. Aceasta in conditiile in care, potrivit intelegerii dintre PSD si Alianta PSD±PC, sefia Camerei revine democrat-liberalilor, iar cea a Senatului, social-democratilor, mai precis lui Mircea Geoana.
Grupul liberal a inregistrat, in schimb, o predare de stafeta, in conditiile in care fostul lider Crin Antonescu a fost ales senator. sefia a fost preluata ieri de presedintele Calin Popescu Tariceanu, cu 41 de voturi, in vreme ce contracandidatul sau, Ludovic Orban, a obtinut sustinerea a doar 19 colegi.

La Senat, Puiu Hasotti a ramas insa in continuare lider al grupului PNL, dat fiind ca nimeni nu a dorit sa-i fie contracandidat. In ceea ce priveste grupul UDMR, sefia a fost adjudecata de Marko Bela, iar Verestoy Attila a fost desemnat pentru a negocia cu membrii celorlalte grupuri cu privire la  impartirea functiilor din conducerea Senatului si din comisiile permanente.
In ceea ce priveste propunerile pentru functiile de presedinte si de vicepresedinte, liberalii i-au desemnat pe Crin Antonescu la Senat si pe Bogdan Olteanu la Camera. Cei doi reprezinta propunerile PNL pentru sefia celor doua Camere dar, cum nu au sanse sa iasa la vot, tot ei voi fi avansati si pentru posturile de vice. Pentru functia de chestor vor fi propusi Dan Motreanu (Camera) si Dan Radu Rusanu (Senat), iar pentru cea de secretar au fost avansate numele deputatului Mihai Voicu si cel al senatorului Cornel Popa.

Noile structuri de conducere ale Camerelor vor fi insa definitivate si votate doar dupa validarea senatorilor si deputatilor, moment programat a se intampla vineri. Pana atunci, dosarele "alesilor" vor trece prin comisiile de validare infiintate ieri, proportional cu numarul de mandate obtinute in alegeri.
Primele sedinte ale Senatului si Camerei au fost conduse de regizorul Sergiu Nicolaescu (PSD±PC) si, respectiv, Aurel Vainer (Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania), in calitate de decani de varsta. Tot ieri si-a preluat mandatul de deputat si liberalul Virgil Pop, ales intr-un colegiu din Cluj, chiar daca in momentul scrutinului era in arest, la solicitarea DNA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă