14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportA treia forţă politică din Parlament: TRASEIŞTII şi CONDAMNAŢII lui Dan Diaconescu

A treia forţă politică din Parlament: TRASEIŞTII şi CONDAMNAŢII lui Dan Diaconescu

Partidul Poporului a primit, prin redistribuire, 68 de locuri în Camera Deputaţilor şi Senat şi poate influenţa deciziile politice din Parlament.

Partidul Poporului – Dan Diaconescu a devenit, după alegerile de duminică, a treia forţă politică din Parlamentul României. Deşi mulţi au considerat-o doar o cacialma a patronului postului de televiziune OTV, formaţiunea a reuşit să obţină 47 de locuri în Camera Deputaţilor şi 21 în Senat. PP-DD a fost la un pas de a depăşi Alianţa România Dreaptă, care are doar 12 parlamentari în plus faţă de partidul lui Dan Diaconescu.

Poziţia obţinută face ca parlamentarii PP-DD să se transforme din nişte oameni pe seama cărora se râdea pe la colţuri în persoane care prin deciziile lor pot influenţa decizii politice importante. Partidului Poporului, deşi lipsit de prezenţa în Parlament a lui Dan Diaconescu, care a pierdut în faţa lui Victor Ponta, poate înclina balanţa de putere atât în favoarea opoziţiei, cât şi a noii puteri. Mai ales că în rândurile formaţiunii se regăsesc numeroşi demnitari care anterior au fost membrii ai PSD, PNL sau PDL. 

Iar printre cei care, de acum încolo, vor face legi în numele românilor se află şi persoane condamnate sau anchetate în dosare penale, interlopi şi oameni de afaceri controversaţi. Rl vă prezintă cine sunt parlamentarii cu probleme care ne vor reprezenta din partea formaţiunii lui Dan Diaconescu.

Penali faimoşi, buni de votat

Monica Iacob Ridzi, unul dintre parlamentarii al cărui dosar penal s-a bucurat, în mandatul trecut, de o mediatizare intensă, a prins încă un loc de deputat în ciuda acestui fapt. Şansa acesteia s-a numit Partidul Poporului, al cărui membru a devenit în toamna aceasta, după ce şi-a dat demisia din PDL. Monica Iacob Ridzi sugera atunci că este nemulţumită de faptul că democrat liberalii nu au apărat-o suficient. Deputata a fost trimisă în judecată, în mai 2011, pentru fapte de corupţie, într-un dosar legat de organizarea unor evenimente în cadrul Zilei Naţionale a Tineretului.

Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, a devenit senator de Dolj, deşi a stat şase luni şi jumătate în arest preventiv pentru fapte de corupţie. Doljeanul a fost acuzat că ar fi primit mită 50.000 de euro de la un acţionar principal al firmei PIC Piteşti. După ce a ieşit din închisoare, Solomon a revenit pe scaunul de primar, dar a pierdut alegerile locale pentru un nou mandat în faţa Olguţei Vasilescu.

Gheorghe Neţoiu, considerat un apropiat al lui Antonie Solomon, a devenit deputat de Dolj chiar dacă a fost condamnat în urmă cu două săptămâni la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa, dată în celebrul dosar al transferurilor în care sunt implicate nume importante din fotbal, nu este definitivă, dar problemele lui Gigi Neţoiu nu se opresc aici. Acesta a mai fost anchetat într-un dosar de evaziune fiscală, noul deputat fiind acuzat de procurori că a diminuat, în acte, valoarea de vânzare a echipei Universitatea Craiova.
În fine, Gheorghe Neţoiu a recunoscut în declaraţia inclusă în dosarul său de candidat că a fost lucrător al Securităţii comuniste. Acesta a facut şcoala de ofiţeri de Securitate în perioada 1982-1985, dupa care a lucrat în Direcţia a V-a a Securităţii.

Trafic de maşini, în cv-ul aleşilor PP-DD

Adrian Diaconu, deputat de Timiş din data de 9 decembrie, a fost vicepreşedinte al filialei PDL din judeţ până să treacă în tabăra lui Dan Diaconescu. Acesta este acuzat de implicarea într-o reţea de traficanţi de maşini, pentru ca ar fi favorizat înmatricularea unor autoturisme furate, aduse în ţară de traficantul de maşini Doru Meosu.

Florinel Butnaru, numai bun acum de senator al României, a fost destituit anul trecut din funcţia de director al Autorităţii Rutiere Române Vâlcea, pentru „fapte deosebit de grave comise în activitatea sa”, după cum au stabilit membrii unei comisii interne de anchetă, citată de Ziarul de Vâlcea. Florinel Butanaru a mai fost acuzat că s-a folosit de o fundaţie fantomă „de luptă împotriva corupţiei şi abuzurilor” pentru a obţine diverse avantaje financiare, conform aceloraşi surse.

Teiu Păunescu a devenit senator Olt. Omul de afaceri a mai activat în Senatul României şi în 1992, atunci ca reprezentant al PDSR. Ulterior s-a retras din politică, însă a avut mare succes în afaceri, conform jurnaliştilor olteni. Dan Diaconescu a susţinut mereu că PP-DD este un partid al săracilor,  dar parlamentarul său este un adevărat latifundiar de Olt. „Teiu Păunescu deţine peste 170 de hectare de teren agricol, cumpărate între 2000 şi 2011, o casă şi un apartament în Slatina, trei autoturisme şi un tractor. De asemenea, pe numele său mai figurează un teren intravilan şi unul agricol. Candidatul PP-DD este acţionar la cinci societăţi şi administrator la nouă firme”, scrie „Evenimentul de Olt”.

continuare în pagina 2

52 de înmormântări, cheia succesului în alegeri

Noul deputat Viorel Blăjuţ, care va reprezenta Iaşul în acest mandat, a fost trimis în judecată pentru piraterie informatică, întrucât calculatoarele de la firmele sale nu aveau licenţe de operare. Noul politician, cu o avere estimată de presa locală la 12 milioane de euro, este cel care a plătit, cu câteva zile înainte de a-şi anunţa candidatura, înmormântarea a 52 de cadavre abandonate la IML Iaşi. Evenimentul a fost foarte mediatizat la nivel naţional şi a l-a costat pe omul de afaceri, după propriile declaraţii, 50.000 de lei.

Răi pentru alţii, buni pentru popor

Partidul Poporului i-a obligat pe candidaţii săi să semneze un contract prin care se angajează să plătească despăgubiri de 2 milioane de euro dacă părăsesc formaţiunea după obţinerea unui mandat. PP-DD a păstrat, însă, în prima linie a Parlamentului o serie de demnitari care s-au remarcat tocmai prin traseism politic. Tudor Ciuhodaru a devenit deputat de Vaslui, deşi toată activitatea sa profesională şi politică s-a desfăşurat până acum în Iaşi. Deputatul a ajuns să candideze în judeţul vecin pentru că doar acolo a mai găsit un loc. Din 2008, când a devenit parlamentar din partea PSD, Tudor Ciuhodaru a trecut a plecat la PC, a fost apoi independent, a intrat în UNPR, pentru ca în ultimul moment să-l întâlnim pe listele partidului lui Dan Diaconescu, pentru un colegiu din Vaslui. „Nu sunt străin de această zonă, am avut activităţi în Bârlad, mulţi dintre pacienţii mei provin de aici, am prieteni şi chiar mi-am făcut vacanţe aici. Socrul meu a activat în zonă. Prin urmare, ştiu care sunt problemele de aici. Şi oricum, eu sunt acasă în toată Moldova”, a menţionat, pentru Rl, Tudor Ciuhodaru.
Un al personaj public care a trecut de la un partid la altul doar, doar va prinde un loc în Parlament este Liliana Mincă, fosta directoare a Loteriei Române. Nou deputat s-a înscris mai întâi în Partidul Conservator, a trecut apoi la UNPR, pentru ca în final să candideze din partea PP-DD.
Fost deputat PRM, apoi candidat PDL la Deputaţie, fost şef al Direcţiei Vamale Bucureşti în perioada unor scandaluri legate de corupţia din duty free-uri – acesta este cv-ul lui Liviu Codârlă, noul deputat al Partidului Poporului pentru Tulcea.
Eugen Chebac şi-a început cariera politică la Partidul Democrat, dar între 2008 şi 2012 a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi din partea PSD. A fost dat afară din acest partid, în urma unor scandaluri cu fonduri publice, aşa că Eugen Chebac a trecut la UNPR. Nu a rezistat nici aici prea mult şi a sărit în barca PP-DD, cu ajutorul căruia a devenit , de duminică, deputat .
Romeo Nicoară, senator PNL la Teleorman în mandatul trecut, şi Ruxandra Jipa, senator PSD de Bucureşti în aceeaşi perioadă, nu şi-au mai găsit loc pe listele de candidaţi ai Uniunii Social Democrate, aşa încât au trecut în Partidul Poporului. Mişcarea a fost bună pentru cei doi, căci au câştigat amândoi câte un nou mandat în Parlamentul României.
În fine, lista traseiştilor care au devenit demnitari este completată de Răzvan Tănase, acum deputat, în trecut preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională Prahova, Ştefan Stoica, fost consilier local PDL, acum senator PP-DD, şi Haralambie Voichiţoiu, ex- preşedinte al PSD Petroşani, iar de duminică tot senator al poporului.

Cele mai citite

Un nou cutremur în zona Vrancea. Ce intensitate a avut

Un cutremur s-a produs duminică, 29 septembrie, la ora locală 15:23, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...
Ultima oră
Pe aceeași temă