15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSport5 atacanți de clasă mondială care au dezamăgit în Premier League

5 atacanți de clasă mondială care au dezamăgit în Premier League

Nu degeaba se spune că Premier League este cel mai puternic campionat din lume, pentru că numărul fotbaliștilor care reușesc să confirme aici la cel mai înalt nivel este unul relativ mic, în comparație cu numărul celor care au demonstrat de ce sunt în stare în alte campionate de top ale Europei.

Adaptarea la condițiile din Anglia nu este atât de simplă pe cât poate părea, pentru că pe lângă vreme, fotbalul are o cu totul altă dimensiune în Marea Britanie, începând de la maniera de a arbitra și până la percepția și intensitatea cu care trăiește omul de rând fiecare meci al echipei sale de suflet. În plus, tentațiile extrasportive sunt la ele acasă în Regatul Uni și mai ales în marile orașe.

Vă vom prezenta cazurile a 5 atacanți de clasă mondială care au dezamăgit profund în Premier League și vom începe chiar cu un român, care și-a irosit șansa uriașă pe care a primit-o.

Adrian Mutu
 

În vara anului 2003 Chelsea a plătit nu mai puțin de 15.8 milioane de lire sterline pentru a-l transfera pe Adi Mutu de la Parma. Internaționalul român a debutat cu dreptul în tricoul londonezilor, marcând 4 goluri în primele 3 meciuri jucate, însă forma sa a început să scadă la mijlocul campaniei, jucătorul nefiind obișnuit să joace într-un sezon fără să primească vacanță de iarnă.

Numirea lui Mourinho ca principal a însemnat însă o condamnare pentru cel mai bun marcator din istoria naționalei noastre, deoarece Mourinho prefera atacanți masivi. Cu toate acestea, Mutu și-a semnat singur sentința, atunci când a fost depistat pozitiv pentru consum de cocaina, fiind suspendat pentru 7 luni și dat afară de la club. Instanța a hotărât după mulți ani de zile ca Mutu să le achite albaștrilor daune în valoare de 13 milioane de lire sterline, însă patronul Roman Abramovici l-a iertat și atacantul nu a mai plătit niciodată acea sumă.

Diego Forlan
 

Uruguayanul care înainte de Edinson Cavani și Luis Suarez avea cel mai răsunător nume dintre fotbaliștii din țara sa, a dezamăgit profund în cele două sezoane și jumătate petrecute pe Old Trafford. Forlan a fost adus de la Independiente în luna ianuarie a anului 2002, iar atacantul uruguayan nu a marcat nici un gol până la încheierea sezonului, deși a jucat 18 partide pentru Manchester United. De altfel, primul său gol în tricoul lui United a venit abia în cel de-al 34-lea său joc. Singurul moment memorabil al lui Forlan sub comanda lui Sir Alex Ferguson a fost dubla pe care a reușit-o pe Anfield în fața rivalilor de la Liverpool, goluri care au consemnat victoria echipei în deplasare, cu scorul de 1-2.

Forlan a plecat de la United în vara anului 2004, după ce a reușit să marcheze numai 17 goluri în 98 de partide. Apoi, Forlan a avut 7 sezoane de succes în Spania, primele 3 în tricoul celor de la Villarreal, pentru care a marcat 59 de goluri, iar următoarele 4 în tricoul celor de la Atletico Madrid, pentru care a marcat 96 de goluri.

Andrei Șevcenko
 

Șevcenko părea unul dintre puținii jucători din lume care erau capabili să îmbunătățească echipa campioanei în exercițiu Chelsea în 2006, fapt pentru care Abramovici a fost nevoit să plătească cea mai mare sumă din istoria Premier League: 30.8 milioane de lire sterline.

Fostul câștigător al Balonului de Aur marcase 175 de goluri în 322 de meciuri jucate în tricoul lui AC Milan, asta după ce în prealabil bifase 124 de reușit în 249 de meciuri pentru Dinamo Kiev. Atacantul ucrainian a marcat numai 9 goluri în 48 de apariții în tricoul lui Chelsea în Premier League. Singurul plus pe care transferul său l-a adus la echipă a fost stimularea lui Didier Drogba, ivorianul care a marcat 33 de goluri în primul sezon al lui Șevcenko la Chelsea.

Radamel Falcao
 

Radamel Falcao a fost unul puținii jucători care reușeau să se apropie de nivelul coloșilor Lionel Messi, respectiv Cristiano Ronaldo. După două sezoane excelente la FC Porto și alte două sezoane pur și simplu fabuloase la Atletico Madrid, perioadă în care a strâns numeroase trofee cu cele două echipe, dar și câteva distincții personale. Falcao a câștigat de două ori Europa League, în ani consecutivi și pentru două echipe diferite. De altfel, iubitorii fotbalului din România își amintesc cu plăcere de finala din 2012 disputată la București și câștigată de Atletico Madrid în fața rivalilor de la Athletic Bilbao cu scorul de 3-0. Falcao a marcat două dintre cele 3 reușite ale madrilenilor, ambele goluri fiind extrem de spectaculoase.

Manchester United l-a împrumutat apoi de la AS Monaco, formație pentru care nu a apucat să joace mai mult de 20 de meciuri din cauza unei accidentări. Falcao a dezamăgit la United, marcând numai 4 goluri în 26 de meciuri de Premier League, pentru ca apoi, în sezonul următor, să fie împrumutat la Chelsea, acolo unde a arătat o formă și mai proastă, reușind un singur gol în 10 partide de Premier League. La finele celui de-al doilea sezon petrecut în Anglia, toată lumea credea despre Falcao că este un jucător terminat, însă columbianul a marcat 21 de goluri în 29 de partide în următorul sezon de Ligue 1.

Mario Jardel
 

Legendarul atacant brazilian, Mario Jardel de Almeida Ribeiro pe numele său complet, a fost unul dintre cei mai talentați și totodată prolifici marcatori din istorie, însă mutarea sa în Premier League a punctat sfârșitul unei cariere de succes, în sensul că brazilianul și-a ieșit pentru totdeauna din formă odată cu mutarea sa în Premier League, chiar dacă acest lucru a coincis și cu divorțul intentat de soția sa, dar și cu alte probleme de natură emoțională.

Jardel a marcat 26 de goluri în 50 de meciuri jucate pentru Vasco da Gama între 1991-1996, după care a scris istorie la Gremio, formație pentru care a marcat u număr incredibil de goluri: 67 de goluri în 73 de meciuri de campionat, câștigând totodată Copa Libertadores în anul 1995. Apoi, a marcat 130 de goluri în 125 de meciuri de campionat pentru FC Porto, 22 de goluri în 24 de meciuri pentru Galatasaray și 53 de goluri în 49 de meciuri pentru Sporting Lisabona, formația la care a fost coleg și prieten cu internaționalul român Marius Niculae. În 2003, la vârsta de 29 de ani, a semnat cu Bolton, formație pentru care nu a reușit să marcheze în cele 7 partide jucate, pentru ca apoi cariera sa să ia o întorsătură nefavorabilă. De atunci, masivul atacant brazilian a mai schimbat alte 11 echipe, însă nu și-a mai găsit nicăieri locul.

Cine crezi că va fi următorul atacant de clasă mondială care va dezamăgi profund în Premier League? Dacă ești sigur de răspunsul tău, ai putea să pariezi pe asta, însă nu înainte de a consulta oferta care-ți prezintă cele mai bune bonus pariuri de la noi din țară!

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă