16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSport5 aparate fitness pentru sănătatea cardiacă

5 aparate fitness pentru sănătatea cardiacă

Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze de mortalitate (1). Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de a dezvolta o boală cardiacă se amplifică. Stilul de viață nesănătos, dieta nepotrivită și sedentarismul contribuie la degradarea sănătății inimii. Sportul și activitățile fizice ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, dacă sunt practicate cu regularitate.

Chiar dacă suntem deseori tentați să investim mai multe resurse și bani în aparate pentru dezvoltarea musculaturii, este la fel de important să ne păstrăm sănătatea inimii. Din fericire, multe aparate care sprijină sănătatea cardiacă ajută și la dezvoltarea anumitor grupe musculare. Iată doar câteva:

1. Crosstrainer

Un crosstrainer este un aparat de fitness care se folosește în sălile specializate sau acasă. El solicită simultan atât musculatura superioară a corpului, cât și pe cea interioară. Rolul crosstrainerului este de a replica mișcările din timpul alergării, cu acțiune adăugată la nivelul brațelor. Aparatul este dotat cu suporturi pentru sprijinirea picioarelor și mânere pe care le împingi pe măsură ce îți miști picioarele înainte și înapoi. Picioarele nu se ridică în niciun moment de pe suporturi, astfel că nu există un impact negativ asupra articulațiilor genunchilor.

Crosstrainerul este în principal un aparat cardio, dar tonifiază și musculatura. Aparatele moderne se pot conecta la diverse dispozitive, funcții de măsurare a ritmului cardiac, ecran care afișează distanța, caloriile consumate și alte date importante. În plus, au diferite programe de antrenament, astfel că poți adapta efortul la condiția fizică și obiectivele tale.

2. Aparat de vâslit

Vâslitul este o activitate care solicită toate grupele musculare majore. Corpurile sportivilor care practică sporturi cu vâsle sunt cea mai bună dovadă în acest sens. Beneficiile vâslitului sunt mari și pentru plămâni și inimă. Impactul său asupra articulațiilor este redus și ajută la creșterea rezistenței la efort. Aparatele de vâslit înlocuiesc foarte bine ambarcațiunile. Poți regla rezistența la diferite grade și poți ajusta scaunul funcție de dimensiunile tale. De asemenea, îl poți plia pentru a-l depozita ușor. Ecranul îți afișează informațiile relevante pentru antrenament.

3. Bicicletă de interior

Ciclismul este unul dintre antrenamentele cardio cele mai populare. Pedalarea este ideală pentru menținerea sănătății cardiace și pierderea în greutate. O bicicletă de interior îți permite să pedalezi în confortul propriei locuințe. Datorită tehnologiei, poți vedea în timp real valorile ritmului cardiac, ale timpului, distanței, vitezei și consumului de calorii. Bicicleta de interior are și avantajul de a ocupa puțin spațiu. O poți muta ușor, datorită greutății reduse. Astfel, poți pedala în sufragerie, în timp ce te uiți la serialul preferat.

4. Banda de alergat

Benzile de alergat sunt aparate cardio statice pe care poți merge sau alerga în interior. De obicei, benzile de alergare au viteza și panta ajustabilă, astfel încât să poți simula alergarea în diferite condiții. Chiar dacă îți place să alergi afară, benzile de alergare îți permit să te antrenezi și când este gheață pe jos, plouă sau este foarte cald. În plus, în zonele urbane cu mult trafic, calitatea aerului poate fi prea scăzută pentru alergat afară. Alergarea are multe beneficii pentru organism, principalul fiind antrenarea mușchiului cardiac. De asemenea, lucrezi musculatura întregului corp, în special a picioarelor.

5. Stepper

Stepperul este folosit deseori pentru antrenamentul mușchilor fesieri și ai picioarelor, dar este un aparat excelent și pentru antrenamentele cardio. Alege un stepper cu șa reglabilă, care îți permite să te antrenezi și în picioare, și așezat. Antrenamentul în picioare scade presiunea din zona inferioară a coloanei, iar cel din șezut îți permite să te antrenezi și când simți că îți scade energia. Datorită designului compact și greutății reduse, stepperul se poate instala și muta oriunde.

Sănătatea cardiovasculară se menține prin sport și activitate fizică. Dacă alegi unul dintre aparatele descrise mai sus, îți poți antrena inima în confortul propriei case.

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
Cele mai citite

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă