21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSport46 de candidaţi la funcţia de primar au nevoie de un singur...

46 de candidaţi la funcţia de primar au nevoie de un singur vot ca să câştige alegerile

„La al XIV-lea congres, Ceauşescu reales!” – era un slogan care spre sfârşitul perioadei comuniste nu le mai spunea nimic românilor. Alegerea şefului statului era de formă, pentru că dictatorul era singurul candidat, ce obţinea mereu 99,9 % din voturi. După două decenii, electoratul din 46 de localităţi din ţară retrăieşte acele vremuri deoarece în oraşele şi comunele acestea candidează pentru funcţia de primar doar un singur politician.  Faptul că scrutinul de anul acesta are loc într-un singur tur îi avantajează pe edilii care se află deja în funcţie, iar contracandidaţii au renunţat să mai cheltuiască bani în campania electorală de teamă că nu au şanse reale de câştig. 

 

Citeşte şi Dalmaţienii care cer încă un mandat

„N-am făcut nimic pentru comunitate”

„Eu nu m-aş vota. În ultimii patru ani nu am făcut suficient pentru comunitatea pe care o conduc, deoarece am fost în opoziţie şi nu am primit fonduri de la centru”, a recunoscut, pentru Rl, actualul primar al comunei buzoiene Valea Salciei, candidat din partea USL la alegerile locale de pe 10 iunie.

Uşurinţa cu care Marian Muşat a făcut această confesiune are o singură explicaţie: liberalul nu are nici un contracandidat. În aceste condiţii, chiar dacă se votează singur, va obţine lejer un nou mandat în fruntea Primăriei din Valea Salciei. „Totuşi, oamenii au apreciat că am avut o relaţie socială cu ei, i-am ajutat pe o parte din programele europene, pe subvenţii. Nu am mai putut să am grijă de infrastructură. Singurul lucru pe care am apucat să-l duc la capăt a fost o şcoală pe care am început-o în 2007 şi pe care abia am termi-nat-o anul trecut”, a admis Marian Muşat.

Citeşte şi FOTO Cum se desfăşura campania electorală acum 80 de ani: „Fiecare cerc pe vot/ E o palmă peste bot!“

Candidatul USL nu este, oricum, la prima experienţă de acest fel. La alegerile din urmă cu patru ani a fost în aceeaşi situaţie: şi atunci a alergat singur în cursa pentru Primărie.  „Ar fi culmea să pierd. În 2008, nu m-au plăcut doar 7 persoane din 870. Nu este bine întotdeauna, dar asta e”.  Marian Muşat susţine că prin urmare nu s-a obosit nici cu campania electorală. „Eu niciodată nu am fost de acord cu afişe, cu banere. Cred că în situaţia mea, legea ar trebui să prevadă pur şi simplu o prelungire automată a mandatului, ca să nu se mai cheltuie bani”.

Citeşte şi “Cel mai frumos portret posibil” al candidaţilor la Primăria Capitalei

„În 2008, am câştigat cu 80%”

Când a câştigat prima dată fotoliul de primar, în 2000, pesedistul Marian Pavel s-a luptat electoral cu alţi 11 adversari.  În 2004, numărul acestora a scăzut la şase contracandidaţi, iar în 2008 doar patru au mai intrat în cursă împotriva sa. Acum, Marian Pavel, care a obţinut primul mandat la 26 de ani, fiind atunci cel mai tânăr edil local din ţară, nu mai are nici un rival. Nici o persoană din comuna ialomiţeană Gheorghe Lazăr nu mai crede că îl poate învinge în alegeri. „Eu şi cu liderii locali ai PNL şi PC suntem împreună, iar PDL a decis să depună liste numai pentru consilieri locali. Probabil că procentul meu i-a speriat. La ultimele alegeri am obţinut 80%, iar acum, mai ales că se votează într-un singur tur, probabil s-au gândit că nu are rost să cheltuie bani”, ne-a explicat Marian Pavel.

Citeşte şi “Cel mai frumos portret posibil” al candidaţilor la Sector 1

Candidatul unic a menţionat că totuşi s-a ocupat de campania electorală, mai ales pentru a-i convinge pe săteni să- i voteze şi lista de consilieri locali. „Aici e concurenţa mai mare, că au oameni şi cei de la Alianţa pentru Ialomiţa, care e formată din PDL, UNPR şi PNG.  Până la urmă, sunt 20% în comună care nu mă plac”. Pesedistul este convins că, datorită sistemului de vot în-tr-un singur tur, foarte mulţi dintre cei care sunt deja primari vor rămâne pe posturi. „70% din actuali vor rămâne, cred eu.”

„Am făcut campanie, chiar dacă sunt numai eu în cursă”

Deşi candidează singur, actualul primar din oraşului Mihăileşti, din judeţul Giurgiu, nu s-a sfiit să organizeze „un spectacol superb concetăţenilor”, după cum a scris publicaţia Focus. „Mihai Dobre a făcut spectacol electoral. Peste 4.000 de oameni au venit să-l susţină”, a relatat şi giurgiuveanul. „Nu ştiu de ce nu s-au înscris oamenii în alegeri. Era bine să mai fi avut şi eu unul sau doi competitori”, ne-a declarat Mihai Dobre. „Eu îmi fac datoria, chiar dacă sunt singur. Aşa e normal, şi aşa e moral. Mai mult, nu ştiu ce să zic”. Primarul nu crede că există vreo posibilitate să nu câştige. „Nici vorbă de aşa ceva. Păi n-aţi văzut că la lansarea candidaturii mele au fost 4.000 de oameni. Deci, e imposibil”.

continuare în pagina 2

Citeşte şi “Cel mai frumos portret posibil” al candidaţilor la Sectorul 2

Situaţii precum cele menţionate mai sus se mai întâlnesc şi în şapte comune din Covasna, unde patru actuali primari ai UDMR nu au rival în alegeri, în localitatea vasluiană Băceşti, dar şi în alte 35 de locuri din ţară.   

Citeşte şi “Cel mai frumos portret posibil” al candidaţilor la Sectorul 3

Autoritatea Electorală: „Dacă se votează doar el, tot ajunge primar”

Candidaţii unici din alegerile locale de pe 10 iunie pot să stea fără griji, legea este de partea lor. Chiar şi un singur vot este câştigător. „Un astfel de candidat poate să piardă doar dacă are zero voturi în dreptul lui. Dacă se votează singur şi nimeni altcineva din comunitate nu-l vrea, el tot iese primar „, a explicat vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ. Acest lucru este posibil pentru că în alegeri nu poţi vota împotriva unui candidat.

Citeşte şi “Cel mai frumos portret posibil” al candidaţilor la Sectorul 4

Voturile anulate nu au nici o importanţă în astfel de cazuri, nu contează nici măcar dacă numărul lor este mai mare decât cel al voturilor valide în favoarea candidatului.  „Nu există aşa ceva, să-l declarăm necâştigător dacă numărul voturilor anulate e mai mare decât numărul voturilor valabil exprimate. Alea sunt nule, pur şi simplu, n-au nici o influenţă”, a precizat Marian Muhuleţ.

Citeşte şi “Cel mai frumos portret posibil” al candidaţilor la Sectorul 5

Ce se întâmplă în cazurile în care nu există nici un candidat? Ei bine, nu se ştie.  „N-aş putea să vă spun, pentru că legiutorul n-a prevăzut această situaţie. Teoretic, nu faci alegeri. N-ai nici un candidat, nu faci alegeri. Dar, din fericire, n-avem cazul ăsta”, a declarat oficialul.

Citeşte şi “Cel mai frumos portret posibil” al candidaţilor la Sectorul 6

Cele mai citite

Piața imobiliară din România, blocată într-o perioadă de stagnare: vânzările încetinesc, dar prețurile rămân ridicate

Piața imobiliară din România se confruntă cu o încetinire semnificativă, în contextul în care vânzările de apartamente scad, iar prețurile continuă să rămână la...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă