15.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSport20 milioane de buletine de vot, tiparite fara licitatie

20 milioane de buletine de vot, tiparite fara licitatie

»  Buletinele de vot pentru europarlamentare nu vor fi tiparite de Monitorul Oficial, ci de firme private. Numele acestora nu a fost insa dezvaluit de oficiali ai MAI.

» Pentru achizitionarea unor servicii in valoare de peste 1,5 milioane de euro nu a fost organizata nici o licitatie, ci s-a negociat direct.

 

Informatia ca monitorul Oficial a pierdut in premiera licitatia pentru tiparirea buletinelor de vot pentru europarlamentare a fost "scapata" in treacat de secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor Mihai Viorel Fifor. Potrivit acestuia, este vorba de 20.555.496 de buletine de vot, 17.239.794 timbre autocolante si 91.835 de stampile cu mentiunea "Votat". Ei bine, toate acestea vor fi confectionate de societati comerciale din Bucuresti, Ramnicu-Valcea si comuna Sadu (judetul Sibiu)!
Anuntul responsabililor MAI ridica multe semne de intrebare. In primul rand, care sunt numele norocoaselor castigatoare, dat fiind ca ministerul nu a anuntat oficial nimic? Apoi, cum s-a intamplat ca Regia Autonoma "Monitorul Oficial" sa piarda in fata unor societati private? Sa fi fost atat de avantajoase ofertele acestora? Greu de spus, deoarece si de data aceasta responsabilii ministerului s-au dovedit a fi extrem de zgarciti cu informatiile.

Poate si pentru faptul ca, in realitate, cel putin in cazul tiparirii de buletine, nu a fost organizata de fapt licitatie publica, asa cum a sustinut secretarul de stat din MAI. Chiar pe pagina web a ministerului apare, "ascuns" printre numeroasele rubrici, anuntul ca MAI "organizeaza in data de 8.05.2009 procedura de negociere fara  publicarea prealabila a unui anunt de participare, pentru atribuirea contractului de servicii de tiparire a 20.555.496 buc. buletine de vot, necesare alegerilor pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2009". Este interesant insa din perspectiva caror criterii au apreciat oficialii MAI ca se impune o astfel de modalitate de achizitie. si aceasta, deoarece legea prevede situatii clare in care se poate apela la o asemenea varianta. Printre ele, atunci cand, din motive tehnice, artistice sau legate de protectia unor drepturi de exclusivitate, contractul poate fi atribuit numai unui anumit operator economic.

 

Varianta care nu corespunde realitatii, in mod evident. Sau atunci cand perioadele presupuse de celelalte modalitati (licitatie deschisa, licitatie restransa, negociere cu publicare prealabila sau cerere de oferta) nu pot fi respectate "din motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu se datoreaza sub nici o forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante". si aceasta posibila explicatie nu sta in picioare, dat fiind ca alegerile pentru PE nu pot fi incadrate in categoria "evenimente imprevizibile". Nici celelalte situatii prevazute in lege nu par sa se potriveasca mai mult situatiei reale, ceea ce alimenteaza si mai mult semnele de intrebare din jurul operatiunii "tiparirea buletinelor". Ministrul de Interne, Dan Nica, nu a putut fi contactat pentru explicatii.

Se poate estima insa suma pusa in joc: daca luam in considerare ca la alegerile parlamentare din toamna trecuta pretul unui buletin de vot a fost, in mai multe judete, de 30 de bani. Aceasta, in conditiile in care atunci fiecare prefectura a organizat licitatie pentru desemnarea firmelor care sa tipareasca buletinele (inregistrandu-se diferente de la un judet la altul). Rezulta ca pentru europarlamentare ar fi vorba de peste 6 milioane de lei (echivalentul a aproape 1,5 milioane de euro)! La aceasta suma se adauga insa si cheltuielile cu realizarea timbrelor autocolante si a stampilelor.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu atacă Curtea Constituțională a României în cazul Șoșoacă

În urma unui val critic la adresa Curții Constituționale a României cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu, președintele...

Augustin Zegrean: Nu poți să condamni un om pentru că strigă te miri ce

Fostul președinte al CCR a spus că instituția numită Curtea Constituțională nu pedepsește, verifică doar constituționalitatea legilor Augustin Zegrean a afirmat că "decizia Curții...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...
Ultima oră
Pe aceeași temă