» Premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul isi asuma raspunderea inclusiv pe legile Educatiei; Mircea Geoana spune ca nu s-a discutat si ca PSD se opune in continuare.
» De la sedinta saptamanala a coalitiei, liderii PDL si PSD au plecat, asadar, cum au venit. Adica, fiecare tabara cu ideile sale.
» Liderii coalitiei au convenit totusi sa-si mentina promisiunea de a mari cu 2% pensiile.
Premierul Boc a avansat chiar si data la care ar trebui sa se produca asumarea raspunderii: 2 septembrie. Pachetul de legi va viza, potrivit liderului PDL, domeniile anuntate sambata – salarizarea unica, cumulul pensie-salariu si Educatie –, plus restructurarea agentiilor. Intrebat daca partenerii de guvernare au fost de acord cu includerea legilor Educatiei in pachetul de asumare, Boc a raspuns ca social-democratii nu au avut "obiectii majore". "A fost o discutie pe Educatie care va continua, dar decizia, repet, a mea, ca prim-ministru, este foarte clara: aceste legi trebuie sa fie adoptate", a explicat Boc. Referitor la legea salarizarii unice, premierul a spus ca proiectul ar trebui sa fie finalizat pe 19 august. Cat despre restructurarea agentiilor guvernamentale, ministrii vor prezenta actele normative aferente in sedinta de guvern de maine.
Premierul a explicat introducerea acestui subiect in pachetul asumarii prin tergiversarile ce apar in cazul parcurgerii procedurii parlamentare obisnuite si a exemplificat cu proiectul privind interzicerea cumulului pensiei si salariului de la stat. "Am adoptat o ordonanta de urgenta. Nu a fost bine. Am adoptat un proiect de lege si sta de sase luni in Parlament. Nu se intampla nimic. Nu vrem sa avem aceeasi soarta si cu acest proiect al restructurarilor agentiilor guvernamentale. Ne ducem in fata Parlamentului: ori trece proiectul de lege, ori Guvernul pleaca acasa", a aratat Boc.
Si vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a aratat ca discutia din coalitie nu a fost tensionata. "Noi nu am simtit astazi nici un fel de repros la nici un fel de propunere de-a noastra", a precizat Flutur. Pe de alta parte, potrivit acestuia, premierul ar fi mentinut termenul de 14 august pana la care ministrul Ecaterina Andronescu trebuie sa prezinte in Guvern forma finala a legilor Educatiei.
PSD e de alta parere
De la sediul central al PSD din Kiseleff, concluziile sedintei de ieri a coalitiei s-au vazut altfel. La polul opus chiar. Daca vicepremierul Dan Nica s-a limitat la a sublinia dorinta PSD de a fi dezbatute public legile Educatiei, presedintele Mircea Geoana a spus raspicat ca nici vorba ca social-democratii sa fi acceptat asumarea raspunderii pe acest domeniu. "Procesul de consultare (…) daca va fi terminat, este posibil sa fie si 2 septembrie. Nu vrem sa patim ca la Coduri, cand am vrut sa facem un lucru bun, dar s-a dovedit ca, in absenta unei consultari, erorile care pot sa apara sunt, din pacate, mari", a declarat Nica, doar pentru a fi contrazis, la scurt timp, de seful sau de partid. "Nu a fost nici un fel de discutie cu privire la asumarea pe legile Educatiei, pe Codul Educatiei. Nici o secunda nu a fost un accept din partea PSD", a spus Geoana, adaugand ca premierul "fie nu a inteles bine, fie a dorit sa supraliciteze acest subiect".
Impotriva asumarii raspunderii s-au pronuntat, din nou, si liberalii. Acestia au invocat, prin intermediul prim-vicepresedintelui Ludovic Orban, faptul ca legile respective "afecteaza viata a milioane de romani". Decizia premierului Boc a fost respinsa cu vehementa si de sindicatele din invatamant. "Premierul nu va avea succes cu aceasta dorinta. (…) Aceste legi nu pot fi asumate de Guvern, chiar daca sunt niste legi bune, trebuie sa stea o luna in dezbatere publica pentru a mai putea fi facute modificari si apoi trimise catre Parlament", a declarat presedintele Federatiei "Alma Mater", Anton Hadar. "Cum am stat 19 ani fara aceste legi, mai putem sta cateva luni. Oricum, ele nu pot fi aplicate pentru anul scolar urmator", a spus si vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu.
La randul sau, ministrul Ecaterina Andronescu a spus ca trimite proiectul de Cod al Educatiei rectorilor, inspectoratelor scolare si sindicatelor, in vederea organizarii dezbaterii publice. Surse din PSD acrediteaza insa ideea ca social-democratii ar putea accepta asumarea raspunderii doar daca democrat-liberalii renunta la forma realizata de comisia Miclea in favoarea celei intocmite de Ecaterina Andronescu. Fapt destul de improbabil, in conditiile in care premierul Boc a anuntat inca din 22 iulie ca reforma in Educatie ar urma sa se realizeze in baza solutiilor propuse de comisia prezidentiala condusa de Mircea Miclea.
ANALIZA
Premierul a anuntat ca Executivul isi va mentine promisiunea de a majora cu 2% punctul de pensie de la 1 octombrie. Aceasta, in conditiile in care surse guvernamentale au acreditat ideea ca FMI a pus problema inghetarii pensiilor, cu exceptia celor minime sociale. Costul electoral a atarnat, se pare, mai greu in analiza liderilor coalitiei PDL-PSD. Pe de alta parte, nu e clar de unde va reusi Guvernul sa taie din cheltuielile salariale din sectorul bugetar. Daca initial s-a pus problema reducerii cu 20%, adica 300.000 de persoane, premierul a anuntat reducerea a 9.200 de posturi, dar discutiile cu FMI se invart in jurul cifrei de 150.000 disponibilizari in sectorul bugetar.