Reprezentantii Aliantei „D.A.” Cluj au decis sa schimbe geografia. Opt comune din judet urmeaza sa fie trecute din zona de deal in cea de munte. Este vorba de o chichita legislativa care va permite fermierilor sa incaseze mai multe subventii de la Uniunea Europeana.
Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DGAR) Cluj isi propune extinderea zonei montane din judet in conformitate cu directivele europene. Astfel, opt comune au fost propuse pentru a fi declarate zone montane: Aghires, Calatele, Ciurila, Chiuesti, Feleac, Manastireni, Moldovenesti si Tureni. Termenul de finalizare a lucrarilor la acest proiect este mijlocul lunii septembrie. Initiativa urmeaza sa fie trimisa si Guvernului spre aprobare.
Pentru ca o regiune sa fie declarata zona montana sunt luate in considerare o serie de criterii privitoare la altitudine si panta. Peste 60 la suta din suprafata sa trebuie sa se afle la cel putin 700 de metri altitudine. Persoanele din zonele montane vor beneficia si de o serie de avantaje. Producatorii de lapte vor primi de la stat o suma de 0,200 RON (2.000 lei vechi) pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare la operatorii specializati in procesare, cu 450 lei mai mult decat primesc producatorii din alte zone.
De asemenea, referitor la activitatile de investitie in agroturism, aceste zone vor primi un punctaj mai mare si vor avea prin urmare sanse mai multe in ceea ce priveste eligibilitatea pentru astfel de investitii. Locuitorii din zonele montane au dreptul si la masa lemnoasa. Daca in zona respectiva exista o padure tanara, care nu poate fi exploatata intr-un an, bonurile de la „Romsilva” vor putea fi valorificate in alte comune.
Un alt avantaj al persoanelor care locuiesc in zonele de munte este faptul ca acestea platesc statului impozite mai mici pentru terenurile pe care le detin.