26.8 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialZona metropolitana Bacau: un pas inainte, doi inapoi

Zona metropolitana Bacau: un pas inainte, doi inapoi

Proiectul de infiintare a Zonei Metropolitane Bacau bate pasul pe loc din cauza Primariei Bacau. In timp ce la Oradea, de exemplu, Zona Metropolitana are deja 11 proiecte numai pe infrastructura, la Bacau zona nici nu s-a infiintat legal.
Dupa abandonarea proiectului „Bacaul Mare”, initiat de administratia Sechelariu, prin care municipiul Bacau ar fi urmat sa inglobeze mai multe comune, s-a renuntat la principiul administrativ pentru crearea unei zone periurbane. Adica proiectul initiat de consilierul judetean Codruta Arvinte nu mai conditiona asocierea de inglobarea localitatilor periurbane sub administratia municipala. Se mergea practic pe ideea de asociere pentru derularea de proiecte, lasand independenta administrativa comunelor. Numai ca, proiectul propus de Codruta Arvinte s-a impotmolit. Primaria Bacau s-a impotrivit cat a putut acestui proiect de Zona Metropolitana, pana in momentul in care primarul Romeo Stavarache a decis ca poate beneficia de un plus de imagine de pe urma lui. Asa se face ca municipalitatea bacauana a venit cu propriul proiect de Zona Metropolitana.

Zona la conservare

„Zona Metropolitana Bacau hiberneaza deocamdata”, spune Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean Bacau. „Rolul de motor si l-a asumat primaria municipiului si eu inteleg sa respect acest lucru chiar daca initiativa pentru infiintarea zonei a pornit din Consiliul Judetean”. La una din sedintele de consiliu local, s-a propus ca Zona Metropolitana sa aiba sediul in cladirea Bibliotecii Judetene. Numai ca, ulterior s-a descoperit ceea ce se stia: cladirea se afla in renovare si, in plus, nu i se poate schimba destinatia. „Sediul Bibliotecii e exagerat”, considera Codruta Arvinte, initiatorul proiectului de infiintare a Zonei Metropolitane. „Asociatia Zonei are nevoie de doua birouri si maximum 4-5 oameni care sa scrie proiecte”.

Stand by

Primarul Romeo Stavarache a anuntat ca luna aceasta va supune spre aprobare consiliului local statutul si actul constitutiv al Zonei Metropolitane. „E destul de tarziu”, spune Codruta Arvinte. „Inceputul lui 2007 ar fi trebuit sa ne prinda cu macar un proiect gata scris”. Ea spune ca intarzierea se datoreaza municipalitatii bacauane, care inca nu si-a dat acordul de participare. „Ei au atras alte comune – Odobesti si Izvorul Berheciului – dar n-au dezbatut inca daca participa sau nu Bacaul”.

Proiecte la Oradea

Zona Metropolitana Oradea, prima care s-a constituit in mod legal, in mai 2005, are deja foarte multe proiecte, din care unele au si obtinut finantarea: 13 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurilor (din care unul de 27 milioane de euro pentru un drum intre Cluj si Oradea) trei proiecte pe Dezvoltare urbana, 14 pe Dezvoltare institutionala, sapte pe Modernizarea administratiilor si 10 pe Dezvoltarea resurselor umane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă