27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialZona Libera Sulina va deveni statiune de lux

Zona Libera Sulina va deveni statiune de lux

» Guvernul a transferat Zona Libera Sulina la Consiliul Judetean Tulcea.

» CJC Tulcea va organiza o licitatie internationala pentru a transforma AZL Sulina in baza turistica de lux.

» Guvernul a dejucat astfel planurile unor politicieni de preluare a celor 175 hectare ale portului si dotarile portuare din Sulina.

Guvernul a transferat patrimoniul Administratiei Portului Liber Sulina (AZL) din domeniul public de interes national, in domeniul public al judetului Tulcea. Conform HG 897/5 august 2009, Guvernul a trecut bunurile aflate in administrarea Ministerului Transporturilor in administrarea Consiliului Judetean Tulcea. AZL Sulina detine 175 hectare de teren situat in Sulina. Este vorba despre terenul ocupat de doua bazine portuare pentru primirea navelor maritime si fluviale (38 ha), platforme portuare betonate care se intind pe 5 hectare, cinci dane de acostare a navelor, depozite si magazii pentru marfuri care insumeaza zeci de mii de metri patrati, utilaje si instalatii portuare, nave de transport si de remocaj si utilaje auto pentru transport marfuri. AZL Sulina mai detine terenul de pe malul drept al Canalului Sulina din vecinatatea orasului pana la varsarea bratului fluviului in Marea Neagra.

Victor Tarhon, presedinte al Consiliului Judetean Tulcea, a declarat ca "vom inventaria toate bunurile care vor trece in patrimoniul judetului, iar dupa ce le vom prelua vom stabili modul de administrare. Cert este ca acest patrimoniu nu a fost administrat eficient, AZL se intretinea doar din inchirierea unor utilaje si nave. Noi ne propunem sa folosim terenul si dotarile din port pentru a asigura dezvoltarea economica a orasului Sulina, pentru valorificarea potentialului turistic al zonei".

In viziunea CJ Tulcea, dotarile portuare din zona libera Sulina ar urma sa fie echipate corespunzator pentru a deveni porturi turistice pentru nave fluviale si maritime de agrement. Terenul situat pe malul Canalului Sulina ar urma sa fie scos la licitatie internationala pentru investitorii care vor sa realizeze dotari turistice in aceasta zona cu un mare potential turistic datorat amplasarii in Delta si in vecinatatea Marii Negre.
Hotararea Guvernului de a transfera acest port la administratia judeteana a stricat jocurile unor oameni de afaceri din domeniul politic care vizau aceste dotari.

In ultimii ani, au existat mai multe tentative de preluare a acestui patrimoniu prin intermediul Primariei Sulina. Firma Energy Holding si fostul senator liberal Ioan Bazgan au solicitat Primariei Sulina preluarea zonei libere din Sulina pentru realizarea unui parc eolian, dar au renuntat din cauza opozitiei ecologistilor si a incapacitatii primariei de a transfera portul in patrimoniul orasului. si Fathi Taher a facut mai multe descinderi in acest port pentru a-l prelua. Primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu, a facut si el demersuri la Ministerul Transporturilor pentru a prelua portul, care ar fi urmat sa fie destinat unor proiecte imobiliare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă