20.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialZiua Primului Preşedinte al Kazahstanului, sărbătorită din 2012

Ziua Primului Preşedinte al Kazahstanului, sărbătorită din 2012

În 1 decembrie, Kazahstanul sărbătoreşte Ziua Primului Preşedinte.

Încă de anul trecut, poporul kazah are o nouă sărbătoare. 1 decembrie este marcată oficial în calendarele lor drept Ziua Primului Preşedinte al Republicii Kazahstan – ziua unităţii, armoniei şi alegerilor istorice.

În multe ţări din lume, cei dintâi lideri, fondatorii, joacă un rol crucial în dezvoltarea unei ţări, în unirea unei naţiuni şi în poziţionarea ei pe scena internaţională, ca membră responsabilă a comunităţii globale.

Sărbătoarea a fost propusă de un grup de senatori, care au sugerat că 1 decembrie, ziua alegerii celui dintâi şef de stat al Kazahstanului, ar trebui să fie o sărbătoare naţională. “Primul preşedinte al Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbayev, este fondatorul unui nou stat independent, care a consolidat naţiunea şi a asigurat protecţia drepturilor şi libertăţilor constituţionale”, au arătat reprezentanţii Comisiei pentru Dezvoltare Socială şi Culturală, într-o declaraţie.

De la cele dintâi zile de independenţă ale Kazahstanului, viziunea strategică a preşedintelui şi politicile vizionare l-au ajutat să creeze societatea modernă multietnică a Kazahstanului, transformând diversitatea ţării într-unul din punctele sale forte. Promovarea dialogului multireligios prin intermediul iniţiativei preşedintelui de a găzdui Congresul Liderilor Lumii şi Religiilor Tradiţionale, care va împlini 10 ani la anul, este o altă mărturie a angajamentului pe care Kazahstanul l-a luat pentru întărirea protecţiei drepturilor omului şi libertăţilor universale.

Reformele economice şi programul ambiţios de dezvoltare a industriilor inovative, propuse de preşedintele Nazarbayev, transformă Kazahstanul într-una din cele mai favorabile ţări pentru investiţiile străine şi comerţ. Ţara a atras peste 150 de miliarde de dolari din investiţii străine în timpul anilor de independenţă. Într-o perioadă scurtă de timp, în Kazahstan, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de la 700 de dolari la 1.400 de dolari.

În plan internaţional, Kazahstan este cunoscut şi respectat ca fiind un susţinător al non-proliferării nucleare. Kazahstan a urmărit interzicerea universală a armelor nucleare încă din perioada în care preşedintele Nazarbayev a închis Centrul de Testare Nucleară de la Semipalatinsk, în 1991.

Participarea activă a Kazahstanului la numeroase forumuri internaţionale este extrem de preţuită de partenerii săi externi. În ultimii trei ani, Kazahstanul a condus Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (2010) şi Organizaţia pentru Cooperare Islamică (2011-2012). Capitala Astana va găzdui EXPO-2017.

Realizările impresionante ale Kazahstanului independent în aceste domenii reprezintă rezultatul unei munci neobosite şi voinţei politice puternice a preşedintelui Nursultan Nazarbayev.

Cele mai citite

Cum ar putea arăta noua conducere a BNR. Votul urmează să aibă loc marți

Procesul de selecție pentru noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) devine din ce în ce mai contestat, în special în ceea ce...

Cod Roșu de ploi torențiale emis pentru județul Galați. Autoritățile din Pechea sunt pregătite de evacuarea localnicilor

O avertizare Cod Roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați a fost emis, duminică dimineață, de Administrația Națională de Meteorologie. Avertizarea Cod roșu, care...

Serghei Lavrov respinge ideea unui nou început în relațiile internaționale și critică Occidentul în cadrul Adunării ONU

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus categoric posibilitatea unui nou început în relațiile internaționale, acuzând Occidentul de subminarea valorilor globalizării.  În discursul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă