1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecial"Zilele Satului" inundat

“Zilele Satului” inundat

Primăria din Căianu Mic, judeţul Bistriţa-Năsăud, organizează „Zilele Satului” la cinci zile după ce localitatea a fost inundată.

Râul Ilişua a crescut foarte mult în urma ploilor şi a inundat 47 de gospodării din comuna Căianu Mic, situate de o parte şi de alta a văii. Apa a intrat în curţi, grădini şi pivniţe, dar şi patru case. Sub ape sunt şi 196 hectare de teren agricol. Miercuri, apa nu se scursese încă în totalitate din sat, aşa că primăria a fost obligată să spargă un drum comunal ca să poată monta un tub de 20 de centimetri diametru prin care apa să se scurgă într-un canal. Numai aşa apa din şase gospodării a avut pe unde să iasă.

Pofta de distracţie a localnicilor nu s-a stins însă. Duminică şi luni va fi a cincea ediţie a Zilelor comunei Căianu Mic, ocazie cu care lumea va cânta şi va dansa în ritmul muzicii populare, nu înainte însă de a participa la un obicei vechi de când lumea, „Înstruţatul boului”.

Un bou este purtat pe toate uliţele

Un grup de tineri din sat împodobesc cu flori coarnele unui bou pe care se mai atârnă beteală şi crengi de brad. Astfel împodobit, animalul e purtat pe uliţele satului, de la un capăt la altul, în chiuiturile unor fete care îl însoţesc şi a unor tineri, călare, care îi „deschid” drumul. Spicele de grâu atârnate pe coarnele animalului reprezintă un simbol al rodniciei. Când ajunge în dreptul casei lor, ţăranii stropesc boul cu apă convinşi că numai aşa vor avea parte de recolte bogate. Alţii plătesc pentru onoarea de a se fi oprit boul în dreptul casei lor. Primarul comunei, Ioan Ţărmure, se simte obligat să plătească primul.  „Nu am avut nici un leu la buget pentru organizarea acestei sărbători. Voi lua eu, de acasă, nişte ţuică de prune să-i servesc pe participanţi. Mai am vreo 10 litri şi îi aduc să-i cinstesc”, a spus primarul Ioan Ţărmure. După acest moment, în centrul localităţii vor cânta Grupul Glanetaşul din Târlişua, grupul folcloric din Căianu Mic şi Grupul „Valeria Peter Predescu”. Şi-a mai anunţat participarea şi solistul de muzică populară Alexandru Pugna, care este originar din această zonă.

 

Grigore Leşe, la Căianu Mare

Luni, la Căianu Mare, un alt sat din comună lovit de inundaţii (apa a intrat în 11 case -n.r.), va fi un spectacol folcloric la care vor participa rapsodul Grigore Leşe, Ioan Pop şi grupul „Iza”, taraful tradiţional „Păuniţa” ansamblul „Sunetti Pan” din Germania, dar şi Orchestra „Dor românesc” din Bistriţa. Tot aici vor mai cânta Domnica Dologa, Mirela Petruş şi Nicolae Cioancă.

Cele mai citite

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...
00:00:41

Departamentul de Stat: SUA s-ar opune oricărei „zone tampon” din Gaza

SUA s-ar opune oricărei zone tampon propuse în interiorul Fâșiei Gaza, deoarece ar încălca poziția Washingtonului conform căreia dimensiunea enclavei palestiniene nu trebuie redusă...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă