Un grup de firme controlat de omul de afaceri Alexandru Bittner a cumparat fara licitatie de la Primcom SA, societate detinuta in proportie de 75% de statul roman, urmasa fostei "Alimentara", zeci de spatii comerciale situate in zone ultracentrale ale Capitalei.
Initial, firmele lui Bittner au inchiriat aceste spatii ori le-au obtinut prin asociere in participatiune, iar dupa cateva luni sau un an le-au cumparat prin negociere directa. Din pret s-au scazut investitiile declarate de chirias, iar suma ramasa de plata s-a esalonat in rate.
De un tratament asemanator s-a bucurat si Euroconstruct Trading ’98, firma oamenilor de afaceri Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Euroconstruct a cumparat prin aceeasi procedura sapte spatii comerciale.
Actionar minoritar la Primcom, FPP Muntenia a cerut in repetate randuri vanzarea la licitatie, dar directorii Primcom, cu aprobarea FPS/APAPS, au preferat sa vanda "la pachet" mult ravnitele spatii comerciale. Tranzactiile prin care fosta "Alimentara" si-a pierdut zestrea la preturi sub pretul pietei au avut loc in perioada 1999-2004, in timpul guvernarilor CDR si PSD. Alexandru Bittner si Dan Besciu afirma ca tranzactiile sunt legale. Primul recunoaste ca afacerea a fost posibila si pentru ca el cunostea conducerea societatii.
Mostenitoare a unei zestre imobiliare considerabile obtinute prin dezmembrarea, dupa 1990, a fostei unitati centrale Alimentara, societatea Primcom SA a cedat definitiv spatii comerciale de milioane de euro printr-o schema simpla, dar foarte eficienta. Valoroasele active Primcom, in mare majoritate spatii comerciale situate la parterul unor blocuri din zona ultracentrala a Capitalei, au facut initial obiectul unor inchirieri sau asocieri in participatiune cu firmele lui Alexandru Bittner. Apoi, chiriasul Bittner a primit dreptul de a cumpara respectivele imobile prin negociere directa. Bineinteles, la preturi atractive, din care s-au scazut presupusele investitii declarate de chirias. Tranzactiile prin care Primcom si-a pierdut zestrea la preturi sub pretul pietei au avut loc in perioada 1999-2004. Locatiile cumparate de la Primcom de catre Bittner prin firma Lipsca SA au trecut ulterior in proprietatea unor alte firme cu nume asemanatoare, Lipsca Investment si Lipsca 2000.
De generozitatea societatii Primcom s-au bucurat si patronii Euroconstruct Trading ’98 SRL, Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Dupa aceeasi procedura, firma Euroconstruct a inchiriat spatii situate in centrul Capitalei, le-a cumparat apoi, tot prin negociere directa. Ulterior, Euroconstruct le-a vandut patronilor Besciu si Vulpescu, dupa care acestia, ca persoane fizice, le-au inchiriat firmei Euroconstruct, cu chirii piperate.
15 spatii "la pachet"
Lipsca SA, firma in care Alexandru Bittner a avut direct calitatea de actionar pana in luna mai 2003, a beneficiat de cele mai multe spatii instrainate de Primcom SA intre 1999-2004. Initial, in primul an, in 1999, Lipsca a preluat in chirie sau prin contracte de asociere multe din activele Primcom. Situatia avea sa se schimbe insa total in anul 2000, cand Lipsca SA a cerut aprobare pentru a cumpara imobilele inchiriate cu un an in urma. Firma lui Bittner a reusit sa impuna si termenii tranzactiilor: vanzari in conditii speciale, prin negociere directa, neaparat in rate si la preturi din care sa se scada toate investitiile facute anterior de Lipsca in calitate de chirias, investitii destul de greu de cuantificat.
Actionar majoritar la Primcom SA, statul roman, prin FPS si mai apoi prin APAPS, ar fi trebuit sa fie in primul rand interesat sa obtina un pret cat mai bun pe spatiile comerciale. Iar acest lucru se putea face prin organizarea de licitatii. Nu s-a intamplat deloc asa. Avand imputerniciri de la FPS/APAPS, conducerea Primcom a trecut la inventarierea spatiilor cerute de firma lui Bittner. S-au facut rapoarte de evaluare, s-a negociat, iar in data de 24 iulie 2000 Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor la Primcom SA a decis vanzarea a 15 spatii comerciale catre Lipsca SA. si nu oricum, ci in rate. Important de precizat, toate locatiile preluate de firma lui Bittner sunt amplasate in zone centrale ale Capitalei.
Chiriasul investitor in magazinele statului
Evaluat la 975 milioane lei, spatiul situat in bulevardul Banu Manta nr. 18, bl. 28, a fost cedat catre Lipsca SA pentru 655 milioane lei. Diferenta de 320 de milioane intre valoarea de circulatie stabilita a imobilului si valoarea la care a fost vandut era reprezentata de investitiile pe care Lipsca le-ar fi facut in perioada 1999-2000 in care a avut calitatea de chirias in respectivul spatiu.
In aceeasi sedinta AGA din 24 iulie 2000, Lipsca a primit unda verde pentru a cumpara, tot in rate, si trei magazine din Bulevardul Ion Mihalache: cel de la nr. 60-62 bloc 40, pentru suma de 3,27 miliarde lei, din care s-au scazut investitii de 467 milioane, cel de la nr. 111 bloc 12 A, cedat la pretul final de 959 milioane lei, respectiv cel de la nr. 42-52 bloc 35, evaluat la 460 milioane, din care s-au scazut investitii de 109 milioane ajuns la 351 milioane. Sistemul scaderii valorii investitiilor efectuate de firma lui Bittner a functionat si in cazul spatiului din Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 81-87 bloc 10. Evaluatorii angajati de Primcom SA au stabilit ca acesta valoreaza 2,945 miliarde lei, dar pretul stabilit in vederea vanzarii a fost mai mic cu un miliard, justificat ca fiind totalul investitiilor Lipsca SA in scurta perioada in care a fost aici chirias.
In afara spatiilor mentionate, societatea comerciala detinuta de Alexandru Bittner a mai primit activele din Bulevardul Nicolae Titulescu 10-12, soseaua Pipera nr. 5, bloc 1E, Bulevardul Ficusului nr. 5-7, stirbei Voda nr. 158-160, bloc 23 A, Bulevardul Nicolae Balcescu nr. 3-5, bloc Dunarea, Bulevardul Aerogarii 17.
Statul a cedat si terenurile aferente
Beneficiind de o sustinere uimitoare din partea conducerii Primcom si a FPS, pana la finalul anului 2000 afacerile imobiliare ale lui Bittner aveau sa cunoasca o si mai mare extindere in plan imobiliar. In septembrie 2000, la foarte scurt timp de cand devenise prin Lipsca SA chirias in strada Turda nr. 117-119, lui Bittner i s-a facut un pret pentru a cumpara si acest activ: 2,875 miliarde, din care s-au scazut investitii de aproape o jumatate de miliard de lei.
Dupa toate aceste "mici" succese, pentru ca nu cumva businessul imobiliar al lui Alexandru Bittner sa aiba de suferit, a venit si cadoul final. Un cadou cumva anticipat: statul a oferit si cotele aferente de terenuri pe care se aflau constructiile preluate in rate si prin negociere directa. Altfel spus, firmele lui Bittner au devenit proprietare cu acte in regula pe spatiile puse in discutie.
Puiul-fantoma
Schimbarea politica din noiembrie 2000, marcata prin revenirea PSD la guvernare, nu a incurcat cu nimic afacerile cu spatiile Primcom SA. Dimpotriva. Pe 4 ianuarie 2001, firma Lipsca SA a lui Bittner a mai luat un activ in Bulevardul Nicolae Titulescu. Dar miscarea cea mai ciudata a avut loc in luna martie 2001, cand toate contractele de vanzare-cumparare cu plata in rate incheiate cu Primcom de SC Lipsca SA au fost preluate de o societate noua, SC Lipsca Investment Group SRL, nascuta prin desprindere din societatea-mama Lipsca SA. Numai ca, potrivit Registrului Comertului, la data de 28 martie 2001, cand s-a facut transferul drepturilor contractuale, SRL-ul Lipsca Investment Group nu exista. Abia in data de 2 octombrie 2001 a fost inmatriculat la Registrul Comertului. In lipsa unei dovezi care sa fi atestat existenta SRL-ului, ramane un mister modul in care s-a reusit transferul spatiilor de pe Lipsca SA pe Lipsca Investment Group SRL. Oricum s-a produs insa acest lucru, un fapt este cert: la acel moment Bittner era prezent in ambele societati. Iar acest lucru s-a vazut prin vanzarile de active Primcom SA ce au continuat a fi facute, in paralel, catre firmele lui.
Hotelul Venetia, renovat pe banii Primcom
Dupa atatea contracte de vanzare-cumparare de spatii comerciale, in 2002 s-a nascut o asociere stranie, aprobata de APAPS-ul lui Musetescu, intre Primcom SA si firmele lui Bittner: societatea Hotel Venetia Co SA. In aceasta societate, Primcom SA detinea 49% din capitalul social, iar restul de 51% era asigurat de Bittner prin SC Hotel Venetia SA – pe care o controla prin intermediul altor societati si prin amicii sai de afaceri Radu Jianu, Mircea Ruianu si Ion Petre. Conform actului constitutiv al SC Hotel Venetia Co SA, scopul acestei societati era acela de a moderniza Hotelul Venetia, detinut de firmele lui Bittner in strada Pompiliu Eliade nr. 2. Pentru acest lucru, Primcom SA a bagat in asociere suma de 1,15 milioane dolari, adica aproape 38 de miliarde lei. Evident, Bittner a venit ca aport cu hotelul pe care voia sa-l modernizeze, hotel evaluat la 1,12 milioane de dolari. Pentru a avea, insa, majoritate simpla, s-au mai adus totusi 76.029 de dolari. Trecuti in acte ca actionari, Jianu, Ruianu si Petre au contribuit si ei cu cate 10 milioane de lei. Cei trei actionari, parteneri de afaceri ai lui Bittner, au primit si functii in firma Hotel Venetia Co: Jianu si Ruianu au fost numiti administratori, iar Petre, cenzor.
Afacerea pare sa fi avut pentru Bittner mai mult importanta unui imprumut. Caci, dupa ce a finantat din propriii bani renovarea hotelului Venetia, Primcom a decis sa se retraga din asociere. si a facut-o in doua etape, una in aprilie 2004, alta in martie 2005.
Besciu si Vulpescu, in carti
La un nivel mai timid, in afacerea Primcom SA si-au facut intrarea si asociatii de la restaurantul Golden Blitz si firma de asfaltari Euroconstruct Trading ’98 SRL, Dan Besciu si Sorin Vulpescu. Afacerea celor doi cu spatiile Primcom s-a derulat dupa aceeasi schema: inchirieri urmate de vanzari cu plata in rate.
Astfel, tot in baza unor contracte de inchiriere din 1999, EuroConstruct Trading ’98 SRL a cerut in 2000 dreptul de a cumpara sapte active detinute de Primcom SA in Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 10, in strada Banu Manta nr. 3-5, in strada Zagazului nr. 1, in strada Ficusului nr. 5-7 si in strada Nicolae Caramfil nr. 48-52. Cel putin doua imobile dintre cele mentionate au avut apoi parte de o istorie zbuciumata. Activele din strada Nicolae Caramfil nr. 48 si din strada Nicolae Titulescu nr. 10 au fost cumparate de la Euroconstruct Trading 98 SRL de Dan Besciu. Apoi, Besciu s-a gandit sa scoata un ban chiar de la firma pe care o administra si a inchiriat cele doua active chiar societatii Euroconstruct Trading 98 SRL. Primul cu suma de 3.500 de euro lunar, al doilea cu 7.000 de euro.
» Alexandru Bittner: "Cunosteam conducerea Primcom"
Rugat sa-si prezinte punctul de vedere in legatura cu afacerea Primcom, Alexandru Bittner ne-a transmis ca, in ce priveste achizitiile de spatii comerciale, acestea s-au facut cu respectarea legislatiei in vigoare. La fel s-a derulat si asocierea privind renovarea Hotelului Venetia, asociere din care Primcom SA a inregistrat un profit mai mare decat daca si-ar fi depozitat banii la vreo banca comerciala. Amabil, Alexandru Bittner ne-a dezvaluit si secretul acestor afaceri derulate cu Primcom SA: cunostea conducerea acestei societati.
» Dan Besciu: "Aveam contracte de Inchiriere acolo"
"Am cumparat respectivele spatii pentru ca aveam contracte de inchiriere acolo", s-a justificat Dan Besciu, administratorul Euroconstruct Trading ’98 SRL, achizitiile de active de la Primcom. Rugat insa sa ofere lamuriri despre modul in care firma sa a ajuns sa inchirieze spatiile Primcom SA si mai ales despre procedura de negociere directa in baza careia s-au facut apoi vanzarile, Besciu a cerut un ragaz pentru a consulta actele. Ragazul s-a prelungit pana la aparitia materialului.
Prietenul lui Adrian Nastase
Prieten cu fostul premier PSD Adrian Nastase inca din adolescenta, Bittner a fost un pion principal in scandalul "Matusa Tamara". Pentru suma de 400.000 de euro, Bittner ar fi cumparat bijuteriile pe care le-ar fi avut matusa Tamara. Banii platiti de Bittner au fost apoi depusi de un alt apropiat al premierului, Sorin Tesu, intr-un cont administrat de
Dana Nastase la banca Creditanstadt.
Acesta a fost momentul in care Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor s-a sesizat, conform legii, fiindca tranzactia depasea 10.000 de euro.
Intamplator sau nu, in timpul guvernarii PSD, firmele conduse sau controlate de Bittner au primit in concesiune, pentru o perioada de 10 ani cu posibilitatea de prelungire, cele mai intinse suprafete de exploatare piscicola din Delta Dunarii.