1.5 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialZeci de protestatari din Turcia, puşi sub acuzare

Zeci de protestatari din Turcia, puşi sub acuzare

36 de protestatari la manifestaţiile antiguvernamentale din iunie au fost inculpaţi de procurori, pentru fapte calificate drept terorism, conform cotidianului turc Hürriyet, relatează Mediafax.

Aceste persoane sunt urmărite pentru o serie de crime şi delicte care merg de la “apartenenţa la o organizaţie teroristă” la “propagandă teroristă”, trecând prin “posesie de substanţe periculoase”, potrivit actului de acuzare citat de cotidian.

Citeşte şi: Criza politică din Turcia, inflamată de lupta dintre Erdogan şi mişcarea Hizmet

Fronda a izbucnit la 31 mai 2013 cu mobilizarea unui grup de ecologişti care contestau distrugerea unui parc din Istanbul şi s-a transformat rapid în mişcare politică masivă împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de derivă autoritară şi că vrea să “islamizeze” societatea turcă.

Aceste manifestaţii, reprimate sever de poliţie, s-au soldat cu moartea a şase persoane, 8.000 de răniţi şi mii de arestări.

Citeşte şi: 255 de persoane, inculpate la Istambul pentru protestele din iunie

“Manifestaţiile, care au început în mai, au depăşit stadiul reacţiei democratice pentru a deveni câmpul de acţiune şi de propagandă al organizaţiilor teroriste, cu sprijinul grupurilor marginale”, explică actul de acuzare.

Luna trecută, biroul procurorului din Istanbul a trimis deja 255 de persoane, dintre care şapte cetăţeni străini, în justiţie pentru participare la aceste manifestaţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă