18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialZeci de copii cu malformatii la Maternitatea Bacau

Zeci de copii cu malformatii la Maternitatea Bacau

Numarul copiilor nascuti cu malformatii congenitale in Maternitatea Bacau a ajuns la cote ingrijoratoare pentru medici. Nu s-a gasit inca o explicatie clara a fenomenului. De la inceputul anului, din cei peste 2.500 de copii nascuti in intreg judetul Bacau circa 60 au prezentat diverse malformatii. Dintre acestia, noua au trait doar cateva ore, conform statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica.
Desi nu au fost efectuate testari sau alte cercerari, medicii cred ca principalul factor mutagen poate fi cauzat de poluarea atmosferica, nivelul ridicat al radiatiilor, dar si de accidentul de la Cernobal, din 1986, care a produs mutatii grave in organismul uman. Explicatiile fenomenului insa nu au nici o certitudine.

Malformatie rara

Zilele trecute, la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta, o tanara bacauanca, in varsta de 25 de ani, a dat nastere unui copil hidrocefal. Capul lui cantarea patru kilograme, iar corpul, numai 1.800 de grame. Femeia era la a doua nastere. „A fost o pacienta inconstienta, spune dr. Zina Popa, medicul care s-a ocupat de caz. Stia ca are o sarcina cu probleme, dar a refuzat sa o intrerupa. Si-a asumat riscul de a naste si uitati unde s-a ajuns. Copilul nu avea oricum nici o sansa de supravietuire”. S-a nascut un monstru si asta pentru ca, din anamneza facuta, se pare ca femeia suferise pe timpul sarcinii de o viroza respiratorie pe care a tratat-o cu antibiotice, fara recomandarea prealabila a medicului specialist.

Copil cu un ochi in frunte

De aceea, mai spun medicii obstetricieni, o parte din vina o au si mamele, care consuma, in primul trimestru al sarcinii, o serie de medicamente cu efect mutagen (de ex. antibioticele) sau alte toxice, ca alcoolul sau tutunul. Toate acestea au dus la nasterea de copii fara cai biliare, cu icter care se accentua cu fiecare ora care trecea, cu malformatii ale tubului digestiv sau ale sistemului cardiovascular. Au fost cazuri cand in sectia de chirurgie pediatrica au ajuns si bebelusi care aveau in locul muschiului diafragmei o membrana subtire. „In astfel de cazuri trebuie sa se intervina imediat pentru ca in momentul in care copilul cu o astfel de malformatie incepe sa respire, din cauza presiunii intraabdominale, membrana care inlocuieste diafragma se rupe, iar toate intestinele ajung in cavitatea toracica, comprimand cordul si plamanii”, explica si dr. Vladimir Corneleac, medicul din Maternitatea Bacau, care anul trecut avea sa intervina intr-un caz cu adevarat monstruos: nasterea unui copil cu un ochi in frunte. „Bineinteles ca a fost vorba de o malformatie foarte rara, fara nici o sansa de viata, care acum face obiectul unui studiu in domeniu”, mai spune dr. Corneleac.

Cauze inca necunoscute

Ca o concluzie, factorii care pot duce la asemenea evenimente nefericite pot fi diversi, mai spun medicii. Insa nici pana acum nu s-a gasit o cauza exacta. Ar putea fi vorba de tare genetice, de actiunea nefasta a unor modificari ale aparatului genital (chisturi ovariene, tumori), de accidente cromozomiale care apar in timpul diviziunii celulare (meioza), de actiunea unor substante sau virusi in timpul primelor luni de sarcina, de modul de viata al mamei (etilism, subnutritie, oboseala, batai etc.) si chiar de actiunea simultana a acestor factori. Cert este ca, in primele luni de sarcina orice agent toxic poate genera modificari in embriogeneza. Rubeola, virozele, gripele, antibioterapia, radiatiile, chiar si stresul pot fi cateva din cauzele care pot determina malformatii.

Cele mai citite

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Restaurantele din București, mai scumpe decât cele din Praga și Varșovia

Prețurile practicate de restaurantele din București au ajuns să depășească nivelul celor din orașe precum Praga sau Varșovia și se apropie rapid de standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă