– Pentru fabricarea celor 1.674 medalii care vor fi remise in timpul JO si Jocurilor Paralimpice de la Torino a fost nevoie de nu mai putin de 873 kilograme de metal, dintre care 2 de aur, 167 de argint si 704 de bronz. Pentru fabricarea medaliilor au lucrat doar 10 persoane, care au realizat un singur exemplar in circa 10 ore. La Jocurile Olimpice vor fi decernate 342 de seturi de medalii, in total 1.026 trofee, iar pentru Jocurile Paralimpice – 648 (216 seturi).
– 90 de milioane de euro au fost cheltuiti pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice. Cea mai mare parte din acest buget l-au constituit “cheltuielile incarcate de tehnologie”.
– Politia italiana nu si-a planificat descinderi in Satul Olimpic pentru a controla detinerea sau uzul de produse dopante, dar sportivii depistati pozitiv la controalele efectuate exclusiv de Agentia Mondiala Antidoping (AMA) vor comparea in fata tribunalelor, sub acuzatia legilor criminale antidoping.
– Previziunile meteo pentru aria Jocurilor Olimpice de iarna de la Torino anunta vant puternic, care va sufla cu aproape 90 km/h pentru urmatoarele zile, punand astfel sub semnul intrebarii posibilitatea desfasurarii primei sedinte de antrenament pentru coborarea masculina. Mai precis, este vorba de rafale pe culmi, in special in cursul dupa-amiezii. Pana pe 13 februarie, insa, o astfel de amenintare va disparea, anunta organizatorii.
– Sosirea slalomului a fost mutata cu 80 m fata de cea utilizata la Campionatele Mondiale din 1997, disputate tot la Sestriere, organizatorii urmarind sa faca proba mult mai tehnica. Evident, favorizand pe cineva, iar acesta pare sa fie tehnicul italian Giorgio Rocca, noul idol peninsular al schiului alpin.
– Cateva sute de bilete suplimentare au fost puse in vanzare pentru coborarea masculina si pentru Super G de la Sestriere (12, respectiv 18 februarie), la pretul de 110 euro, pret in care intra si posibilitatea de a asista la una dintre competitiile feminine la hochei pe gheata, snowboard sau patinaj viteza. De asemenea, mai pot fi achizitionate bilete pentru ceremonia de deschidere, dintre cele mai scumpe, de 250, 500 sau 850 euro.
– Tunurile de facut zapada instalate pe pistele Banchetta, Sises si Kandar, de la Sestriere, au fost realizate de o societate din Lyon, “York Neige”, aceeasi societate, dar prin filiala americana, care a asigurat respectivele agregate si la JO de la Salt Lake City. Cele 450 de tunuri pentru zapada au costat in total 3,5 milioane de euro.
– Comitetul olimpic german a comunicat ca primele pentru un titlu olimpic vor fi de 15.000 euro, pentru o medalie de argint vor fi platiti 10.000 de euro, in timp ce medalia de bronz va fi recompensata cu 7.500 euro. In total, pentru premierea sportivilor a fost prevazut un buget de 700.000 euro. In 2002, totalul primelor s-a ridicat la 715.375 euro, delegatia Germaniei stabilind la Salt Lake City un record cu 12 medalii de aur, 16 de argint si 7 de bronz.
– Mai bine de jumatate dintre tinerii norvegieni sunt de parere ca anumiti sportivi olimpici din tara lor, aflata in fruntea clasamentului pe natiuni la Salt Lake Placid in 2002, sunt dopati. Intr-un sondaj, 42% din cei chestionati au raspuns negativ la intrebarea “Credeti ca anumiti sportivi norvegieni care participa la JO de la Torino apeleaza la produse dopante?”, 49% au spus “Da, probabil”, iar 8% – “Da, sigur”. Indoiala privind cinstea sportivilor creste cand este vorba de sportivi straini, pentru care 57% din tinerii norvegieni au raspuns: “Da, sigur”.