26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialZambitorul testament al lui Mohammed Atta

Zambitorul testament al lui Mohammed Atta

O noua marturie macabra referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei recente a fost publicata, ieri, de publicatia britanica „The Sunday Times”: intr-o inregistrare video cu doi dintre autorii atentatelor de la 11 septembrie 2001, acestia pot fi vazuti glumind si razand… in timp ce isi citesc testamentul.
Publicatia britanica a plasat si pe internet inregistrarea lunga de o ora, precizand in rest doar ca a intrat in posesia benzii prin „intermediul unui traseu deja experimentat” si ca autenticitatea ei a fost verificata atat de surse americane, cat si din cadrul retelei Al Qaeda.
Inregistrarea video ii prezinta pe doi dintre „pilotii mortii”, anume pe liderul teroristilor de la 11 septembrie, Mohammed Atta, cel care a lovit turnul nordic al World Trade Centre din New York, si pe libanezul Ziad Jarrah, teroristul aflat la bordul avionului ce viza Capitoliul, dar s-a prabusit, datorita interventiei pasagerilor, in Pennsylvania. Teroristii poarta haine occidentale si pot fi vazuti glumind, razand si jucandu-se cu o hartie pe care scrie „testament” – caruia ii si dau citire. Atta, cu un AK-47 alaturi, citeste timp de zece minute, iar Jarrah timp de sapte minute. Pentru ca imaginile nu dispun de sunet, va mai dura pana cand specialisti din domeniul cititului de pe buze vor putea preciza daca este vorba de acelasi text al lui Atta descoperit dupa atacurile antiamericane de la 11 septembrie sau de un alt testament.
Expertii antitero considera ca marea noutate consta in locatia in care apare Atta. Inregistrarea, datata 18 ianuarie 2000, il prezinta la o ferma de langa Kandahar, in Afganistan, in ascunzatoarea lui Osama bin Laden, completand astfel lipsa de informatii legata de aceasta perioada din cronologia vietii teroristului. Inregistrarea il prezinta si pe liderul Al Qaeda, Osama bin Laden, adresandu-se, probabil cu ocazia Ramadanului, unei multimi for-mate din aproximativ o suta de membri „hardcore” ai retelei.
Autorul dezvaluirilor, Yosri Fouda, colaborator al „The Times” si jurnalist de investigatii al postului TV panarab Al Jazeera, isi incheie articolul subliniind ca de acum incolo nici unul din nenumaratii adepti ai teoriilor conspirationiste nu va mai putea nega legatura directa, indubitabila, dintre atentatele de la 11 septembrie si Osama bin Laden.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă