7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialWindsurfing la Marea Neagra

Windsurfing la Marea Neagra

» Din ce in ce mai "gustat" de turistii care viziteaza litoralul romanesc, windsurfingul este combinatia perfecta intre surfing si caiac-canoe.
» Patru zone de pe litoral si doua din Delta Dunarii, ideale pentru sporturi pe apa.

Specialistii considera ca windsurfingul a aparut initial din dorinta de a calatori cat mai repede pe mare, lacuri sau rauri. In prezent, departe de a mai constitui o necesitate, windsurfingul s-a transformat intr-o dovada a talentului acrobatic, cu atat mai mult cu cat surferii se folosesc de catarg pentru a realiza diverse sarituri in aer. Windsurfingul poate insemna in acelasi timp o plimbare relaxanta pe o mare fara valuri sau o doza serioasa de adrenalina obtinuta prin executarea de salturi, intoarceri sau alte manevre. Acest sport a luat nastere prin anii ’60 si este practicat in Romania incepand cu anii ’90. Locurile indicate de specialisti ca fiind cele mai bune pentru practicarea windsurfingului la Marea Neagra sunt statiunile Mamaia si Eforie, Grindul Chituc, Gura Portitei, precum si lacul Murighiol si Mila 23 in Delta Dunarii.

Record de viteza si… oboseala
Insusi numele de "windsurf" sugereaza esenta acestui sport. Combinatia dintre wind (de la care a luat vela) si surfing (de la care a imprumutat placa). Desi pare o mica si fragila ambarcatiune cu vela, windsurful ofera experiente deosebite comparativ cu orice alt tip de ambarcatiune ce foloseste vela. Putini stiu ca windsurful a stabilit recordul absolut de viteza la ambarcatiunile cu vele. In plus, asa cum am amintit mai sus, cu el se pot face sarituri, rasuciri, intoarceri inverse si alte manevre libere pe care nici o alta ambarcatiune cu vele nu le poate face. Pentru a practica windsurfingul trebuie sa ai o buna pregatire fizica si o mare rezistenta la efort. Windsurfingul este considerat a fi cel mai extenuant sport dintre toate probele olimpice.

 

Fiind un sport de mobilitate si echilibru, te mentine intr-o forma fizica excelenta. In acest sport sunt solicitate toate grupele principale de muschi, astfel incat, la sfarsitul unei zile de windsurfing, pasionatii spun ca simt o placuta epuizare, premisa pentru un somn sanatos. Practica regulata te mentine intr-o forma excelenta. Avansatii, precum si cei ce participa la concursuri trebuie sa dea dovada de calitati atletice deosebite. Pe apa ei se deosebesc de ceilalti prin viteza, planaj, intoarcerile sub vant, sariturile si figurile libere pe care le executa. Toate acestea necesita insa o practica indelungata si nu sunt recomandate incepatorilor.

Cel mai ieftin echipament: 1.000 de euro
Echipamentul standard este format din 12 elemente: placa (board), vela, catarg (masts), ghiuri (booms), balene (battens) incluse in vela, talpa catargului (mast bases), scota trapez (harness lines), legatura flexibila (power joint), scote diverse (rope rigging line), scota ridicare, scripeti si fina. Imbracamintea si accesoriile sunt trei: costumul de neopren, centura-trapez si pantofii din neopren. Un echipament nou costa intre 1000 si 4500 de euro, in functie de fabricant si performante, la care se mai adauga imbracamintea, intre 150 si 700 euro. Pe piata se pot gasi si echipamente la mana a doua, evident, mai ieftine. Cei care doresc sa invete windsurfing pot alege cursurile organizate in statiunea Mamaia. Programul incepe la ora 10 dimineata si se termina la 8 seara.

Primul curs de initiere costa 600 de lei pentru opt ore, cursurile medii, tot pe durata a opt ore, 700 de lei, iar pentru cei avansati se platesc pentru aceeasi perioada de timp 800 de lei. Inchirierea echipamentului costa 80 de lei pentru o ora, 390 de lei pentru o zi sau 1300 lei pentru toata saptamana. Desi sunt destul de scumpe, instructorii recomanda cursurile pentru siguranta practicantilor. Incidentele care ar putea aparea cat timp va aflati pe apa pot fi foarte neplacute daca nu aveti instructajul necesar.

Cu vela in vant, oriunde
Windsurfingul se poate practica pe apa, pe pamant, nisip si zapada. Pe pamant sau nisip se numeste dirt windsurfing, sportul pe zapada se numeste snowsurf si se practica montand vela pe un snowboard. Windsurfingul a evoluat destul de repede intr-un timp relativ scurt, asa ca in viitorul apropiat e asteptata dezvoltarea unor noi metode de practicare a acestui sport deosebit.

Cele mai citite

Geoană, mesaj de Ziua Națională

După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit o singură ţară, sentimentul unităţii a crescut şi toate teritoriile locuite de români au început să...

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă