Aproximativ zece moschei şi centre islamice au fost utilizate de al-Qaida pentru a-şi recruta militanţii, de la Karachi la Montreal şi de la Lyon la Cairo, informează Mediafax.
Lista întocmită de Pentagon şi publicată de WikiLeaks, citează moscheea Al-Sunna din Montreal, Universitatea Islamică Abu Bakr şi moscheea Makki de la Karachi, moscheea Al-Khair din Sanaa şi Institutul Dimaj din Saada, în Yemen, moscheea din Finsbury Park şi un local închiriat clubului de tineret Four Feathers, lângă Baker Street, la Londra, Marea moschee din Lyon (Laennec) în Franţa, cea a Institutului Cultural Islamic din Milano şi moscheea Wazir Akbar Khan din Kabul.
Un alt document al Pentagonului, care a fost postat recent pe site-ul WikiLeaks , despre deţinuţii de la Guantanamo, anunţă că un militant bine plasat în ierarhia al-Qaida, mauritanul Mohamedou Ould Salahi, în vârstă de 40 de ani, a fost, pentru o perioadă scurtă de timp, imamul moscheei Al-Sunna din Montreal, înlocuindu-l, în timpul lunii de rugăciune, de Ramadan, în iarna 1999/2000, pe titularul postului, plecat în pelerinaj în Arabia Saudită.
Tot potrivit Pentagonului, Salahi, un inginer electrician format în Germania, a efectuat un sejur în Afganistan şi a jurat credinţă lui Osama ben Laden. Ulterior, el a recrutat, în anii ’90, patru viitori participanţi importanţi la atentatele de la 11 septembrie, între care trei dintre piloţii care şi-au îndreptat avioanele împotriva unor ţinte din Statele Unite.
Mohamedou Ould Salahi a fost, de asemenea, şeful unei celule al-Qaida din Montreal, responsabilă cu proiectul ratat al „atentatelor mileniului”, care urmau să vizeze aeroportul internaţional din Los Angeles şi, probabil, şi alte ţinte din Statele Unite.
Rectorul Marii moschei din Lyon s-a declarat „indignat” că administraţia americană consideră acest loc drept „unul dintre centrele de recrutare al-Qaida din Europa”.
„Marea moschee din Lyon, instituţie cunoscută de toată lumea şi cu o funcţionare exemplară, nu trebuie să se justifice pentru acuzaţii atât de ridicule”, a declarat marţi seara rectorul Kamel Kabtane, într-un comunicat.
Kamel Kabtane a cerut să fie primit de ambasadorul Statelor Unite, „pentru că intenţionează să îi spună în mod direct că este inadmisibil să aibă suspiciuni atât de grave şi distrugătoare asupra moscheii, conducătorilor şi credincioşilor ei”.
„Este, deci, pe dos să vezi administraţia americană angajându-se în asemenea analize, pe baza experienţei de la Guantanamo”, a conschis el.